Tuesday, February 28, 2017

OutDoor Activity at Bukit Paya Gunung, Jerantut

Hai hai hai.. wah dh lama bener aku x blog kan..
Dh start balk aku x nak taip panjang2.. malas pulan rasa...hihi

OK aku nk cerita aktiviti weekend aku last week. Aku ada join ecoadventura activity last week.



Ok ni adalah aktiviti2 yg aku n my fren lakukan sepanjang kt jerantut aritu..fyi aktiviti ni dianjurkan oleh eco advantura team.. adik2 akak2 abg2 boleh la ushar2 kt ig or facebook Ecoadventura.. taip ja Ecoadventura then boleh follow page fb n ig..
Hiking
Mula2 ktorg start hiking utk naik ke bukit paya gunung
Via ferrata
Then sampai satu part tu kitorg via ferrata namanya.. means dia mcm menyusuri lereng bukit.. kena hati2 panjat tp sepanjang panjatan kami ada tali keselamatan yg diikatkan di satu tali besi utk safety.. korg google lah sendiri apa mksd via ferrata ni.. fyi, ktorg group first n boleh kata guest yg pertama lah yg merasmikan via ferrara kt semenanjung nih 🙊     1st via ferrata in semenanjung
Abseiling
Ni plak bila dh sampai puncak bukit, then ktorg turun bukit dgn gaya abseiling.. dan kami diajar oleh org yg professional lah utk buat ni
Rock Climbing
Then ada aktiviti rock climbing.. ada 4 tahap yg korg boleh climb.. dr tahap yg senang hingga yg susah iaitu tahap 4.
Caving
Then ktorg masuk gua itik.. dlm gua ni mcm2 laluan lah yg kena kami tempuhi.. masuk lubang yg betul2 muat seorang.. kena meniarap.. then kena berjalan sepanjang beberapa puluh or ratus kaki gk la kena jalan itik sebab bumbung gua mmg rendah gila time nk kuar..
Kesimpulannya mmg byk la experience join aktiviti nih..
ni summary video activity aku...




Wednesday, January 8, 2014

KUDA ku Lari Gagah Berani.. Emma Senrose



Alhamdulillah..hampir 3 bulan dh jd rider blk.. dr apa yg aku observe, jd rider ni
Byk mengajar aku tentang erti kehidupan.. chewahh.. 

Actually aku dh lama plan dh beli moto yg besar sikit ni, dlu penah gk angan2 nk
Beli kan, darah muda.. then last year keinginan tu bertambah.. hampir2 dh
Angkat sbijik, pastu pikir2 balik rileks dlu la..cdg nak berumah tangga dlu..heh3..
 then taun ni for some reason, Aku trus beli..malas nk pikir2…
So perbelanjaan kena kurang sikit, bnda yg x penting aku eliminate dlm list belanja..
Hehe..

Cukup 1000km aritu, org cakap dh abis pntang la..aku trus ride dlm jarak yg
Jauh sikit.. 900km gk la pergi n balik..
Di sepanjang perjalanan tu, mcm2 aku pikir…. Yelah.. 5jam lebih kan. Then
Byk gk mengajar aku ttg beberapa perkara

1-    1.  Ketahanan Fizikal..
Yela.. moto pn dh besar sikit, so fizikal kena kuat woo.. then kena tahan
Utk ride jauh2.. fizikal xleh lemah..hg lemah hg tumbang ah.. dengan hujan lg,
Panas terik lg.. xkan nk give up..kalau dulu dok dlm ekon, skng hg lebih menikmati
Nature la org ckp…bunyi2 bising kereta n etc.

 2. Ketahanan Mental.
Mental pn kena kuat beb nk naik moto ni..jalan jauh2 mana bleh give up.. hg kena set kan
Trget nk smpi kul berapa n speed hg.. nnt hg x trget nnt body shock la..dok heran sbb apa
X smpai2 lg.. pdhl jalan 5 jam hg igt 2 jam.. mmg la stress x smpai2 lg..

3. Kesabaran.
Yes! Kesabaran tu penting.. bygkan la.. nek moto mana ada lagu.. lagu hg yg dengaq tu
Desiran angin je yg menghempas helmet anda..lagi satu kesabaran dlm diri.. jgn ikut
Sgt perasaan tu.. sikit2 nk mengamuk, sikit2 nk mengamuk.. manusia kan, kdg2 reta, lori x nmpk
Sgt moto kita yg kecik tu..heh3..so depa kdg2 himpit la kita.. 

4. Fokus!
Yup..fokus kena lebih..especially kalau bwk laju2..kdg2 jalan Malaysia ni bukan elok sgt,
Lubang besaq gajah tu.. nak x nak kena la elak..pastu keadaan trafiq.. mcm aku ckp td..reta n lori
Bukan nmpk kita sgt..kdg2 pakai sukati ja tukar lorong.. so nk buat apa? Mengelak la..
Eh, mcm x banyak lak..kakakak.. kla bye!

Hahahah.. Ni la Emma Senrose aku

Aippp !!

Friday, October 11, 2013

Canopy Walkway - FRIM Kepong

Last week, aku and geng2 aku ke FRIM kepong..
Tujuan nk ke sana nk dgr kicauan burung2 dan menghirup udara segaq.. pastu mesti la nk tgk hutan kan..

Apa yg best kt sana? haaa.. sana ada canopy walkway... iaitu jambatan gantung,,..
jmbatan ni dh 20 tahun dh rasanya di fabricated,, Guna teknology dr jerman kalau x silap.. tp yang pasangnya org asli.. Hebat woo org asli ni..

Ok cakap byk xmau.. sat nk share gambaq sat na...

Sbnarnya mcm2 gaja lg kami buat kt atas titi ni.. semua kena jarak 3M je.. ni dh dekat sgt ni..kekeke
Camwhore jugak lahh

Ni baru nk start..hehe
                                 
Comel minah salleh ni.. hihi.. berani gk la..



OK berselerak !!



After tamat naik jambatan..

Jom Balik !!

Apa Yang Penting?

Friday, August 23, 2013

AiDilFitri 2013

Rasanya belum terlambat kan nk update blog pasai haghi raya ni kan..ehehe

Rasa tahun ni sama ja spt tahun2 sudah..persiapan pn mcm biasa.. xdk apa yg lain pn..
Rasanya kalau nk lain pn aku kena kawin la.. >_<

Sehari sblm raya, akak sulung aku call..kali ni wakenabeb..
( Spt biasa, stiap tahun dia akan sponsor kuih raya.. hihi.. slalunya mmg byk ah kuih2 yg dia beli.. mmg x abis satu keturunan  mggu.)
Dia call dia tanya ada beli kuih raya x? (aku sentap) rupanya dia x beli utk kami thn ni.. haha.. aku gelak sndiri..so sblm raya dh dpt pengajaran.. jgn dok harap org sgt..So aku pn trus ke kedai la.. abg2 akak2 x blk g.. taun ni raya kedua diorg blk..aku beli semua kekacang n kerepek..hihi.. sttle..
Pasni kena pakat lah dgn abg2 n akak2 beli kuih raya..

So 1st day raya aku la yg jd tukang bancuh ayaq.. nasib baik aku terer wat ayaq.. emm dap dap.. haha..
2nd day, semua blk.. yeayyy!! mercun mmg byk gila stok abg aku.. dia beli kt siam,, puas mainnn.. mcm mlm merdeka...

Pastu aku p meraya rmh sedara mara, mmber2 semua.. bestt.. raya tiap2 thn memang meriah.. I Loike!!!

1st Day Raya La kn..

Ni mmber2 skolah menengah.. Raya kedua p melepak jap dgn mereka,,

Konon2 photoshoot tepi sawah..hihi.. rmh mmber sg daun

Cak!! Posing sikits

My Youngest Nephew/Cousin

Family.. x semua ada time ni.. Nasib ler korg xdak dlm gambar..hihi

Malam2 after Barca lwn Malaysia


Lagi DI tepi sawah

Antara Mercun yg ada.. yg ni best!!




Friday, June 28, 2013

Bercuti Ke Sabah - 20 june 2013

Last week, I went for a trip at Sabah bah..
Saja ikut member balik kg..hehe
Bercuti dlm 4 hari gk la..malas nk keja kan..so amik cuti ah jalan2 sat..
Actually aku ikut dia blk for a his brother wedding ceremony. Kg dia kt sandakan..kg la sgt kan.. Aku ikut blk pn sbb diorg invite gk.. yela..aku baik dgn family diorg kan..slalu lepak sesama.. nice sgt..hikhikhik
So far ok la dok sana.. mak dia rajin sgt masak..

Pergi sana naik MAS... ok la.. dpt mkn free.. hehe..
Dok sana.. seafood murah2.. mak dia pn suka masak.. so hmm.. mcm naik ja berat badan nih.. >_< 
pastu tidoq rumah dia sehari.. then tidoq hotel after tu..nk private life la konon kan..hehe

Actually ramai la family diorg blk kg.. so kami beramai2 dok hotel.. senang..

Wedding buat dekat Sandakan Yatch Club.. tepi laut tu.. wedding  tepi laut..berangin bagai kan.. best gk..hehe.. Then katering hotel.. Best Hotel namanya..
After abis wedding tu... kami karok pulak kt hotel.. dpt bilik besar for karaoke..hehe

So far aku tgk kt sandakan ni majority naik 4wd la.. byk hilux, dmax.. land cruiser pn byk..
so ferrari, porsche mmg x nmpk la..hehe.. hummer pon ada.. kaya2 depa ni..
p/s: dpt gk merasa ronda2 drive hilux n dmax sendiri.. mmg angan2 nk try bwk keta2 yg tggi2 ni... rasa safe baq hang!

malas pulak nk taip byk2..ushar la pic ni!

Tak ambik gambaq sayap kapal terbang mmg x sah la kan..

Ikan pon murah2 baq hang! besaq penyepak pn belas2 ringgit ja

Dulu sim simi kena buli.. :(

Ni org cakap hadiah pintu ka.. eh, door gift.. utk wedding tu

Pose2 sikit

Ni tempat diorg buat video clip pre-wedding. nice tmpt ni..ala2 english garden gitew

Kenduri kesyukuran pagi tu.. hmm..

Ni bilik yg aku dok.. deluxe room.. best.. tv pon boleh pusing2 kan..

Moment la sikit.. ada byk gk persembahan.. siap tetamu menari2 lg lepas abis majlis tu.. meriah la.

With pengantin... hmm..bila nk sampai turn aku nihh

Antara Budak2 si comel cilik yg ada.. sedara-mara diorg.. tringin lak nak ada anak2 comel mcm ni..ahaks

Bilik karok..

Wednesday, June 19, 2013

Ekspedisi Ke bukit Tabur..

16 Jun 2013,

Aku, Yazi, Adam n Amat memulakan ekspedisi kami ke Bukit Tabur..
Seawal jam 5pagi kami dh gerak dr shah alam..Otw tu sempat lg terserempak eksiden yg mengerikan kt faderal highway.. Viva terbelah dua kot.. Alfatihah

Then Amik yazi kt KL.. pastu trus cari bukit tu.. tersembunyi jugak..
Kami semua ni 1st time ke sana..

Sampai sana.. tgk bukit sunyi bangat sih..before naik tu, baca la doa apa2 yg patut k.. Sepatutnya kena repot  dulu kalau nk msk incase jd apa2..tp kami redah ja..

Memang mencabar.. kena panjat guna tali bagai.. so sapa nk ke sana aku suggestkan korg bwk glove la..
senang la sikit nnt..

Dia naik jalan lain,agak curam, turun jalan yg kurang cerun sikit..
duration ekspedisi kami lebih kurang 3 jam cm2..

Org mmg x seramai Broga lahh

Ni ada gambar sikit.. enjoyyy


Mula2 kena panjat sikit

Ni bukan puncak lg tau

Pemandangan kawasan perumahan

Pemandangan Kawaan tasik





Mendaki Ke Puncak

Kami Berjaya! yeahh

Tuesday, May 28, 2013

Karnival belia 2013 with sistah Syamim & Bro Den Helmi

Sabtu yg lalu, aku, amat n syamim ke karnival belia cdgnya..

so kami gerak ambik Syamim kt kajang.. dlm kul 1 cm2 smpai putrajaya..

So ktorg decide ke Alamanda dulu memandangkan Hari yg sangat Panas..

Sampai alamanda trus makan, then ktorg tgk muvie.. cdg nk tgk fast furious 6.. tp penuh,.. so ktorg tgk

cerita kartun.. EPIC.. epic jugak la cerita ni.. best je.. hehe..

terasa comel lak tgk cerita Kartun.. >_<


After that mula la operasi ke karnival belia tu.

Panjang jugak la gerai dia.. mmg penat.. org pn agak ramai.. fuhh.. 2 jam jalan tanpa henti.. aku dok tgk syamim & amat ni kuat gk.. x penat pn..hiihii.. aku dh sakit kaki jalan dh..

Pastu jalan punya jalan.. ada la nmpk artis sikit.. so sempat la kami ambik gambaq.. antaranya zain sidin, aishah sinclair, ikram dinzly and redza minhat..hehe

agak dh malam tu.. kami balik ja.. singgah makan sat kt restoran thai.. pastu pulang..hehe

Syamim n Zain..

Amat Kena paksa amik gambar..haha

Me and Syamim

Amat and Syamim

Terkezut belon besar kt blakang..hiks

dgn Ikram.. time ni ikram sibuk kunyah kerepek.. kena terjah amik gambaqq

Aichewah... dgn Redza Minhat..weekend ni jgn lupa tgk cerita #KIL tau..hehe.. promot

Kalau nk tau, ni la model kenderaan posmen yg pertama...

aishah sinclair

2nd time amik gambaq dgn ecah.. last sem 2 degree kot
Pastu kami makan kt kajang.. restoran thai apa ntah,, yg nmpk mcm nugget tu otong goreng tepung.. yumyumyum!!