Wednesday, January 8, 2014

KUDA ku Lari Gagah Berani.. Emma Senrose



Alhamdulillah..hampir 3 bulan dh jd rider blk.. dr apa yg aku observe, jd rider ni
Byk mengajar aku tentang erti kehidupan.. chewahh.. 

Actually aku dh lama plan dh beli moto yg besar sikit ni, dlu penah gk angan2 nk
Beli kan, darah muda.. then last year keinginan tu bertambah.. hampir2 dh
Angkat sbijik, pastu pikir2 balik rileks dlu la..cdg nak berumah tangga dlu..heh3..
 then taun ni for some reason, Aku trus beli..malas nk pikir2…
So perbelanjaan kena kurang sikit, bnda yg x penting aku eliminate dlm list belanja..
Hehe..

Cukup 1000km aritu, org cakap dh abis pntang la..aku trus ride dlm jarak yg
Jauh sikit.. 900km gk la pergi n balik..
Di sepanjang perjalanan tu, mcm2 aku pikir…. Yelah.. 5jam lebih kan. Then
Byk gk mengajar aku ttg beberapa perkara

1-    1.  Ketahanan Fizikal..
Yela.. moto pn dh besar sikit, so fizikal kena kuat woo.. then kena tahan
Utk ride jauh2.. fizikal xleh lemah..hg lemah hg tumbang ah.. dengan hujan lg,
Panas terik lg.. xkan nk give up..kalau dulu dok dlm ekon, skng hg lebih menikmati
Nature la org ckp…bunyi2 bising kereta n etc.

 2. Ketahanan Mental.
Mental pn kena kuat beb nk naik moto ni..jalan jauh2 mana bleh give up.. hg kena set kan
Trget nk smpi kul berapa n speed hg.. nnt hg x trget nnt body shock la..dok heran sbb apa
X smpai2 lg.. pdhl jalan 5 jam hg igt 2 jam.. mmg la stress x smpai2 lg..

3. Kesabaran.
Yes! Kesabaran tu penting.. bygkan la.. nek moto mana ada lagu.. lagu hg yg dengaq tu
Desiran angin je yg menghempas helmet anda..lagi satu kesabaran dlm diri.. jgn ikut
Sgt perasaan tu.. sikit2 nk mengamuk, sikit2 nk mengamuk.. manusia kan, kdg2 reta, lori x nmpk
Sgt moto kita yg kecik tu..heh3..so depa kdg2 himpit la kita.. 

4. Fokus!
Yup..fokus kena lebih..especially kalau bwk laju2..kdg2 jalan Malaysia ni bukan elok sgt,
Lubang besaq gajah tu.. nak x nak kena la elak..pastu keadaan trafiq.. mcm aku ckp td..reta n lori
Bukan nmpk kita sgt..kdg2 pakai sukati ja tukar lorong.. so nk buat apa? Mengelak la..
Eh, mcm x banyak lak..kakakak.. kla bye!

Hahahah.. Ni la Emma Senrose aku

Aippp !!

No comments:

Post a Comment