Saturday, October 23, 2010

Cita2 & kehidupan...?? hmm...

Sudah hmpir dua bulan aku bekerja.... bekerja sbg process engineer di sebuah kilang dkt area2 Klang..
Cita2 aku?? hah... x penah terlintas pon di fikiran aku nk jd seorng engineer..dulu tyme kecik2 mmg nak sgt jd doc pakar....nk bedah2 org...selamatkan org...mencabar kot.....duit pon agak byk la masyuk kan..kalo dh nama doc pakar,keja lak kt ospital swasta, da cmfm la gaji 20k above...tmbah2 g kalo dapat buka klinik sndiri kan..fuh...mmg masyuk ar...tp, setelah meningkat remaja, mula terpikir balik.... nk ke jd doc ni... pegang ulat pon geli...suma bnda2 yg lembik suma geli..amfibia, reptilia....singa berani kot aku pgg sbb bukan dr kelas 2...hehe

kemudian,lepas spm aku wat la part time job kt sebuah restoran terkemuka kt aloq staq ni(feme konon)...masa bekerja 2 mcm2 pglaman aku dapat...basuh ayam, pesiang ikan.,ketam, udang,...so aku yg kurang pegang bnda2 ni pon mula jd berani...bos pn ajar aku mcm2.... rasa mcm comel lak kt c2..almaklumla plg muda keja kt c2..ehehehehe ROTFL..then .terpikir balik cita2 aku tuh...

 pas2 dapat tawaran msk matrik... sblm masuk matrik beberapa ari sblm dftar aku demam la pulak... so ayah kesayangan aku pon bwk la pegi klinik...masa doc chek aku 2, aku pon tnya pndapat dia ttg cita2 aku ni....pas2 apa lg..dh dia pon doc kan...mcm2 ceramah dia bg..kata2 smgat n mcm2 g... stengah jam lebih jugak la kami bersembang...cian pesakit2 lain...kena tggu..hihi

ok..aku da nekad nk amik sains hayat...lepas dftar mtrik..kami bdk2 sains disuruh mmbuat pilihan tyme mggu orentasi 2..nk amik hayat or fizik..aku pon tulis la nk amik sains hayat...sbb aku pon mmg minat bio...
esoknya diorg pon bg la jawapan..tup2 aku dapat sains fizik...mybe diorg tgk tyme spm fizik aku dapat A but bio aku dapat B kot...tp boley je jumpa pgwai atasan mnx tukar....tp, truskan la amik fizik di...aku pon melupakan cita2 aku nk jd doc bila smpai matrik....lgpn mmg susah kalo jd doc...4flat kot...x menyesal pon..

Kemudian abis matrik...aku keja balik kt restoran 2....tyme keja aku pon terpikir lak pasal cita2...aku nk jd bisnessman lak...( sbnrnya dulu tyme kecik2 pon ada terpikir nk meniaga gk)... aku tgk bos aku kaya kot...tiap2 taun tuka keta... merc, bmw, volkswagen, honda, toyota, celica, subaru,mini cooper...suma dia try beli...aku smbg dgn isteri bos, dia ckp xpala....kalo mnt keta xpa,..jgn mnt pompuan sudah..hehehe (pandai dia wat lawak)..bos aku ni lalu embang bab2 besnes dgn aku... mcm2 nasihat gk la dia bg.... pas2 mmg berminat la aku nk wat beness ni...tp la..modal pa suma 2 nak cari mana... muda g....

pas2 aku msk uitm shah alam..cita2 nk jd binesman, tp x amik kos besness pon...aku amik kos fizik industri..
(nk ceburi dlm bidang industri la konon)...cdg aku nk amik degree ja...bg ada skroll degree kan..kalo berpendidikan, org lebey pecaya sket dkt kita kan...hihi...saat  berada kt Shah alam ni la yg paling  best... mcm2 org aku jumpa...yg baik ada,jahat ada...kejam ada..tp yg paling byk baek la..org yg paling aku syg ialah kosmate aku...syg gler kot...tp skng masing2 da abis..rndu lak nk berkumpul ramai2...lari tajuk lak...apa yg aku tgk dekat cni..kalo bukak gerai pon da boley pakai bmw kot...hmm..mula berfikir~~

Ok, skng aku cdg nk wat bisness plak ar..tp aku xtau nk wat bisness apa.....ckp mmg sng,..tp nk wat 2 la yg ssh 2...skng aku cuba mengumpul seberapa byk modal yg boleh..kalo ada rezeki aku nk wat besness...insyaAllah.. xkn smpai tua aku nk keja dgn org ja kan...Nak jugak ada rumah yg selesa, keta yg selesa, hidup yg tenteram,,,isteri yg solehah...family  yg  bahagia n beriman... n yg plg pnting, nak jaga parents aku seelok mgkin....Amin...

pliiss bg cadangan..hihi...

2 comments:

  1. leh...
    cerita ko ni sangat membawa aku ke zaman dulu kala di mana aku pon nak sangat jadi doktor, nak amek sains hayat sume. same laa!!

    tapi bab geli2 ngn menatang lembik tu, aku takla. aku berani okay! *singa aku takot. LOL

    psl cita2 ko nk bkk bisnes tu, aku rs bgus jgk. btol ckp ko. smpai bile ko nk kje bwh org. ko pon bakal jd ketua keluarga kan nanti. msti kna ade kedudukan kewangan yang kukuh kan?

    xpe, buat ms ni ko kumpul je duit sikit2 n usha2 la bisnes ape yg skrg ni boley mahsyukk...Dalam hadis Nabi pun ada cakap yg 9/10 dari rezeki datangnya dari perniagaan. so, berusahalah!

    *aku rs mcm bukan aku yg tulis komen ni. huu~

    ReplyDelete
  2. hihi... thnks dib...
    komen ko ni byk memberi smgat kt aku...kalo la suma org "yess person" mcm ko kn bgs..kiki..
    +ve thinking..

    ReplyDelete