Monday, April 16, 2012

Ekspedisi @ Sungai Chilling

Pada hari sabtu lalu, 15 april 2012,
aku telah join ekspedisi ke Sg Chilling.

XTVT ini disertai oleh opismate aku,iaitu zaidi,sarwan, and paklong dan jugak
adik kpd sarwan, and kawan paklong. suma 6 org.

Tgh perjalanan, isi perut dulu sbb nnt nak msk hutan, xdak tenaga plak kan..
sampai sana dah nk dekat tghari dah.. daftar masuk, kna isi nama, no tepon, sign masuk
dan jugak kna bayar singgit.. Mengikut dr akak tu, average pelawat lebih kurang 100org kalau time weekend.

So perjalanan ktorg bermula dlm tghari gk la masuk hutan tu.. ada 6 lintasan sungai yg kami perlu tempuhi.
DIa ada bg checkpoint.. so x sesat la.. ada denai..ikut je laluan tu.

Yang bestnya, byk giler ikan kelah..letak roti, merenyut ikan mai makan..besaq2 plak tu..
sbb sepanjang sungai, mmg diorg bela ikan2 ni.. tp xleh tangkap.. kna denda 10k woo..

Kalau korg nak p, xpyh bawak baju byk2.. tggal dlm keta pn ok.. kalau xmau berat.. sebab pakaian
anda akan basah gk time balik tu, sbb kna lintas sungai kan..aku pn angkat beg time lintas, kalau x basah
bj dlm beg tu..eheheh
Da sampai tempat daftar td, baru boleh salin2 pakaian.. jgn pakai sport shoes.. seeloknya pakai kasut getah..
AKu pakai croc je..

Bawak plastik, kalau hujan, boleh cover kamera, nset n etc.. aku pon risau gk time lintas sungai aritu..
takot tergelincir tyme lintas.. basah brg lektronic bahaya woo..hehe

Pastu nak lintas, jgn pijak batu, licin..seeloknya pijak ja pasir2.. air pn dalam sungai tu, paras atas pinggang
sikit...so paham2 jela..

Last skali, selepas 6 lintasan, akan sampai destinasi iaitu Waterfall.. agak tggi gk la..pastu mandi la sepuas2 nya..hehehe...








No comments:

Post a Comment