Monday, December 26, 2011

26hb Dec 2011..4.15pm

Mode : Sedih + Stress
Tahap kesihatan : sihat, cuma lapar sikit..


  

Sunday, December 25, 2011

Cuti krismass~~

Harini dah masuk hari isnin..cepatnya masa berlalu..huu

Hari jumaat tu, bgn pagi2, lepas solat,aku trus on lptop (padahal stiap hari wat cmtu..:p)..bnda 1st aku bukak ialah maybank 2u lerr... gaji da masuk beb..haahaa..hepi~~ aku da x boleh keja dh..asyik terpikir nk cuti je.. nk jalan2 la..nk beli smthing la..jeng3!! heehee..padahal rasanya sok pn aku malas nk keja..malasnyaa,,,
Then tiba2 akak aku msg, parents aku da smpai rumah dia..haahaa..suprisenya..xpe,parents  aku saja ja dtg..ikut abg aku jalan2.. abg aku g melaka, dia xnk ikut..dia nk dok umah akak..xpala...

Petang tu aku balik keja, cepat2 siap, trus bergegas ke digital mall, kat pj.. beli gadjet idaman aku..kiki..DSLR canon 1100D..sebulan gk la pikir.. sblm ni nk beli semipro camera.. NEX-5A..then trnmpk nikon 3100 kaler merah, rasa nk beli nikon lak.. last2 wat survey sket..aku beli canon ja..org ckp canon ni better than nikon merah tu..;p
Pastu trus cepat2 p umah akak, nk g manja2 dgn mak skjp..heh3,..
                                         Ini dia kamera tu....my red baby~~ kikikii~~

Hari sabtu plak..hari untuk berdating kuar jalan2 dgn kawan.. hehe..~~
1st p sunway piramid..tgk ceta songlap.. biasa ja cita dia..tp enjoy je..heehee
Then dapat offer tiket free from my fren, teater musikal aladdin kt sunway lagoon..malas la..next time jela..hehe
malam tu,ktorg pegi ict kat shah alam..~~actually da lama x msuk ict.. dulu time degree slalu gk p sana..tyme x ramai org g..skng, hmm..jam giler2 kot.. Smpai ja sana,nmpk mcm2 outdoor game dh ada kat ict tu.. ada kapal hayun, basikal coster, keta langgr, men tikam2, roda ferris pon ada..(nama2 game tu aku hentam ja..) indoor punya aku x sure lak.. men laser2 pn ada kalau x silap..ahh..x kisah la...
Kawan aku tu 1st time dtg ict..hehee..tanpa membuang masa, aku pon gunakan my baby aku, amek gambar2 kat ict tu..hehe.. x reti sgt nk guna..hentam tgkap2 jela..kat bawah ni sample gambaq2 dr kamera tu..hahaha
Then malam tu balik rumah kak lg..abg aku pon baru balik dr melaka tgh mlm tu..ktorg ramai2 ler kat rumah..sembang2 smpi kul bp ntah.







Hari ahad plak,Pg tu, sedih plak..tetiba..kamera aku x boleh on.x larat la nk p anta kamera kat kedai balik..
.huhu..then, abg,his wife n his daughter n my parent balik kedah.arini diorg keje..Alhamdulillah dah selamat smpai pon..
Ptg tu, aku n member g tgk muvie lg..Sherlock Holmes..hmm..ok la ceta dia..eh, br aku igt..dah 3 muvie aku tgk mggu ni..kiki..spttnya max 2 ja..xpala..next week tgk 1 jela..

Hari ni, isnin,,cuti lg..bosan plak,rumet aku yg rajin tu keje..workaholic betoi dia tu..geram!!
xpa2, hang dapat bonus lebih blanja aku k..hah3..
Jpg nk p digital Mall sat..nk p anta kamera tu balik.nk tnya apa prob dia..grrrrrr..

Friday, December 16, 2011

JODOH

Jodoh seperti rezeki, ia telah ditentukan. Begitu jgk dgn ajal, suma tu hanya Allah sj yg tahu..kita hanya perlu bersedia dgn amalan2 kita. Namun, kita tidak tahu apa yang telah ditentukan oleh Allah. 

Carilah jodoh yang baik, carilah rezeki yang baik dengan jalan yang baik juga. Siapa jodoh kita? Berapa banyak rezeki kita? Dan bila? Itu bukan kerja kita. Itu ketentuan Allah. Milik kita hanya usaha. Igt, usaha..
Jadi, berusahalah dengan baik, Allah pasti tidak akan mengecewakan kita. Wajib menerima takdir tidak menolak kewajiban untuk mentadbir.

Dah menjadi naluri manusia..hidup berpasangan..dan jgn la jdkan fitrah tu menjadi fitnah atas kerakusan manusia itu sendiri.. aku kna slalu beringat ni… mana tau nnt bila aku dh jumpa org yg berkenan, asyik fikirkan org tu ja melebihi Tuhan sendiri.. Bila nafsu menguasai, akal diketepikan.. Nauzubillah.. Moga2 dijauhkan..

Sebut pasal jodoh ni, kadang2 pening gk..kadang2 tu, kapel smpai 5,6 taun, last2 clash gk di tgh jalan.. nk wat mcm mana, dh xda jodoh..kita hanya mmpu merancang, tuhan yg menentukan segalanya.. So terima la takdir..mgkin perlu diingat.. batas2 pergaulan prlu dijaga..bab2 ni korg pikir sndiri ye...Rasanya korg lg pandai dr aku kot bab2 ni.. xpe2..sama2 la kita berubah ea...

Hmm.. xtau la..sejak 2 menjak ni aku asyik terpikir pasal jodoh je..mmg susah nk cari..aritu my lec tyme degree pn ada ckp.. kdg2 kita x sgka pn dia tu jodoh kita..kdg2 org tepi kita tu jodoh kita..mmg xsgka2.. Huh..neves gk aku ni dgr..heheehee..

My bestfren ada bg nasihat beberapa ari lepas bila aku brtanya ttg tip2 ni..hehe.. dia ckp, kalau ada jodoh x kemana.. Tp kalau bukan jodoh buat la mcm mana pon xdpt gk..hmm.. susahnya nk tekel hati manusia ni kan..dh la x nmpk..lgpn girl ni suka sgt tersirat dr tersurat.. aku yg jenis lampi innocent ni mana la nk paham..huhu..

Aku ada copy wat research skit ttg tip dapatkan jodoh ni.. Ni ada tip2 sikit bab2 mencari jodoh ni.InsyaAllah jika anda amalkan tips-tips di bwh dengan hati yang bersih dan ikhlas, apa sahaja permohonan, hajat, permintaan anda akan dimakbulkan oleh Allah, yakinlah. Kalau tak yakin cuba dulu, dan lihat sendiri. Jangan minta perkara-perkara yang karut-karut atau perkara mustahil ye..mintak perkara2 yg baik je k..InsyaAllah..

1.      1. Membaca surah Yaasin setiap malam sebab dalam satu hadist nabi bahawa surah Yaasin ada 10 keberkatan, satu darinya ialah sesiapa yang masih belum berjodoh maka akan diberi jodoh. Baca kalau boleh setiap malam, atau kerap, dan niatkan supaya Allah swt segerakan jodoh dan berikan yang baik dan beriman. Insyaallah mustajab.

2.  2. Membaca surah Fatihah berulang-ulang kali, niatkan supaya Allah swt segerakan jodoh. Juga terdapat dalam sebuah hadist, yang mana surah fatihah ada beberapa keberkatan antaranya diberi jodoh, baca berulang-ulang contoh 1x atau 3, 5, 7 atau seberapa yang anda suka dan niatkan supaya Allah swt berikan jodoh yang baik dan soleh.

 3 3. Melakukan sembahyang hajat selama 3 hari berturut-turut dengan penuh kusyuk dan pengharapan, dan lakukan juga amalan-amalan lain yang baik-baik, contoh sedekah, zikir, ziarah org sakit, yang penting hati sentiasa bergantung harap kepada Allah sahaja, jangan harap dari selain Allah, berdoa dengan sungguh-sungguh, dengan nada suara yang lembut dan merendah diri. Adukan problem anda kepada Allah swt, jika seseorang merahsiakan problemnya kepada manusia, kemudian mengadu hanya kepada Allah, maka Allah swt akan bantu dia, jika dia mengeluh kepada manusia maka Allah swt tidak akan bantu dalam masalah tersebut.

4. Berdoa disetiap selepas sembahyang 5 waktu, dengan berdoa untuk minta jodoh sahaja selama 20 minit-30 minit. Berdoa dengan mata separuh pejam. Insyaallah

5.   5. Bangun tengah malam sembahyang tahajjud, kemudian solat taubat 2 rakaat, kemudian sembahyang hajat beberapa rakaat yang anda mampu. Lagi banyak lagi baik. Kemudian berdoa dengan kusyu’, insyaallah.

6.       6. Solat hajat 2 rakaat –> Doa, 2 rakaat lagi –>Doa, 2 rakaat lagi –>Doa, sehingga datang rasa benar-benar yakin yang Allah swt telah makbulkan. Kalau masih tak yakin usahakan pada malam berikutnya sehigga datang keyakinan. Bila anda telah benar-benar yakin bahawa doa anda telah makbul, insyaallah, tunggu ajalah orangnya.(Tawakkal)

7. 7Betulkan niat, nak kahwin kerana Allah, untuk selamatkan diri samada dari maksiat, ingin mendapat zuriat, untuk memudahkan menjalankan perintah Allah. Sabda nabi SAW, Allah menjamin untuk menolong 3 golongan:
1. Seseorang yang berjihad dijalannya
2. Seseorang yang berhutang dan berniat untuk membayarnya
3. Seseorang yang mahu kahwin untuk selamatkan agamanya

8. Berdoa dengan kusyuk diwaktu tertentu yang mustajab atau ditempat-tempat tertentu yang mustajab. Contoh: Diantara azan dan Iqamah, waktu hujan, waktu jam 3-5pagi (tahajjud), dalam masjid, berdoa dengan disertakan ismulazam, sesudah solat 5 waktu, sesudah solat asar sehingga terbenam matahari pada hari Jumaat. dalam keadaan suci, badan, pakaian dan tempat, mengadap kiblat, suara antara kedengaran dengan tidak, meminta seperti seorang fakir yang sangat mengharap dan dalam kelaparan.


9. Berdoa dengan dimulai pembuka doa dan selawat, kemudian penutup doa dan selawat.Contoh paling simple;
Pembuka:Alhamdulillah, Allahhhummasolli’ala saidina muhammad.
Kemudian bacalah apa2 saja doa samaada dalam bahasa Arab atau bahasa Melayu atau apa2 saja bahasa yang anda mahir…
Penutup:Alhamdulillah, Allahhhummasolli’ala saidina muhammad.


10. Berdoa dengan mengunakan doa-doa dari ajaran Rasulullah atau dari Al-Quran adalah doa terbaik dan paling berkat, jika tak pandai doa ajalah dalam bahasa sendiri, Allah swt maha memahami.


12. Selama beramal, jangan makan makanan, pakaian, tempat atau apa sahaja yang haram, subhat, kotor, makruh, makan makanan yang bersih, halal dan suci.

InsyaAllah.. Kalu ada rezeki, xlama lg korg makan la nasik minyak aku ea..hihihi.. Aku target, Lg 2 or  3 taun g kot..InsyaAllah..bukan dlm masa terdekat ni pon..;p


K.la..Selamat Pengantin Baru...

Sunday, December 11, 2011

11.12.11

Hepi la pulak hari ni..heeee...akan ku igt tarikh ni kekal dlm ingatanku...
Trima Kasih Ya Allah sebab makbulkan doa aku..
Hope semuanya berjalan dgn lancar..Amin..:)

Saturday, December 10, 2011

Mari Belajar Bahasa Melaka..

Morning Guys..
Pagi ni excited plak saye..Semalam sampai termimpi2 bnda yg xbest,,
xpe, hope suma berjalan dgn lancar..Amin..Kalo x lncar xpelah.. Saya Redha & bukannya pasrah..hee
eh, lupa lak..Hari tu da blajar bahasa kedah & Klate..pg ni kita blaja bahasa Melaka Plak ea..
Layan...~~



1. Kensal : Tuala
2. Hawau : Lebih kurang macam perkataan “tak guna betul kau ni”
3. Kahau : Cakap kasar
... 4. Godak : Kacau (contohnya : Tolong godakkan air teh dalam jug tu)
5. Lahabau (Lahabau berasal dari percampuran budaya Arab di Melaka sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka). Contohnya, lakh khabar dan akhirnya menjadi lakhabau. Maknanya tidak dengar khabar. Ayat mudahnya, “Usin lahabau kau, ingat dah mati” (Maksudnya : Usin lama tak dengar khabar atau berita, ingat dah mati).
6. Berboko, barah, cekik, matekedarah: Makan
7. Orang Melaka kalau sebut perkataan yang hujungnya berakhir dengan huruf A mesti sesuka dan sesenang hati mereka tukar kepada huruf E. Contoh? Contohnya : Ko nak pergi mane? Yel..Ikut suka hati ko le..
8. Perkataan itu berakhir dengan huruf R, maka akan ditukarkan kepada huruf U. (Contohnya : ular jadi ulau, keluar jadi keluau, pasar jadi pasau).
9. Kepau : Sepah ( contohnya, ko suka betul buat kepau kat dalam bilik aku)
10. Kumbah : (contoh ayatnya, “aku baru aja kemas baju, ko dah kumbah balik)
11. Dak : Biasa digunakan apabila memanggil nama seseorang. Contohnya : kau kenal dak Samad, duk kat belakang rumah dak Leman.
12. Membongkah : kuat makan ( Asyik kerja membongkah jer. Mana ler perut tak naik)
13. Gobok : Almari
14. Membongkang : tidur dalam keadaan huru hara dan bersepah-sepah.
15. Nau : Loghat nau, Besau nau, Kecik nau, jauh nau, tinggi nau. Asaknya daripada perkataan Benar @ Benau .
16. Melohau : Besar Sangat (Contohnya : Seluar kau besau melohau)
17. Sakau : Mengaut secara haram @ mencuri @ rampas.
18. Handau: Kalah @ tewas @ lemah
19. Ontue : Asalnya daripada perkataan 'orang tua'. Org2 tua ni suke panggil member2 diorang dgn perkataan ni terutama di Pengkalan Balak Contohnya : “ontue” Munah duk mane?
20. Lopak : Pencil box
21. Beledi : Baldi
22. Lemari : Almari
23. Lebang : Pemalas
24. Pendekau : Asalnya daripada perkataan pendekar. Selalunya digunakan untuk org2 yg suka membantah. Contoh, "Kau ni pendekau la boy, sape boleh lawan cakap kau"
25. Pakrak : Selalunya dan popular dikalangan orang Masjid Tanah. Digunakan bagi melabelkan seseorang itu melakukan pekerjaan yang lucu dari satu sudut tetapi salah dari satu sudut lain. Org yg gigal juga selalunya dipanggil pakrak.

Moral Down

Nmpknya Hari yg ditunggu2 untuk bulan ni sampai gk..Iaitu hari ni..Sabtu 10 Dec 2011
Stiap bulan, akan ada satu hari yg aku akan rasa mcm down n nk marah2 org ja..
xtaula..kdg2 pelik gk..tp itu la reality..tp da ok da skng..:)
Chill2.. nk g makan jap.. seharian arini x makan nasik lg ni..:(

Friday, December 9, 2011

Sport Day..~~

Smlm, 9 Dec merupakan hari sukan bg diri aku..heh3
Bukan apa, dh lama kot x main2 ni..Staun lebih la..slalu main2 dlm keje je..hee..
1st, Pas balik keja, mmbe kilang lama ajak men bowling, so aku join jela..
Tyme men boling tu, starting ok ja.. 2nd tyme strike, pastu, spare, spare, strike.. igtkan
boleh smpai 150point.. rupa2 hampeh..last2 truk plak..hati tringat futsal kot..keh3
after that, ktorg makan2, then trus karok, aku nyanyi satu lagu jek..
Ai, ai aishiteru~~~
 Pastu, g men futsal plak dgn bebudaks junior tyme Uitm dlu..penat giler beb..keh2.. Ok jer dgn diorg tu..
Terer gk diorg tu.. pasni nak aktif sukan balik lah.. nk jogging ptg2,,
Rasanya berat aku dh naik 5 kilo ni..risau plak aku..hee..






Thursday, December 1, 2011

Releks sebentar

Semalam, fikir, fikir, fikir, then rasa buntu sgt..byk bnda aku pikir, kadang2 sedih plak..Pastu xtau nk wat apa... then aku terbaca bnda ni..so dapat la lupakan masalah aku sekejap..  
Ni aku kongsikan apa yg aku baca tu..layan....
Sepasang suami isteri telah berselisih faham dan tidak bertegur sapa. Pada suatu malam si suami telah menulis satu nota...
" KEJUTKAN SAYA PUKUL 6.30 PAGI "
... ...dan meletakkan nota itu di sisi isterinya yang
sedang tidur. Keesokan harinya sisuami terjaga
dari tidur dan mendapati jam di dinding telah
menunjukkan pukul 8.00 pagi. Didapati di sisinya
terdapat satu nota bertulis...
" BANG, BANGUN BANG..... SUDAH PUKUL 6.30
PAGI "
Pensel : Saya minta maaf.
Pemadam : Utk apa? Awak x buat salah pun.
Pensel : Saya minta maaf disebabkan saya, awak
cedera. Setiap kali saya buat silap, awak pasti
berada di situ utk membetulkan kesilapan saya.
... Tapi setiap kali awak memadam kesilapan saya,
awak kehilangan sebahagian dari diri awak. Awak
menjadi semakin kecil.
Pemadam : Itu betul, tapi saya langsung x kisah
tentangnya kerana saya di...buat utk membetulkan
kesilapan yg awak buat. Walaupun suatu hari nanti
saya tahu yg saya pasti akan hilang, saya
berbangga dengan kerja saya ini. Jadi janganlah
risau. Saya benci melihat awak bersedih. : )
 
Mahasiswa : Sudah lama mengemis di sini pakcik?
Pengemis : Ya... lebih kurang sudah 8 tahun , nak
Mahasiswa : Wah, sudah lama juga ya
pakcik..sehari biasanya dapat berapa pakcik?
Pengemis : Paling sedikit RM50.00 nak ..
... Mahasiswa : Banyak juga ya pakcik
Pengemis : Bolehlah nak, untuk keluarga...
Mahasiswa : Ehhhh.....keluarga ada di mana?
Pengemis : Anak pakcik semuanya ada 3 orang,
yang pertama
ada di Universiti Putra Malaysia di Selangor, yang
kedua ada di
Universiti Utara Malaysia di Kedah dan yang ketiga
di Universiti
Sains Malaysia di Penang...
Mahasiswa : Subhanallah, hebat-hebat keluarga
pakcik
ni...boleh tahan juga yerrr.. Eh..Anak pakcik tu
semuanya
masih kuliah?
Pengemis : tak arrrrrr....semuanya mengemis
seperti pakcik....
Sekeluarga Lalat sedang menjamu selera (tahi)..
Anak: Papa, blh sy tnya satu soalan.
Bapa: Soalan apa?
Anak: Kenapa Hari2 Kita makan Tahi?
Bapa: Shhhhh..... Jgn ckp benda kotor masa
... makan...
Di sebuah klinik yang terletak berhampiran sebuah
kampung...
Doktor : Awak nampak tak sihat? (sambil
mengambil stetoskop)
Pak Pandir : Pening kepala, sakit dada….. doktor.
... Doktor : Aaa…. suhu badan awak tinggi, ambil ubat
ni… makan 2 sudu, 3 kali sehari.
Pak Pandir : Terima kasih.
Seminggu kemudian…..
Doktor : Eh, kamu lagi? Apa pulak masalah awak?
Pak Pandir : pening kepala,…. sakit dada hilang
dah…. TAPI sakit perut pulak….(sambil
mengerang…)
Doktor : Ubat yang saya bagi hari itu dah habis
makan? Pahit ke?
Pak Pandir : Saya makan habis dah ubat tu, tak ada
masalah…… cuma, SUDDDU doktor…….
Doktor : Kenapa dengan sudu?
Pak Pandir : (dengan selamba) …. keras sikit …..
doktor!
Doktor : ???????
Seorang jejaka melamar seorang perempuan. Tapi hasratnya ditolak. Cintanya bertepuk sebelah tangan. Tapi dia tak sedih.

Lalu kawannya bertanya: Kenapa kamu tidak sedih?
Jejaka tersebut menjawab: Mengapa patut aku bersedih? Aku hanya kehilangan seorang perempuan yang tak pernah mencintai aku, sedangkan perempuan itu kehilangan seseorang yang benar-benar mencintainya.
Seorang posmen yang datang menghantar surat .
” Assalamualaikum “
” Walaikumsalam “
” Ni rumah encik Sameon ye?
” Ya saya”
” Poning kepala saya mencari alamat rumah encik ni “
” Buat susah aje encik nie! Apsal tak pos aje?”