Tuesday, February 28, 2017

OutDoor Activity at Bukit Paya Gunung, Jerantut

Hai hai hai.. wah dh lama bener aku x blog kan..
Dh start balk aku x nak taip panjang2.. malas pulan rasa...hihi

OK aku nk cerita aktiviti weekend aku last week. Aku ada join ecoadventura activity last week.



Ok ni adalah aktiviti2 yg aku n my fren lakukan sepanjang kt jerantut aritu..fyi aktiviti ni dianjurkan oleh eco advantura team.. adik2 akak2 abg2 boleh la ushar2 kt ig or facebook Ecoadventura.. taip ja Ecoadventura then boleh follow page fb n ig..
Hiking
Mula2 ktorg start hiking utk naik ke bukit paya gunung
Via ferrata
Then sampai satu part tu kitorg via ferrata namanya.. means dia mcm menyusuri lereng bukit.. kena hati2 panjat tp sepanjang panjatan kami ada tali keselamatan yg diikatkan di satu tali besi utk safety.. korg google lah sendiri apa mksd via ferrata ni.. fyi, ktorg group first n boleh kata guest yg pertama lah yg merasmikan via ferrara kt semenanjung nih 🙊     1st via ferrata in semenanjung
Abseiling
Ni plak bila dh sampai puncak bukit, then ktorg turun bukit dgn gaya abseiling.. dan kami diajar oleh org yg professional lah utk buat ni
Rock Climbing
Then ada aktiviti rock climbing.. ada 4 tahap yg korg boleh climb.. dr tahap yg senang hingga yg susah iaitu tahap 4.
Caving
Then ktorg masuk gua itik.. dlm gua ni mcm2 laluan lah yg kena kami tempuhi.. masuk lubang yg betul2 muat seorang.. kena meniarap.. then kena berjalan sepanjang beberapa puluh or ratus kaki gk la kena jalan itik sebab bumbung gua mmg rendah gila time nk kuar..
Kesimpulannya mmg byk la experience join aktiviti nih..
ni summary video activity aku...