Saturday, September 24, 2011

Rumah oh rumah

Kalo korg nk beli rumah??apa ygkorg pikirkan?? design?? lokasi? harga??

mesti byk bnda nk pikir kan.. bukan mcm girl beli kasut or hanbag..kalo rasa nk beli, beli je kan..xsuka beli baru..
tp kalo rumah ni.. fuu.. byk2 bnda kot kena fikir..especially facilities and amenities..
Since umor aku pn da 23 kan, kna la pikir2 pasal rumah nii..nnt bila da kawin, ada rumah sndiri pn best gk..;p
smlm aku ada g usha2 rumah kat shah alam ni.. then aku tertarik dgn kawasan perumahan baru, kat seksyen 7..kristal height.. aku tnya pak gad..saiz kondo tu brapa.. dia cakap ada 3 bilik, 2 bilik air.. ada gym, swimming pool, parking pn byk..bertingkat g..then dia bg aku masuk g.. aku pn amek peluang usha2 area tu.. boley tahan environment dia...byk kosong g.balik trus aku google.. chek2 harga dia 300K mcm tu.. 1000sq ft..boley tahan la harga dia tu..xpela.. aku cr rumah lain la..hihi

                                                                ni ha kondo tu

Before this aku terpikir nk beli flat pkns je.. harga dlm 80k - 110K kot.. x sure la..kalo aku beli, aku cdg nk duduk sana.. then lg 2 bilik aku sewakan kat mmbe2..byr bank around rm 500 to 600.. pastu aku beli perabot, katil double decker, internet, aku mskkan lg 5 org, sekepala rm150..dapat rm750.. boley cover loan bank tu..hihi
tp pikirkan long term plak, kna byr maintenance la..xdk tanah sndirila..hmm.. xtau la..kna pikir betul2 g ni..

Then, terasa mcm nk beli rumah teres pulak..tp kalo area2 shah alam ni..sori la ea.. harga mahal nk mmpus...
kalo nk murah, area2 meru or kapar jela... rumah 2 tgkat, around 200k mcm tu ja...x smpai 200k pn ada..
Tp masalahnya jauh giler ke tempat keje.. agagagaaa...
Smlm usha2 rumah area2 jalan platinum sek 7,tu..dekat2 taman cahaya alam tu.. ad sebijik rumah teres tu, aku tggu 3 taun dia renovate..br siap.. mula2 dia beli 2 bijik rumah..(padahal sebijik pon da besar giler da.)
then, dia pecahkan 2 bijik tu, dia buat baru..besar giler beb..aku rasa, kalo dia nk jual tu.. 5 juta kot..smlm dia wat open house, aku tgk dlm dia, perghhhh.. terkesima kot.. mewah gilerrr.. aku tgk dari tepi jalan jela..hihi

So, aku rasa, kalo nk beli pon..aku beli rumah kecik je..nk mula hidup..
then, nnt, aku resign, balik kedah.. buat ja rumah kat tanah ayah aku.kalo tanah sndiri, nk buat bglo pn around 100K da cukup da..hihi...pastu nk tanam getah byk2..upah orang toreh je since harga getah da melambung..

kesimpulannya..kena pikir btol2 ni...

1 comment: