Friday, February 24, 2012

Engineer VS Penoreh Getah

Saja je nak sembang2 kosong.Siyesly x kaitkan dgn sapa2... Kalau ada sapa2 terasa minta maaf sgt2..ni pasal pekerjaan aku sekarang.. 
Title nk kencang ja.. engineer.. hahaha.. engineer? engineer skng da x mcm dulu da.. kalau dulu keja engineer balik kampung org2 kampung respek beb.. lalu depan anak2 gadis, berbisik2 depa mcm artis masuk kampung.. (saja nk hiperbola sikit)
Mana x nya... gaji kencang la boleh cakap.. kalau dua ribu tiga ribu tu dikira banyak da.. naik nek kereta pn hebat,..vios, xpn Pajero kot.. (zaman dulu kalau naik pajero ni kira kaya gla la.. rasanya betol kot).. Lgpn, dulu x byk sgt engineer,..
Yg byknya cikgu2..betol x?

Tp skng,hmmm... engineer pon cukup2 makan je.. mmg la up sikit dr dulu, tp sikit sangat up nya...bayar duit kete, duit sewa rumah, makan, minum, shopping2 sikit... tggal berapa ja.. xleh nk mewah2 sgt la..
Yg x berapa puas hatinya, harga barang meningkat smpai 2,3 kali ganda kalo dibandingkan dgn harga seploh taun dulu.. rumah plak..lg lah.. kalau kat shah alam ni, dlm tempoh 4,5 taun ja,,rumah naik sekali ganda.. giler kott..haih.. sabo jela.. Xdapat la nak pakai moto ER6..
insyaAllah kalo ada rezeki nak dapatkan jugak..

FAKTA: 
Kadar anjakan gaji di Malaysia hanya 2.5% untuk tempoh 10-15 tahun (Kajian oleh Bank Dunia)

Alamatnya.. tggu lambat lg la nk beli rumah..sigh..

Hal sebaliknya berlaku pada penoreh getah.. (tetiba ayat skema)
Skng ni, keja sbg penoreh getah lak yg kaya raya..huhuhu... Kalau dulu ni, penoreh getah org pandang sebelah mata ja...Depa hidup kais pagi, mkn pagi.. kais petang, makan petang.. Bulan2 dapat lebey kurang dlm RM150 ~ RM 200 ja sebulan..
Tp, zaman skng ni, kalau nmpk depa bwk i-phone 4s jgn nak terkejut sgt na.. Tu benda besa ja tu,..hehehe
*untung la jd penoreh..lg untung ada kebun sendiri...

Mana taknya.. Pendapatan bersih penoreh getah ni da smpai RM5000 to RM9000 dah!!! HEBATTTTT!!
Keja 3x smggu ja,, hari len p mengai (pancing) gadis ikan. Oh bahagia~~~

Cuba la bygkan, harga getah skng ni dah cecah 8 hengget sekilo...tah2 skng ni da smpai 12 hengget aku xtau la.. xbrapa nk update sgt..huhu.. so mari2 kita jd penoreh getah moden..mcm ceta edisi khas tu.. yg johan belakon tu..p menoreh naik BMW 5 series tu..hehe..

Tp kan, ada la risiko gk..contohnya tyme musim hujan n.. so xdapat la nk toreh..kena simpan duit la kalo jd penoreh getah full time,..hehe

FAKTA:
Harga Getah (Sumber Lembaga Getah Malaysia)

2005: (RM2.50 – RM3.00)
2006: (RM3.50 – RM4.00)
2007: (RM3.60 – RM4.00)
2008: (RM4.00 – RM5.00)
2009: (RM3.20 – RM4.00)
2010: (RM8.00 – RM10.00)

Sekarang aku xtau berapa.. mybe dah smpai 12hengget kot.. (memandai ja aku n

Amacam?? byk kan peningkatan dia..

Peace.... 


Tuesday, February 21, 2012

Annual Dinner Nitto~~

Assalamualaikum..
Tanggal 17 feb 2012 yg lalu, kilang aku buat annual dinner kat Grand Dorsett hotel, kat subang.
So hari tu ktorg pukul 4 ptg dah boleh balik keje da.. spttnya kul 5.30. untuk bg peluang gadis2 nitto pakai gorjes2 untuk dinner malam tu.. hehe.. Dinner start at 7.00 pm.. awal gk la..hehehe

Mggu sblm hari dinner tu, masing2 cakap pasal dinner dah.. geng2 wanita opkos la cakap pakai pakai an kan.. nk pakai bj apa.. nk make up apa n mcm2 lg gegirl thing..hehehee..

Lelaki macho lak tentu la cakap pasal cabutan bertuah.. ktorg dapat kad invitation. dlm kad tu tertulis num2 ktorg.. pastu berangan nk tu la, nak ni la.. sbbnya list hadiah dh tersebar da,.siap dgn harga setiap hadiah lg tuu..
hadiah pertama iphone 4s lahh... ipad 2, ps3, tv n mcm2 lg..suma 90 hadiah.. hamper xde.. suma brg letrik except mountain bike n comforter.. siap booking lg kat sorg kak tu sbb x muat keta takot tv besar sgt..kikiki

So, tyme dinner tu masing2 gorjes la kan.... smpai x kenal la..hihihi...

aku ja pakai simple..heee... tetamu 600 lebih gak la.. jemput satu kilang..skali dgn operator2 pn ikut..hmmm..  baiknya nitto..hehehe..

ada la persembahan sikit... then artis pd mlm tu Jay Jay..
Abes lebey kurang kul 12 da.. tp yg sedihnya, aku x dapat apa2 pn..huhuhuhuu..
dapat pn Beg Laptop ja.. tu pn satu kilang dapat.. xpela.. bersyukur la kan...

 Geng2 Opis aku.. Yg tengah tu Manager Aku


 Salah Satu Hidangan Malam tu~~

Menu!!! yummy!!

 Yg Pakai Tie Tu Genaral Manager, Then yg chinese tu Purchasing Manager.. Suma bos2 Nitto Siyes x blagak lgsung.. Dah la Baik plak tu

 Ni tyme nk daftar..Scan Barcode gitu tyme daftar

 Jay2 Perform
 Setting red Baby~~ hehe

It's ME!!! kekekeke

Saturday, February 11, 2012

Aktiviti for this weekdays~~

Assalamulaikum..
Nk jugak buat entry ni..hehe..
Actually nk bgtau.. xtvt weekday utk mggu ni depenuhi dgn aktiviti mengambil gambar..haha..
lupakan segala kisah2 sedih mggu ni spt kna saman dgn encik polis, 1st time amek mc, tersesat cari kereta, n etc..
x lupa gk dgn side xtvt spt tgk mubie, mkn pizza beramai2, karaoke org blnja (tq blnja karok).


Lokasi pggambaran kali ni ICT n KLCC..n model2 nya ialah Amat, Aju, Diba, Tuyah n Aku Sndiri..kui3.

Malas lak nk taip pnjg2,,aku share jelah gambar ea..N bioodata model skali..kekeke
Ni mcm praktis aku lah.. Jumaat ni nk amek gambar dinner kt Grand Dorsett Hotel plak.. x sabar plak rasa..hihi

 Yg ni Diba.. Still belajar PHD tu.. Orgnya baek n sentiasa think positif..."xdk apa yg xdpt dibuat melainkan usaha3~~"

 Yg ni Pulak Tuyah namanya..Still Study.. Amek master tu..Orgnya sopan santun gitu~~  "Hidup ini ibarat roda,what goes around come around,.."

 Ini pulak Aju...still blaja jugak.. amek Master..Orgnya juga baik, caring, tapi garang sket..hahaha.. "Wanita x semestinya lemah"

  Yg ni Amat, Dah bekerja sbg eksekutif di sebuah cmpany yg terkenal kat malaysia..hehe.. orgnya agak workholic gk.. Usaha Tgga Kejayaan

 



Tuesday, February 7, 2012

Picnic @ Port Dickson - 5/2/2012

Guys,

hehe..assalamualaikum..
Nak cerita ckit pasal picnic aku n kengkawan pada 5 februay 2012 dua ari lepas..
Ktorg berpicnic kat PD..best gk la..

Sbnrnya plan ni ktorg plan 2,3 mggu lepas g..Idea tercetus ni drpd siapa ntah,,
Sepanjang plan berlangsung, ktorg bersembang2 n berbincang2 dlm email tyme keje..hehe.. mcm2 yg disembangkan.. drpd picnic, smpai hal2 personal.. tp alhamdulillah..semua berjalan dgn lancar.. berantai2 email ktorg sembang..hehe.. daripada plan utk 2 hari, jd satu hari jew..

Pagi tu, aku sampai sana dlm pkul 9 lebey gk la.. mknn masing2 sponsor.. x collect duit pn.ada yg bermurah ati sponsor ayam, ikan, nasi lemak, jagung, mknn ringan, air, aiskrim, sandwich, kerang, n mcm2 lagi..mmg byk giler kot makanan..smpai x abes lahh...

Geng2 gegirl lepas bekpest trus mandi, dlm kul 11lebey gk la..panas giler kot..
geng2 laki pas bekpest trus bakar brg2 utk BBQ.. see, betapa rajinnya kami..hehee

Sambil2 tu, sembang2 gelak2 smbil wat bbq tu, mcm2 bnda sembang...Alhamdulillah, pasangan mmber2 ktorg pn ada..tp boleh je ngam dgn ktorg..hehe..

Lepas abes tu, smyg2 suma.. ktorg trus g mandi..dlm pkul 1 lebey cm2.. panas x pyh cakap la..naseb baek ada bwk sunblock.. aku,amat,diba,aju shared beli tu.hehe..mahal gk la..tyme aku pakai tu, kantoi dgn geng2 laki..hahaha..kena bahan la...xpe2, wat bodoh je..prevent is better than cure..  ktorg mandi2, men bola...
Punya la x sedar, gogle aku terjatuh.. hilang trus.. baru ja beli sehari sblm tu..sabo jelahhh

Agak2 dh penat tu, naik atas, rehat2 kejap..sbb ptg sket nak naik banana boat..yeahhh

Dah petang.. so mulakan xtvt seterusnya... ktorg nek banana boat..antara kenangan yg x dapat lupa gk la..
mula2 tu, ktorg tnya berapa speed boat la..brapa HP la..abg tu cakap boat dia laju drpd boat org lain..slalunya 60kmj, tp dia boleh up 90kmj.. ktrg pn on jer.. hehe..1st tyme naik banana boat kot..eksaited

Slalunya banana boat ni dia akan terbalikkan org 2 kali.. smpi destinasi skali, then balik tempat asal skali..
Nak jadi cerita, smpi destinasi, dia nk terbalikkan banana boat tu, tapi silap bajet..ada sauh, so dia mengelak sauh tu then banana ktorg terlajak lggar kapal org len.. naseb beak terlanggar x laju sgt..smpai aku yg kat dpn skali kna tahan dgn tgn..huhu..naseb baek x patah tgn aku.. (over gila cerita) heheh.

Best gk la..dlm petang pukul 6 cmtu ktorg balik..posing2 sekejap,..pastu balik. sehari ja,, mlm tu, mmber2 mengadu pedih2..hehe.. panas sgt,,alhamdulillah... naseb bek pakai sunblock.. kurang la sikit sun burn nya,,,Pakai x proper, so gelap skit la muka..kikiki...make sure spf dia above 80 ye..hehe








Friday, February 3, 2012

Activity this week at Nitto Denko..:)

Assalamualaikum...
Nmpknya dah lama aku x tulis "diary" kat blog ni..malas nya aku kn..
lgpn, skng aku dah ada dairi sendiri, tiap2 hari update..kekeke..

Ok la.. kali ni aku nk cerita la apa yg aku wat whole week mggu ni kat Nitto aka tempat aku keje skng nih..;p
mcm x penah kan aku cerita pasal tmpt keje nitto n apa yg aku wat kan.. heehee...

ISNIN - 30 Jan

Masuk keje mcm biasa la .. tiap2 pg ada 5 minutes lecturer.. pastu kul 9 ada training sket.. Actually aku masuk emergency response team - ERT,, haha. bajet aktif la kan..keja berlambak x siap..dr last week g ktorg bncg bnda ni..kekeke...
the Whole day training tu.. training ttg persiapan utk xtvt Fire Drill utk keesokan hari.. Kami berlatih la smpi ke petang - sunburn sket-
Ada 3 activity - 1: Chemical Spillage (aku dlm group ni) 2: Emergency team  3: Fire Fighter
Abes training tu, hmpir pukul 5.30 da.. So balik la wlpn keje x siap sbb penat..:(

SELASA - 31 Jan

Ok, harini agak lewat sikit bgn.. kul 8.15 br bgn.. mybe tdo lewat sikit kot bgn.. So aku msg manager aku "Salam Sy dtg lwt sikit sebab terlewat bgn" haha.. see, jujur x aku?? kui3.. then manager aku reply "ok, try your best"  aku bc tu bersemangat la siap cepat2.. aku naik moto aritu, bwk laju2 lerr..kul 8.50 smpi..;p
kul 9 join site meeting.. Harini Ada fire drill..hehe.. So aku emailkan jela kat diorg production suma suruh ready.. Tp aku x mention time pn.. Bgtau hari pn dah bgs dah.. Pagi tu nk try wat keje sket, tp x smpt gk.mcm2 halangan ada..Then finalize persiapan plak tu..

Pastu Tepat 3.45Pm, Loceng kecemasan bunyi..
Alhamdulillah.. Suma bertindak pntas ke tempat berkumpul tu..hehe
 Pastu kami buat la xtvt2 mcm kat gmbar bwh ni..:)
Abes suma tu, hmpir pukul 5, so aku wat keja aku ler...
Mmg kalut gk..asyik tgguh ja..So hari ni aku balik lewat sikit..agak mlm gk la.. senior2 aku terkezut n gelakkan aku balik lewat, diorg mcm x percaya smbil gosok2 kan mata.. ciss.. aku gelak jela.. blushing pon ada gk..almaklumla aku ni terkenal dgn balik awal..hahah..

RABU - 1 Feb
Ok,target aku nk siapkan keje..huhuhuh.. so terpaksa mnx tlg mmber aku,
dlm kul 10.45 siap..naseb baek lg..trus email kat bos Jepun yg nak tu..lega..Pastu dlm Kul 11.30, ada meeting plak pasal safety patrol..ganti manager x dapat dtg.. So aku jd kameraman jelah..amek gambar2 yg x sepatutnya ttg safety..kebetulan satu groum dgn MD n GM..tp diorg sporting jekk (nk jd mcm diorg lah nnt..;p).. Pastu lepas rehat ada meeting update pasal audit beberapa bulan lepas..naseb baek smpat buat aritu...padahal dh lupa pasal bnda ni...Bincang3. (kul 5 balik)

KHAMIS - 2 feb

Kul 9 pg.. join opening meeting utk audit.. dulu aku penah attend training audit, so tyme audit ni aku jd salah sorg juru audit lah..;p
Dapat schedule utk wat internal audit ttg OHSAS..heh3.. dlm pikiran aku, siap la korg kena audit dgn aku (dgn nada jahat).. aku kna audit org hari jumaat..
Harini gk server down, dr pg smpi tghari.. so x dapat wat keja pg tu..huhu
Dlm petang tu, aku kena audit dgn Dept RnD Nitto material, aku punyaNitto Electronic.. mmg x kenal la diorg ni.. 5 org dtg audit dept aku.. spttnya yg kena layan diorg ni manager, asst manger, aku n sorg lg asst aku. tp manager n asst man bz,so x dapat join..aku n asst aku la yg melayan nya..naseb bek asst aku ni pengalaman gk la.. 20taun keja cni..dia la yg tlg back up...lama gk la kna audit, smpai x rehat pukul 3 tu..dah la pukul 3 ada makan2 sikit..ada org blnja pizza,,:( btw, thanks gk sbb ada org simpankan sikit mknn tu..kalo x kempunan aku..~~

Harini pn aku blk lewat sikit.. so mcm biasa, aku kna sakat la dgn diorg..kui3.. lawak plak..

JUMAAT - 3 feb

Hari ni dah eksaited dah..Nk cuti pnjg katakan...Ptg tu, aku audit kejap Logistic dept.. Suma yg sambut aku tu geng2 otai la pulak..manager diorg pn ada.. xdapat nk tnya mcm2 sbb x brapa berani..hehe..kerdilnya aku..
Then kul 4.30 ada closing audit, present2 suma.. then balik lah dgn gembiranya..heeheheee

Overall : Byk gak la pengalaman yg aku dapat mmgu ni..wlpn penat sikt, tp minda aku mcm santai ja dis week.. releks ja,, gelak2 ketawa dlm opis..dgn karenah kengkawan....hahahahah..

Ni ada gmbar ckit..