Friday, October 29, 2010

Lelaki...kadang2 mmg mcm ni...KADANG2~

Entry kali ni aku ada terbaca satu cerita yg agak menyentuh diriku sbg lelaki..
kadang2 laki ni susah skit nk mengaku smthing... terutamanya mengenai perasaan..
mybe sbb ego?? hmm...mybe kot...
tp x suma la... tp bg aku... aku tergolong dlm kategori ni.." susah nak mengaku".. hihi...mybe aku ni pemalu kot...aiseh..

bg perempuan pula, harusla prihatin n amik perhatian ckit bab ni..jgn nk melenting2 lak ye..hihi..bukan nk salahkan sesapa...

"just be urself coz peeps luv u just the way u are"

cuba korg bc crita ni....( ni bukan kisah sedih yer)

Bila aku teringat balik cerita nih..aku mesti tergelak sorang-sorang…

Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.

Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…

Eiiiii…geramnya aku!!!

Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..

”Lah..awat tak tanya…”

Eiii..geramnya aku!!!

Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..

Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..

“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”

Eiiii..geramnya aku!!!!

Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..

Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..

Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…

Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..

“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”

Eiii…geramnya aku!!!

Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,

“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…

Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…

Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!

Eiii…geramnya aku!!!

Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..

Suratnya berbunyi begini:

Kehadapan isteriku (cewahhh..),

Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi

Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…

Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…

“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “

Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)

Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…

P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi

Love,

Sollehuddin

Thursday, October 28, 2010

AKU BUKAN KEDEKUT, TP JUZ BERJIMAT JE

Entri kalo ni juga ttg pengalaman aku, ceritera aku, semasa aku hidup..
Aku nk kongsi cerita aku mengenai perihal hidup aku…berkaitan dgn jimat (bukan kedekut)

Rasanya ibu bapaku juga x tahu ttg perkara ni… diulangi, tidak membunyai niat len, Cuma nkl kongsi kisah hidupku dgn org lain.. mybe nnt kalo aku dh tiada, bolehla entri2 aku ni menbuatkan kwn2 tringat kdpku..x kenal maka x cinta….

Mengimbas kembali kpd zaman kanak, zaman aku berada d tadika…. Tyme 2 cikgu suruh budak2 bawa tabung.. apa lg.. suma rakan2 pon bw la tabung ke sekolah..(majority bwk bekas air tin.. yg kecik 2…potong la atas sket bg muat duit)..sehari bwk seposen, 2 posen, da cukup da….

Tp aku, x bawak pon.. x bgtau pon dkt ayah aku…sebulan, 2 bulan, 3 bulan… br la ckgu gtau sndiri dkt ayah aku yg aku xda tabung….
Aku pn x dapat nk igt knp aku x gtau ayah aku pasal bnda ni…pas2 ayah aku bg la botol clorox utk buat tabung..botol besar 2…stat dr situ la aku mula menabung tyme skolah.. sblm ni duit2 raya ja…;p

Igt g tyme darjah 1…ayh aku bg 60sen je p skolah…nasi 20sen, air bekal..hihi.. murahnya zaman dulu2~~Kadang2 beli air 10sen or 20 sen.. nasi harga r20sen hgga rm1 rasanya…kalo sesapa beli nasi rm1 kira kaya gler la 2..kdg2 ja aku beli nasi 40sen..(lauk ikan)

Duit lebih,masuk tabung~~ jimat katakana…bila meningkat usia, duit pon meningkat…maximum duit blanja aku dapat rm2..ha pas2 da x naik2 da la….drjah 4 kot stat…boleyla smpan sehari singgit…darjah 6, duit simpanan pon smkin byk..heehe~~

Bab2 zaman kecik x mencabar sgt…
Bila ja stat form 1…mula la berpisah dgn family… kehidupan aku berda di asrama byk mengajar aku erti kehidupan..mcm mana nk manage ttg diri kita, nk jg kebersihan tmpt tggal kita,pakaian dan juga rohani..Kalo luar ja bersih, tp rohaniah x bersih x guna jgk kan…tp, xnk ckp jauh2 bab kebersihan ni..aku juz nk fokuskan pada tajuk ni ja…hmmm…

Utk pgetahuan korg, skolah dulu dapat biasiswa…alhamdulillah... …
Tp, ayah aku x bg guna, dia suruh aku smpan duit…yuran pa suma ayah aku bayaq..so duit biasiswa 2 aku juz gna utk suka2 ja,,, guna pon kadang2..smpai satu tahap, kawan aku pon terkezut..eh, aku dapat biasiswa gk….hihi

Ok..bab biasiswa ni bab len..duit blanja aku slalu ayah bg tyme blk kg ja …dk kt asrama ni paham2 jela.. mkn 5 ari sekali.. so, aku x guna sgt duit belanja aku..aku pon smpan…tyme rehat juz mkn makanan ringan ja…kadang2 ja mkn dekat kantin skolah..smggu aku smpan lebey krg seploh rggit kot..ada gk kawan2 x suka mkn dkt Dewan Makan (DM).. asal mlm ja beli nasik yg org jual 2…satu singgit…

Aku?? Haha..aku x beli pon..bg aku, makan utk hidup, bukan makan utk sedap.. so aku mkn jela kt DM 2…aku BUKAN KEDEKUT,nk BERJIMAT jer…bg aku, kalo sehari singgit, staun da 3oo rggit da utk mlm ja…nasi 2 jual tyme supper…kdg2 org x mkn malam, tyme lepas kelas persediaan (study @prep) ni la diorg beli nasi 2… mkn jela papa yg ada…
Tyme sebelum tdo lak?? Ada juga student2 cari duit lebih..jual twisties la….wafer stick la..megi la…aduh..menggugat keimanan aku ni..tp xpa, kawan2 pnya hal..kadang2 aku beli la..(support kwn2 katakan..)

Kemudian, bab pinjam duit lak biasala….kdg2 kawan xda duit la..tertinggal duit la….kita kena tlg… tp aku x suka sgt bg pnjam skit2 trutamanya bawah singgit…nnt ada la ayat ni..” ala…singgit ja pon..halalkan jela…memba2 pon”. so, kalo diorg nk pnjam ja…aku bg la lebey sket…5rggit ka…skit2 susah..nnt x berbayar..(taktik tuh)…dulu, 20sen pon berkira tuh..

Tp nk dijadikan cita, kes ni berlaku fom 4 kalo x silap… ada mmber nk pnjm kt aku lebey kurang 50rggit.. dia nk balik rmh dia ckp..so aku ckp ok la..pecaya mmber..aku nak amik duit, tiba2 br tringat trtggal kt kelas…so aku gtau la trtggal kt klas…malas aku nk p amik…tyme tgahari da..khamis lak 2…jumaat cuti..mmg malas habis la….mlm 2 br la aku p klas.. biasala skolah asrama..beg pon tggal ja kt klas…smpai ja kt beg aku… sedey ja….duit suma hilang.. duit seploh2 aku yg aku smpan tep2 mggu hilang…tggal juz 2rggit je..siot pnya bdk… pas2 aku tnya mmbe yg nk pnjm 2.. dia ckp bukan dia amik…hmm.. aku pn xtau la…smpai skng x tau sapa yg curik….

Ok.. pas2 masuk la zaman university..(skip zaman matrik)..
Zaman ni la yg agak mencabar sket 2….yela,..mana dapat biasiswa da….sedey ja.. x layak biasiswa tuh..terpksa la amik ptptn….
Kali ni aku la tggung diri aku …xnk mnx tlg sapa2…aku berazam, mmg xnk mnx tlg ayah aku lgsg la(kalo ada pon skit jela)…so aku
Wat belanjawan skit…aku bajet sehari blnja makan rm10 ja…”aku mkn utk hidup…bukan mkn utk sedap”..kata2 ni selalu terngiang2 di lubuk hatiku… Tp aku bukan KEDEKUT….aku nk BERJIMAT jer….. bajet ja seploh rggit.. padahal aku blnja mkn x smpai pon seploh rggit…so aku smpn la duit2 lebih 2…duit utk njoy2 da asing da….tp kadang2 duit utk jimat 2 termasuk dlm duit enjoy lak..eish3….truk2..
Asal free ja kami tgk wyg….tp dulu xla sekerap skng…skng 2x smggu tgk muvie….skng lain..dulu lain…

Org slalu igt ayah aku slalu bg duit tiap2 bulan… padahal x pon..saja xnk mnx…la~la~la… xnk sshkan diorg…aku ckp duit cukup jer kalo diorg tnya… kadang2 ja aku mnx duit utk seimbangkan akaun aku..hihi..tp x byk pon…ada la skit…xla sikit sgt…sedang2 la org cakap..hihi..

Tyme sem 1 n 2 mmg kaya la..dapat kolej free…mkn pon free sehari 4 rggit…so mmg guna sebaik2nya lah tyme 2…Tyme 2 la aku kumpul asset aku..lptop, moto..suma 2 guna duit ptptn aku sbnrnya….moto yg dekat rumah yg akak belikan 2 tggalkan ja kt rumah….bg org dkt rumah naik…papa hal sng…hmm…

Tp, duk rumah sewa ni mmg masalah skit…. Dala rumah mahal…so sabo jela dk kt s.a ni..tp Alhamdulillah…lepas gk…..da abis pon zaman university ni...(malas lak nk cita byk2 zaman u n…byk sgt)..
Nnt aku rjn cita g zaman u..bubye….miss u guys....

Wednesday, October 27, 2010

Hati Dan Perasaan

Benarkah hati dan perasaan saling berkait rapat?? Adakah saraf perasaan ada dekat hati??Hmm..aku pn xtau… apa yg aku tau, kawan aku la cakap, bila kita marah, hati kita akan terasa sakit..Tp, aku x perasan lak hati aku sakit kalo aku marah..aku jg ada terbaca komik, yg otak kita ni ada satu saraf/kelenjar.. bila buang ja bnda 2.,kita xkn rasa sedih rndu n mcm2 lg perasaan..
entry kali ni bukanla nk cita ttg jiwang or apa2…xda kaitan lgsung dgn cinta.. org yg single ni kurang sket la bab2 bnda 2… juz perasaan..aku juz nk luahkan, nk lepaskan perasaan aku.. pada wktu ni, aku rasa mcm sedih sgt..sedih…xnk cakap sbb apa…juz nk fokuskan sedih ja..
Kalo dulu aku slalu luahkan pd kawan2 baik aku, tp skng, jarak yg agak jauh drpd kawan2 terpaksa menggunakan medium teknologi ni… aku bersyukur.. dapat kawan2 yg betul2 memahami aku…
Kalo aku ada perasaan sebegini, mereka akan text msg aku, tnya keadaan aku.. ok ke x.. (xnk la sebut nama..nnt nama2 yg xda akan terasa hati lak) juz satu nama ja aku nk petik.. kawan baik aku yg paling aku rapat ialah amat… ada apa2 hal, dkt dia lah tempat aku ,mengadu n berkongsi cerita..
Aku ni mmg suka kongsi cerita, sedih, senang, susah, kalo boleh, suma bnda aku nk crita,,.sorila kalo korg da malas nk dgr ek kalo aku crita yg x bez… mgkin sbb 2 ktorg jadi lebey rapat kot…bg aku, susah n senang harus berkongsi sama2…x perlu berselindung…tp, ada sesetengah perkara jgk la x perlu cerita..
Apa yg aku nk bgtau, hati aku ni mudah tersinggung…mudah berkecil hati n mudah sedih.. aku xtau org len sama or x.. kalo aku rasa down sgt, aku lebih suka menagis.. (truk x?) bg aku, bila aku menangis ja..perasaan tersebut akan mengalir bersama2 dgn air mata aku.. aku penah, menagis depan kawan aku.. tyme aku sedih sgt la..skali dua ja….tp, bila kwn aku menagis dpn aku lak.. aku pon rasa mcm nk menagis sgt..br aku tau perasaan diorg tgk aku menagis.. sori ek kwn2..
Perkara ni x berlaku tyme muda2 dulu, mybe sbb peningkatan usia menyebabkan mudah tersinggung kot.. br aku tau kenapa org tua2 mudah tersinggung..Siyes lepas ni xmau lgsung guriskan perasaan parent aku….walaupn sekelumit kuman sekalipun….maafkan saya mak..ayah… cek da juah da..pasni ssh nk jaga mak, ayah….T_T
Ada satu ketika, aku bgn smyg tahajud.. tyme 2 aku terasa sebak sgt..menagis semahu2nya… tyme 2 terasa dekat sgt dgn Allah..Ya Allah, ampunkan la hamba Mu ini…Bila dalam kesusahan br teringat Allah, tyme senang mudah sgt lupakan Nya.. MasyaAllah…
Jadi rakan2 n sahabat n semua hamba Allah… aku nk pesan pada anda semua dan juga pada diri sendiri..Janganla kamu mudah lupa…kita dijadikan dr tanah, kemudian kepada tanah 2 juga kita akan kembali…So, selagi ada masa.. grab this oppurtinity, jgn sia2kan hidup anda.. buat la yg terbaik… semoga Berjaya di dunia dan di akhirat…Amin

Monday, October 25, 2010

Aku Anak Utara

Hihi…aku anak utara… Kedah, sebuah negeri yg aman damai dan permai..
Kes2 gejala sosial pon agak kurang d sini…
Org2 nya pon peraamah, sopan santun n berbudi bahasa…
“eleh, x maju mmg la kurang masalah”…
Eh,sapa cakap x maju ha?? Mcm2 kot ada kt kedah 2…menara, airport smpai 2,..sawah padi..stadium..langkawi….Dr rozmey pon ada…hua3….
Tujuan aku tulis bolg n ink kongsi skit bahasa2 kedah ni dgn korg suma…
Kira kamus la… ok…

Awat= kenapa
Gerek= basikal
Ketegaq=degil
Tengalong/punggai =membaling/mencampak laju2
Peghembang = aim/teropong
Hangpa= korang
Celuih=muat
Ceqemat=hati2
Menyerok=sarapan
Beletiaq= membebel
Tiqeh= bocor
Anak menakan=anak sedara
Belemoih= kotor
Ghalit=leka
Loq laq= pengotor
Pulun= berusaha keras

p/s; sorila kalo tersilap ye..hihii

Saturday, October 23, 2010

Cita2 & kehidupan...?? hmm...

Sudah hmpir dua bulan aku bekerja.... bekerja sbg process engineer di sebuah kilang dkt area2 Klang..
Cita2 aku?? hah... x penah terlintas pon di fikiran aku nk jd seorng engineer..dulu tyme kecik2 mmg nak sgt jd doc pakar....nk bedah2 org...selamatkan org...mencabar kot.....duit pon agak byk la masyuk kan..kalo dh nama doc pakar,keja lak kt ospital swasta, da cmfm la gaji 20k above...tmbah2 g kalo dapat buka klinik sndiri kan..fuh...mmg masyuk ar...tp, setelah meningkat remaja, mula terpikir balik.... nk ke jd doc ni... pegang ulat pon geli...suma bnda2 yg lembik suma geli..amfibia, reptilia....singa berani kot aku pgg sbb bukan dr kelas 2...hehe

kemudian,lepas spm aku wat la part time job kt sebuah restoran terkemuka kt aloq staq ni(feme konon)...masa bekerja 2 mcm2 pglaman aku dapat...basuh ayam, pesiang ikan.,ketam, udang,...so aku yg kurang pegang bnda2 ni pon mula jd berani...bos pn ajar aku mcm2.... rasa mcm comel lak kt c2..almaklumla plg muda keja kt c2..ehehehehe ROTFL..then .terpikir balik cita2 aku tuh...

 pas2 dapat tawaran msk matrik... sblm masuk matrik beberapa ari sblm dftar aku demam la pulak... so ayah kesayangan aku pon bwk la pegi klinik...masa doc chek aku 2, aku pon tnya pndapat dia ttg cita2 aku ni....pas2 apa lg..dh dia pon doc kan...mcm2 ceramah dia bg..kata2 smgat n mcm2 g... stengah jam lebih jugak la kami bersembang...cian pesakit2 lain...kena tggu..hihi

ok..aku da nekad nk amik sains hayat...lepas dftar mtrik..kami bdk2 sains disuruh mmbuat pilihan tyme mggu orentasi 2..nk amik hayat or fizik..aku pon tulis la nk amik sains hayat...sbb aku pon mmg minat bio...
esoknya diorg pon bg la jawapan..tup2 aku dapat sains fizik...mybe diorg tgk tyme spm fizik aku dapat A but bio aku dapat B kot...tp boley je jumpa pgwai atasan mnx tukar....tp, truskan la amik fizik di...aku pon melupakan cita2 aku nk jd doc bila smpai matrik....lgpn mmg susah kalo jd doc...4flat kot...x menyesal pon..

Kemudian abis matrik...aku keja balik kt restoran 2....tyme keja aku pon terpikir lak pasal cita2...aku nk jd bisnessman lak...( sbnrnya dulu tyme kecik2 pon ada terpikir nk meniaga gk)... aku tgk bos aku kaya kot...tiap2 taun tuka keta... merc, bmw, volkswagen, honda, toyota, celica, subaru,mini cooper...suma dia try beli...aku smbg dgn isteri bos, dia ckp xpala....kalo mnt keta xpa,..jgn mnt pompuan sudah..hehehe (pandai dia wat lawak)..bos aku ni lalu embang bab2 besnes dgn aku... mcm2 nasihat gk la dia bg.... pas2 mmg berminat la aku nk wat beness ni...tp la..modal pa suma 2 nak cari mana... muda g....

pas2 aku msk uitm shah alam..cita2 nk jd binesman, tp x amik kos besness pon...aku amik kos fizik industri..
(nk ceburi dlm bidang industri la konon)...cdg aku nk amik degree ja...bg ada skroll degree kan..kalo berpendidikan, org lebey pecaya sket dkt kita kan...hihi...saat  berada kt Shah alam ni la yg paling  best... mcm2 org aku jumpa...yg baik ada,jahat ada...kejam ada..tp yg paling byk baek la..org yg paling aku syg ialah kosmate aku...syg gler kot...tp skng masing2 da abis..rndu lak nk berkumpul ramai2...lari tajuk lak...apa yg aku tgk dekat cni..kalo bukak gerai pon da boley pakai bmw kot...hmm..mula berfikir~~

Ok, skng aku cdg nk wat bisness plak ar..tp aku xtau nk wat bisness apa.....ckp mmg sng,..tp nk wat 2 la yg ssh 2...skng aku cuba mengumpul seberapa byk modal yg boleh..kalo ada rezeki aku nk wat besness...insyaAllah.. xkn smpai tua aku nk keja dgn org ja kan...Nak jugak ada rumah yg selesa, keta yg selesa, hidup yg tenteram,,,isteri yg solehah...family  yg  bahagia n beriman... n yg plg pnting, nak jaga parents aku seelok mgkin....Amin...

pliiss bg cadangan..hihi...