Monday, December 26, 2011

26hb Dec 2011..4.15pm

Mode : Sedih + Stress
Tahap kesihatan : sihat, cuma lapar sikit..


  

Sunday, December 25, 2011

Cuti krismass~~

Harini dah masuk hari isnin..cepatnya masa berlalu..huu

Hari jumaat tu, bgn pagi2, lepas solat,aku trus on lptop (padahal stiap hari wat cmtu..:p)..bnda 1st aku bukak ialah maybank 2u lerr... gaji da masuk beb..haahaa..hepi~~ aku da x boleh keja dh..asyik terpikir nk cuti je.. nk jalan2 la..nk beli smthing la..jeng3!! heehee..padahal rasanya sok pn aku malas nk keja..malasnyaa,,,
Then tiba2 akak aku msg, parents aku da smpai rumah dia..haahaa..suprisenya..xpe,parents  aku saja ja dtg..ikut abg aku jalan2.. abg aku g melaka, dia xnk ikut..dia nk dok umah akak..xpala...

Petang tu aku balik keja, cepat2 siap, trus bergegas ke digital mall, kat pj.. beli gadjet idaman aku..kiki..DSLR canon 1100D..sebulan gk la pikir.. sblm ni nk beli semipro camera.. NEX-5A..then trnmpk nikon 3100 kaler merah, rasa nk beli nikon lak.. last2 wat survey sket..aku beli canon ja..org ckp canon ni better than nikon merah tu..;p
Pastu trus cepat2 p umah akak, nk g manja2 dgn mak skjp..heh3,..
                                         Ini dia kamera tu....my red baby~~ kikikii~~

Hari sabtu plak..hari untuk berdating kuar jalan2 dgn kawan.. hehe..~~
1st p sunway piramid..tgk ceta songlap.. biasa ja cita dia..tp enjoy je..heehee
Then dapat offer tiket free from my fren, teater musikal aladdin kt sunway lagoon..malas la..next time jela..hehe
malam tu,ktorg pegi ict kat shah alam..~~actually da lama x msuk ict.. dulu time degree slalu gk p sana..tyme x ramai org g..skng, hmm..jam giler2 kot.. Smpai ja sana,nmpk mcm2 outdoor game dh ada kat ict tu.. ada kapal hayun, basikal coster, keta langgr, men tikam2, roda ferris pon ada..(nama2 game tu aku hentam ja..) indoor punya aku x sure lak.. men laser2 pn ada kalau x silap..ahh..x kisah la...
Kawan aku tu 1st time dtg ict..hehee..tanpa membuang masa, aku pon gunakan my baby aku, amek gambar2 kat ict tu..hehe.. x reti sgt nk guna..hentam tgkap2 jela..kat bawah ni sample gambaq2 dr kamera tu..hahaha
Then malam tu balik rumah kak lg..abg aku pon baru balik dr melaka tgh mlm tu..ktorg ramai2 ler kat rumah..sembang2 smpi kul bp ntah.







Hari ahad plak,Pg tu, sedih plak..tetiba..kamera aku x boleh on.x larat la nk p anta kamera kat kedai balik..
.huhu..then, abg,his wife n his daughter n my parent balik kedah.arini diorg keje..Alhamdulillah dah selamat smpai pon..
Ptg tu, aku n member g tgk muvie lg..Sherlock Holmes..hmm..ok la ceta dia..eh, br aku igt..dah 3 muvie aku tgk mggu ni..kiki..spttnya max 2 ja..xpala..next week tgk 1 jela..

Hari ni, isnin,,cuti lg..bosan plak,rumet aku yg rajin tu keje..workaholic betoi dia tu..geram!!
xpa2, hang dapat bonus lebih blanja aku k..hah3..
Jpg nk p digital Mall sat..nk p anta kamera tu balik.nk tnya apa prob dia..grrrrrr..

Friday, December 16, 2011

JODOH

Jodoh seperti rezeki, ia telah ditentukan. Begitu jgk dgn ajal, suma tu hanya Allah sj yg tahu..kita hanya perlu bersedia dgn amalan2 kita. Namun, kita tidak tahu apa yang telah ditentukan oleh Allah. 

Carilah jodoh yang baik, carilah rezeki yang baik dengan jalan yang baik juga. Siapa jodoh kita? Berapa banyak rezeki kita? Dan bila? Itu bukan kerja kita. Itu ketentuan Allah. Milik kita hanya usaha. Igt, usaha..
Jadi, berusahalah dengan baik, Allah pasti tidak akan mengecewakan kita. Wajib menerima takdir tidak menolak kewajiban untuk mentadbir.

Dah menjadi naluri manusia..hidup berpasangan..dan jgn la jdkan fitrah tu menjadi fitnah atas kerakusan manusia itu sendiri.. aku kna slalu beringat ni… mana tau nnt bila aku dh jumpa org yg berkenan, asyik fikirkan org tu ja melebihi Tuhan sendiri.. Bila nafsu menguasai, akal diketepikan.. Nauzubillah.. Moga2 dijauhkan..

Sebut pasal jodoh ni, kadang2 pening gk..kadang2 tu, kapel smpai 5,6 taun, last2 clash gk di tgh jalan.. nk wat mcm mana, dh xda jodoh..kita hanya mmpu merancang, tuhan yg menentukan segalanya.. So terima la takdir..mgkin perlu diingat.. batas2 pergaulan prlu dijaga..bab2 ni korg pikir sndiri ye...Rasanya korg lg pandai dr aku kot bab2 ni.. xpe2..sama2 la kita berubah ea...

Hmm.. xtau la..sejak 2 menjak ni aku asyik terpikir pasal jodoh je..mmg susah nk cari..aritu my lec tyme degree pn ada ckp.. kdg2 kita x sgka pn dia tu jodoh kita..kdg2 org tepi kita tu jodoh kita..mmg xsgka2.. Huh..neves gk aku ni dgr..heheehee..

My bestfren ada bg nasihat beberapa ari lepas bila aku brtanya ttg tip2 ni..hehe.. dia ckp, kalau ada jodoh x kemana.. Tp kalau bukan jodoh buat la mcm mana pon xdpt gk..hmm.. susahnya nk tekel hati manusia ni kan..dh la x nmpk..lgpn girl ni suka sgt tersirat dr tersurat.. aku yg jenis lampi innocent ni mana la nk paham..huhu..

Aku ada copy wat research skit ttg tip dapatkan jodoh ni.. Ni ada tip2 sikit bab2 mencari jodoh ni.InsyaAllah jika anda amalkan tips-tips di bwh dengan hati yang bersih dan ikhlas, apa sahaja permohonan, hajat, permintaan anda akan dimakbulkan oleh Allah, yakinlah. Kalau tak yakin cuba dulu, dan lihat sendiri. Jangan minta perkara-perkara yang karut-karut atau perkara mustahil ye..mintak perkara2 yg baik je k..InsyaAllah..

1.      1. Membaca surah Yaasin setiap malam sebab dalam satu hadist nabi bahawa surah Yaasin ada 10 keberkatan, satu darinya ialah sesiapa yang masih belum berjodoh maka akan diberi jodoh. Baca kalau boleh setiap malam, atau kerap, dan niatkan supaya Allah swt segerakan jodoh dan berikan yang baik dan beriman. Insyaallah mustajab.

2.  2. Membaca surah Fatihah berulang-ulang kali, niatkan supaya Allah swt segerakan jodoh. Juga terdapat dalam sebuah hadist, yang mana surah fatihah ada beberapa keberkatan antaranya diberi jodoh, baca berulang-ulang contoh 1x atau 3, 5, 7 atau seberapa yang anda suka dan niatkan supaya Allah swt berikan jodoh yang baik dan soleh.

 3 3. Melakukan sembahyang hajat selama 3 hari berturut-turut dengan penuh kusyuk dan pengharapan, dan lakukan juga amalan-amalan lain yang baik-baik, contoh sedekah, zikir, ziarah org sakit, yang penting hati sentiasa bergantung harap kepada Allah sahaja, jangan harap dari selain Allah, berdoa dengan sungguh-sungguh, dengan nada suara yang lembut dan merendah diri. Adukan problem anda kepada Allah swt, jika seseorang merahsiakan problemnya kepada manusia, kemudian mengadu hanya kepada Allah, maka Allah swt akan bantu dia, jika dia mengeluh kepada manusia maka Allah swt tidak akan bantu dalam masalah tersebut.

4. Berdoa disetiap selepas sembahyang 5 waktu, dengan berdoa untuk minta jodoh sahaja selama 20 minit-30 minit. Berdoa dengan mata separuh pejam. Insyaallah

5.   5. Bangun tengah malam sembahyang tahajjud, kemudian solat taubat 2 rakaat, kemudian sembahyang hajat beberapa rakaat yang anda mampu. Lagi banyak lagi baik. Kemudian berdoa dengan kusyu’, insyaallah.

6.       6. Solat hajat 2 rakaat –> Doa, 2 rakaat lagi –>Doa, 2 rakaat lagi –>Doa, sehingga datang rasa benar-benar yakin yang Allah swt telah makbulkan. Kalau masih tak yakin usahakan pada malam berikutnya sehigga datang keyakinan. Bila anda telah benar-benar yakin bahawa doa anda telah makbul, insyaallah, tunggu ajalah orangnya.(Tawakkal)

7. 7Betulkan niat, nak kahwin kerana Allah, untuk selamatkan diri samada dari maksiat, ingin mendapat zuriat, untuk memudahkan menjalankan perintah Allah. Sabda nabi SAW, Allah menjamin untuk menolong 3 golongan:
1. Seseorang yang berjihad dijalannya
2. Seseorang yang berhutang dan berniat untuk membayarnya
3. Seseorang yang mahu kahwin untuk selamatkan agamanya

8. Berdoa dengan kusyuk diwaktu tertentu yang mustajab atau ditempat-tempat tertentu yang mustajab. Contoh: Diantara azan dan Iqamah, waktu hujan, waktu jam 3-5pagi (tahajjud), dalam masjid, berdoa dengan disertakan ismulazam, sesudah solat 5 waktu, sesudah solat asar sehingga terbenam matahari pada hari Jumaat. dalam keadaan suci, badan, pakaian dan tempat, mengadap kiblat, suara antara kedengaran dengan tidak, meminta seperti seorang fakir yang sangat mengharap dan dalam kelaparan.


9. Berdoa dengan dimulai pembuka doa dan selawat, kemudian penutup doa dan selawat.Contoh paling simple;
Pembuka:Alhamdulillah, Allahhhummasolli’ala saidina muhammad.
Kemudian bacalah apa2 saja doa samaada dalam bahasa Arab atau bahasa Melayu atau apa2 saja bahasa yang anda mahir…
Penutup:Alhamdulillah, Allahhhummasolli’ala saidina muhammad.


10. Berdoa dengan mengunakan doa-doa dari ajaran Rasulullah atau dari Al-Quran adalah doa terbaik dan paling berkat, jika tak pandai doa ajalah dalam bahasa sendiri, Allah swt maha memahami.


12. Selama beramal, jangan makan makanan, pakaian, tempat atau apa sahaja yang haram, subhat, kotor, makruh, makan makanan yang bersih, halal dan suci.

InsyaAllah.. Kalu ada rezeki, xlama lg korg makan la nasik minyak aku ea..hihihi.. Aku target, Lg 2 or  3 taun g kot..InsyaAllah..bukan dlm masa terdekat ni pon..;p


K.la..Selamat Pengantin Baru...

Sunday, December 11, 2011

11.12.11

Hepi la pulak hari ni..heeee...akan ku igt tarikh ni kekal dlm ingatanku...
Trima Kasih Ya Allah sebab makbulkan doa aku..
Hope semuanya berjalan dgn lancar..Amin..:)

Saturday, December 10, 2011

Mari Belajar Bahasa Melaka..

Morning Guys..
Pagi ni excited plak saye..Semalam sampai termimpi2 bnda yg xbest,,
xpe, hope suma berjalan dgn lancar..Amin..Kalo x lncar xpelah.. Saya Redha & bukannya pasrah..hee
eh, lupa lak..Hari tu da blajar bahasa kedah & Klate..pg ni kita blaja bahasa Melaka Plak ea..
Layan...~~



1. Kensal : Tuala
2. Hawau : Lebih kurang macam perkataan “tak guna betul kau ni”
3. Kahau : Cakap kasar
... 4. Godak : Kacau (contohnya : Tolong godakkan air teh dalam jug tu)
5. Lahabau (Lahabau berasal dari percampuran budaya Arab di Melaka sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka). Contohnya, lakh khabar dan akhirnya menjadi lakhabau. Maknanya tidak dengar khabar. Ayat mudahnya, “Usin lahabau kau, ingat dah mati” (Maksudnya : Usin lama tak dengar khabar atau berita, ingat dah mati).
6. Berboko, barah, cekik, matekedarah: Makan
7. Orang Melaka kalau sebut perkataan yang hujungnya berakhir dengan huruf A mesti sesuka dan sesenang hati mereka tukar kepada huruf E. Contoh? Contohnya : Ko nak pergi mane? Yel..Ikut suka hati ko le..
8. Perkataan itu berakhir dengan huruf R, maka akan ditukarkan kepada huruf U. (Contohnya : ular jadi ulau, keluar jadi keluau, pasar jadi pasau).
9. Kepau : Sepah ( contohnya, ko suka betul buat kepau kat dalam bilik aku)
10. Kumbah : (contoh ayatnya, “aku baru aja kemas baju, ko dah kumbah balik)
11. Dak : Biasa digunakan apabila memanggil nama seseorang. Contohnya : kau kenal dak Samad, duk kat belakang rumah dak Leman.
12. Membongkah : kuat makan ( Asyik kerja membongkah jer. Mana ler perut tak naik)
13. Gobok : Almari
14. Membongkang : tidur dalam keadaan huru hara dan bersepah-sepah.
15. Nau : Loghat nau, Besau nau, Kecik nau, jauh nau, tinggi nau. Asaknya daripada perkataan Benar @ Benau .
16. Melohau : Besar Sangat (Contohnya : Seluar kau besau melohau)
17. Sakau : Mengaut secara haram @ mencuri @ rampas.
18. Handau: Kalah @ tewas @ lemah
19. Ontue : Asalnya daripada perkataan 'orang tua'. Org2 tua ni suke panggil member2 diorang dgn perkataan ni terutama di Pengkalan Balak Contohnya : “ontue” Munah duk mane?
20. Lopak : Pencil box
21. Beledi : Baldi
22. Lemari : Almari
23. Lebang : Pemalas
24. Pendekau : Asalnya daripada perkataan pendekar. Selalunya digunakan untuk org2 yg suka membantah. Contoh, "Kau ni pendekau la boy, sape boleh lawan cakap kau"
25. Pakrak : Selalunya dan popular dikalangan orang Masjid Tanah. Digunakan bagi melabelkan seseorang itu melakukan pekerjaan yang lucu dari satu sudut tetapi salah dari satu sudut lain. Org yg gigal juga selalunya dipanggil pakrak.

Moral Down

Nmpknya Hari yg ditunggu2 untuk bulan ni sampai gk..Iaitu hari ni..Sabtu 10 Dec 2011
Stiap bulan, akan ada satu hari yg aku akan rasa mcm down n nk marah2 org ja..
xtaula..kdg2 pelik gk..tp itu la reality..tp da ok da skng..:)
Chill2.. nk g makan jap.. seharian arini x makan nasik lg ni..:(

Friday, December 9, 2011

Sport Day..~~

Smlm, 9 Dec merupakan hari sukan bg diri aku..heh3
Bukan apa, dh lama kot x main2 ni..Staun lebih la..slalu main2 dlm keje je..hee..
1st, Pas balik keja, mmbe kilang lama ajak men bowling, so aku join jela..
Tyme men boling tu, starting ok ja.. 2nd tyme strike, pastu, spare, spare, strike.. igtkan
boleh smpai 150point.. rupa2 hampeh..last2 truk plak..hati tringat futsal kot..keh3
after that, ktorg makan2, then trus karok, aku nyanyi satu lagu jek..
Ai, ai aishiteru~~~
 Pastu, g men futsal plak dgn bebudaks junior tyme Uitm dlu..penat giler beb..keh2.. Ok jer dgn diorg tu..
Terer gk diorg tu.. pasni nak aktif sukan balik lah.. nk jogging ptg2,,
Rasanya berat aku dh naik 5 kilo ni..risau plak aku..hee..






Thursday, December 1, 2011

Releks sebentar

Semalam, fikir, fikir, fikir, then rasa buntu sgt..byk bnda aku pikir, kadang2 sedih plak..Pastu xtau nk wat apa... then aku terbaca bnda ni..so dapat la lupakan masalah aku sekejap..  
Ni aku kongsikan apa yg aku baca tu..layan....
Sepasang suami isteri telah berselisih faham dan tidak bertegur sapa. Pada suatu malam si suami telah menulis satu nota...
" KEJUTKAN SAYA PUKUL 6.30 PAGI "
... ...dan meletakkan nota itu di sisi isterinya yang
sedang tidur. Keesokan harinya sisuami terjaga
dari tidur dan mendapati jam di dinding telah
menunjukkan pukul 8.00 pagi. Didapati di sisinya
terdapat satu nota bertulis...
" BANG, BANGUN BANG..... SUDAH PUKUL 6.30
PAGI "
Pensel : Saya minta maaf.
Pemadam : Utk apa? Awak x buat salah pun.
Pensel : Saya minta maaf disebabkan saya, awak
cedera. Setiap kali saya buat silap, awak pasti
berada di situ utk membetulkan kesilapan saya.
... Tapi setiap kali awak memadam kesilapan saya,
awak kehilangan sebahagian dari diri awak. Awak
menjadi semakin kecil.
Pemadam : Itu betul, tapi saya langsung x kisah
tentangnya kerana saya di...buat utk membetulkan
kesilapan yg awak buat. Walaupun suatu hari nanti
saya tahu yg saya pasti akan hilang, saya
berbangga dengan kerja saya ini. Jadi janganlah
risau. Saya benci melihat awak bersedih. : )
 
Mahasiswa : Sudah lama mengemis di sini pakcik?
Pengemis : Ya... lebih kurang sudah 8 tahun , nak
Mahasiswa : Wah, sudah lama juga ya
pakcik..sehari biasanya dapat berapa pakcik?
Pengemis : Paling sedikit RM50.00 nak ..
... Mahasiswa : Banyak juga ya pakcik
Pengemis : Bolehlah nak, untuk keluarga...
Mahasiswa : Ehhhh.....keluarga ada di mana?
Pengemis : Anak pakcik semuanya ada 3 orang,
yang pertama
ada di Universiti Putra Malaysia di Selangor, yang
kedua ada di
Universiti Utara Malaysia di Kedah dan yang ketiga
di Universiti
Sains Malaysia di Penang...
Mahasiswa : Subhanallah, hebat-hebat keluarga
pakcik
ni...boleh tahan juga yerrr.. Eh..Anak pakcik tu
semuanya
masih kuliah?
Pengemis : tak arrrrrr....semuanya mengemis
seperti pakcik....
Sekeluarga Lalat sedang menjamu selera (tahi)..
Anak: Papa, blh sy tnya satu soalan.
Bapa: Soalan apa?
Anak: Kenapa Hari2 Kita makan Tahi?
Bapa: Shhhhh..... Jgn ckp benda kotor masa
... makan...
Di sebuah klinik yang terletak berhampiran sebuah
kampung...
Doktor : Awak nampak tak sihat? (sambil
mengambil stetoskop)
Pak Pandir : Pening kepala, sakit dada….. doktor.
... Doktor : Aaa…. suhu badan awak tinggi, ambil ubat
ni… makan 2 sudu, 3 kali sehari.
Pak Pandir : Terima kasih.
Seminggu kemudian…..
Doktor : Eh, kamu lagi? Apa pulak masalah awak?
Pak Pandir : pening kepala,…. sakit dada hilang
dah…. TAPI sakit perut pulak….(sambil
mengerang…)
Doktor : Ubat yang saya bagi hari itu dah habis
makan? Pahit ke?
Pak Pandir : Saya makan habis dah ubat tu, tak ada
masalah…… cuma, SUDDDU doktor…….
Doktor : Kenapa dengan sudu?
Pak Pandir : (dengan selamba) …. keras sikit …..
doktor!
Doktor : ???????
Seorang jejaka melamar seorang perempuan. Tapi hasratnya ditolak. Cintanya bertepuk sebelah tangan. Tapi dia tak sedih.

Lalu kawannya bertanya: Kenapa kamu tidak sedih?
Jejaka tersebut menjawab: Mengapa patut aku bersedih? Aku hanya kehilangan seorang perempuan yang tak pernah mencintai aku, sedangkan perempuan itu kehilangan seseorang yang benar-benar mencintainya.
Seorang posmen yang datang menghantar surat .
” Assalamualaikum “
” Walaikumsalam “
” Ni rumah encik Sameon ye?
” Ya saya”
” Poning kepala saya mencari alamat rumah encik ni “
” Buat susah aje encik nie! Apsal tak pos aje?”
 

Thursday, November 17, 2011

Mari Belajar Bahasa Kelantan..

Ni ada sikit kamus bahasa kelantan..
mana tau bakal pasangan tu org klate ke..boleh la try gecek2 soghe..awek ambo pon klate gk..
Baca dulu kamus ni.. then kat bawah tu kawe upload gmbo awek kawe ye..heehee



agah / hagah – sombongan
api stok(api stop)- traffic light
asore bodi – insuran kereta / motor
awe – panggilan manja kepada orang lelaki
awe sejambo lebak = satu watak dalam drama main tteri
basah jjerok – basah kuyup / lecun
bbageh – kaedah pengubatan tradisi / jampib
baloh – berkelahi
bbini – berkawinb
bojeng – guting rambutb
borak – merebak
bedua (sebutan bunyi dihidung) -rasa ingin marah / benci
bekwoh – kenduri (mungkin berasal dari perkataan Inggeris – big work)
belabik – (siapa tahu tolong jelaskan)
belengah – melekit
betak – kenyang
betap wak – lembap
biru kketu – biru yang amat sangat
blebe – berleter
bocah / boceh – buncit
bojeng – fesyen rambut (contoh: bojeng 1-2 = rambut hampir botak)
bok – buku (asal perkataan Iggeris – book)
bokali – barangkali
bokbong – cempelai (spesis musang)
brona – rosak / budak yang menangis tak berhenti
buah spelek – sesuatu (teknik) yg istimewa
buah topoh – buah epal (diambil dr perkataan arab “tuffah” = epal)
buah zabik – kismis
buat nyayo – menyiksa
buje / oghe buje – janda
busuk banga – terlalu busuk
busuk kohong – terlalu busuk
butak – perut buncit
ca – air yang bertakung di bawah atau tepi rumah
cah keting – bentes
cok – cangkul
ccawat kote – bersedia
ccerok – perut berbunyi bila lapar
cceruk – potong rumput untuk haiwan
cebok – cedok (selalunya untuk cecair, mencedok)
cema clote / cpolok – terlalu kotor
cepelak – lancang
cerah craca – terang benderang
cerah perut – cirit birit
cliko – curi tulang / pemalas
cokek makbolok – cucuk pinggang kawan dengan jari telunjuk dgn tujuan bergurau
comel llote – amat cantik
cuwoh – curah
dale so – pusat hiburan di Kota Bharu zaman dulu (asal perkataan Inggeris – show)
ddasing – menari (asal perkataan Inggeris – dancing)
dderak / bederak – suka merayau / berjalan
de (sebutan English – dare) – sempat / dapat
debek – teruk (asal perkataan Inggeris – “the bad”)
deh? – memohon restu atau persetujuan, lebih kurang “ok?”,
dekpong gak eh – kalau ya pun
dermo basikal – asal perkataan Inggeris -”dynamo”
dok cckoh – duduk bercangkung
dok kene (sebutan English – doc care nay) – ya bukan / “isn’t it”
dok ko? – ya tak?
dok? – lebih kurang “bukan?”, “betul tak?” atau “isn’t it?”
duga / luga – tak sedap perut /loya (sebutan ikut daerah)
gaduh – nak cepat
gak – lebih kurang “habis tu”
gdebe – berani / samsing
gege – bising / riuh rendah biasanya ada bunyi ketawa (asal perkataan Inggeris – giggle) – contohnya: jange ggege gak! = don’t giggle! Please
gelebek – biasanya terjadi pada mata pisau/parang bila kerat benda keras (tumpul gelebek – sangat tumpul).
gelembong boya – kueh daripada beras pulut (species dodol)
gelenyar / gletah – merenyam, getik
gelega – lantai
gemuk ddebok – terlalu gemok
genyeh – tenyeh
geretak – jambatan
getah sokmo – kueh daripada ubi keledek
getek – juga
ggapo – apa
ggatih teksi – kayuh beca
ggocoh – bertumbuk
ggoghi – bagi memulakan sesuatu
ghak – semak
ghohok = sukar, susah, payah
goba = risau
gong – tolol
gonyoh – gosok dgn kuat
griak – kahak
guano – lagu mana / macam mana
hapok kohong – bau hampak
hnja – tendang
ho (sebutan bunyi dihidung) – “ya lah..” atau “yes”
honda samah – honda cub 50cc
hungga – berlari
ike kkhonge – ikan cencaru
istek – ladang (asal perkataan Inggeris – estate)
jamah – pegang / sentuh
jatuh celabok – jatuh berteraburan
jebat – bau yang dikeluar oleh binatang untuk menanda kawasannya (contoh: jebat musang) – kepada orang Melaka… maaf lah ya
jebbeng – berjambang
jebeh – mencebek
jebo – botol kaca
jelira – sedap / kena dgn slera
jellaq – tamak / orang kepalaparan dapat makanan
jemba – berjumpa / sua
jemeleh – sembelih (contoh: tak jemeleh ko? = tak sembelih lembu ke? )
jemore – lantai basah, gelegar bulu atau batang pinang – rumah kampung dulu-dulu
jenera – lena
jerkoh – sergah
jjolor – menjulur
jjughuh = baik (jjughuh budok tu = baik budak itu)
jong kako = tukang angkat hidangan makan / penanggah)
kabil – salah satu teknik mendayung sampan
kaki sbaye – kuku jari kaki yg rosak dan berbau
karya basikal – tempat letak barang di belakang basikal (asal perkataan Inggeris – “carrier”)kasut bok = kasut jenis “boot”
kayae – bisanya digunakan untuk tanda kawasan rumput yang nak disabit
kdolok – lawak
kebek – membuka ruang menjadi lebih besar
kecek – pujuk / goda
kekoh – gigit
kelaring – kotor (asal perkataan Inggeris – colouring)
kelong/belong – tipu muslihat
kelorek – kedekut
kenye bboyah – terlalu kenyang
kepek idung = kueh puteri mandi
kereta plek – kereta sewa / teksi
kerlong – greedy / tenong
kesit – sunyi (lonely)
ketik – gigit kecil
ketik ttunga – kurus / kecil serta pucat
ketok bodi – buat / baiki badan kenderaan
kkecek – bercakap
kketei – kantin
klikpah-klikpah – terpinga pinga
kodi – tidak berkualiti
ko’o – ketawa berdekah-dekah
kota – cukai jalan atau insurans (contoh: kreta kawe tak dok kota )
kuca hanya / kuca lana – berteraboran
kuda – sepak
kuk / kok – sekeh
kuning nnehe / llehe – terlalu kuning
kupik – kedekut
lamoke – nanti kan
lari kecik ppala-ppala – lari terlalu laju / lintang pukang
lecah – payau atau becak (contoh: “toksoh lah awe…lecah” maksudnya ” tak usah lah ya … payau”
leweh – kurang solid

lipotei – tidak tetap duduk / ke sana ke sini
lobey – gila-gila atau bengong
loleh – tak serious
lorong tua (sebutan bunyi dihidung) – kawasan pelacuran di Kota Bharu zaman dulu (dah tak ada lagi sekarang ni)
mahkamah tinggi ayoh kob – mahkamah tinggi high court
main tteri – drama tari pengubatan tradisi
mamba – tok segar / tegar
manih lleting – terlalu manis
mase ppughik – terlalu masam
masin ppeghak – terlalu masin
mek – panggilan manja untuk orang perempuan
merket – pasar (asal perkataan Inggeris – market)
mmeda – buang air besar
mmupo – mandi sungai
mokte – rambutan
ngga – tolol
nghele – menghadiri kenduri
ngidung – sengau
ngusuk – terakhir
nnakut / penakut apah – terlalu penakut
nnate – binatang (kadangkala “simbol” kemesraan antara kawan)
nnawak – bohong
nneja – pengurus (asal perkataan Inggeris – Manager)
nneting – melantun
nngapo – meracaun
nungei nyor – “somersault” – kadang-kadang dibuat perumpamaan frust nungei nyor (frust somersault la tu!!)
nnusuk – sembunyi (main nnusuk – main hide and seek)
nnyaba – tak kuat
nnyaca – terhuyung hayang nak jatuh
nok ssega angin – metodologi pengubatan cara tarditional contohnya main puteri
nyace – kayu atau besi yang dipacak ke tanah..tambak lembu
nyapong – carut
nyayo – kesian
nyior koter – kelapa tua
pah? – lepas itu?
pahit llepe – lerlalu pahit
pakddahak – tanda silang atau pangkah
papok – bapok / pondan
patat siput – kemahiran (skill) contoh: tak dak patat siput – maknanya tak ada kemahiran
pecah peda – kentut
pekong – baling
pelepong lembu – paru-paru lembu
penampa tawa – penampar percuma
pengah (sebutan bunyi dihidung) – gedik / getik (greedy)
perone – tempat membuang / bakar sampah
perut besar – mengandung
petong – baling
pitu gek – pintu pagar (gate)
plungo – kayu atau besi tajam untuk tambat lembu
pok ko – spesis mengkarung tapi boleh memanjat
pozek – bayar muka (asal perkataan Inggeris – deposit)
ppala bakul – cukai yang dikenakan oleh majlis bandaran ke atas peniaga
ppala bubus – kepala botak
ppatak – paling bawah
ppiyah – ketayap / kopiah
prebet sapu – teksi sapu
prekso – peperiksaan
pungga – baling
putih ssueh – terlalu putih
putung kalong – batang kayu untuk dibaling
ralek – leka
rauk muka – sapu muka
redas – cakap laser / baling
rhoyat – bagitahu / maklumkan
rhukah – panjat
rima – harimau
rizat – keputusan (asal perkataan Inggeris – result)
roba – getah pemadam ( asal perkataan Inggeris – rubber)
sa – satu
sabik – sebab
saing – kawan
saksoba – penyerap hentak (asal perkataan Inggeris – sock absorber)
samah – 50 sen
samah seghia – pendapatan kecil untuk sara anak isteri
saru – serabut
satu sut – berpakaian lengkap
seghia dua = pendapatan kecik untuk sara anak isteri
seh inguh – hembus hingus
selareh – selalu
sele-bele – tak kemas / cuai
sengeleng – sengaja
senyap tipah – tak ada khabar berita
sgeto – kawasan “keras” – ada penunggu
sghia – RM1.00
sia – sembuh dari luka (asal perkataan Inggeris – seal)
sleke – silakan
smaye ssejid – sembahyang di masjid
smeesek – terlalu mudah
smuta – kain lilit kepala
SO ( sebut “es o”) – Pegawai ukur (Survey Officer) – Orang Kelantan dulu-dulu panggi SO
sobek – hias
sokmo – sentiasa
sopeh – serpih
ssong – sesuai (tak ssong – tak sesuai)
ssumba – pewarna untuk makanan/minuman
suku – berasingan (bungkus suku – bungkus asing-asing)
supik – beg plastiksupik gelenyar /supik rhokrhak – beg plastik yang nipis
suwih – swis (asal perkataan Inggeris – switch)
tak cakno – tak hirau
tak mmado – tak peduli / tak padan
tak pok – tak cukup cerdik
tak ppaka – tidak terpakai (tak pakka benda – tak menjadi)
tak rak – tak mampu
tanggong – lebih kurang “ssong” – sesuai
tawar heber – terlalu tawar
te (sebutan ikut English – tare) – pusing (asal perkataan Inggeris – turn) contoh : demo te kkiri – awak pusing kiri)
tepoh – langgar
tohok – buang
tok bageh – kepala upaca bbageh
tok ggawa – ketua daerah
tok kerani – kerani di pejabat
tok laki – suami
tok mindok – tukang gesek rebab main tteri atau mok yong
tok nebeng – ketua kampung
tok nngulu – ketua mukim
tok peraih – berniaga kecil-kecilan di pasar
tok ppeti – mufti
tok tteri – kepala upacara main puteritonye – ejek dgn memek muka
ttino – betina / perempuan (oghe ttino kawe = isteri sa
                                           Dah hafal?? haa.. ni la awek kawe...;p

Monday, October 31, 2011

Konvo + Reunion..;p

Assalamualaikum..wa.. da lama x tulis dairi kat blog ni,..kalo nk tulis,mmg hmpir stiap ari la wat xtvt..hehe..btw,
nk kobar xtvt aku sabtu bersamaan 29 oct lepas..
Sabtu lepas, aku attend utk konvo kawan aku...
Rupa2nya,..ramai giler mmber2 aku konvo..dapat gk jumpa diorg suma..hihi..mcm best je kan..

Actually agenda utama nk jumpa dgn Iqa n Syafiq.. x sgka jmpa mmber2 yg lain gk..
Gerak dr rumah dlm pkul 10am. aku kuar dgn asz n mimi..diorg mmber baek Iqa,member matrik dulu..
X sgka dpt gk jumpa mimi, rasanya da 4taun x nmpk..hepi je dpt jumpa mmber lama..

Pagi tu, mmg susah giler nk parking, last2 dapat gk parking kat celah2 pokok..:(

Tp bersyukur gk la dpt parking.. then apa lg.. pegi cari bunga lerr...
Tgh2 panas terik plak aritu.. so automatiknya sunburn la skit kitorg..

                                  Cameraman x bertauliah..haahaa.. 2x buat br jadi..

                                                           Hepy yer dapat konvo..
                                                Yg ni da lupa dh sbb apa ktorg gelak..;p

                                                           3 sahabat baik aka BFF..


Pas posing n amek2 gmba, ktorg g smyg n makan2.. tyme nk kuarkan keta, temasuk lubang n terlanggar tunggul kayu plak..calar la sket bumper depan..sabo jela...
Pas amek gmba studio, aku,mimi,asz join family Iqa makan..lapor gk..xsarapan katakan..kul 4 br mkn..mmg
mkn btul3 la..;p

                                           Ops.. tereksaited plak sbb org nk blnja makan..;p

Lepas mkn cdg nk p subang men rollerblade, terlupa lak ada org pakai bj kurung, so nk p sunway nk men memanah..tp otw tu jalan mcm jam ja..mybe suma nk p stadium kot.. so ktrg g Pas jela..men bowling..
2 round je..dan pemenangnya adalah..... rahsia..hihii..

Lepas men boling, ktorg sempat lg membuat satu karya seni..haahaa..

                                                            Tekun je wat bnda nih..

                                               Ni plak hasil karya aku.. angry bird..grrrrrrr

                                            Tada!!! Ni hasil seni org yg x berseni nih..

Then bila da letih da.. ktorg pon berangkat pulang la.. sblm balik smpt gk mkn ikan bakor kat restoran putera ayu.. Terima kasih sebab blnja mkn yer kengkawan..heehee..

Err..byk gmba dgn kengkawan len x smpat nk amek.. dgn syafiq pon x smpat..diorg bz dgn fmly..
then byk gmba dlm kamera diorg..ni ja gmba yg smpt "dicuri"..;p

Friday, October 14, 2011

Kenali Wanita.. *_^

Wanita kah anda?? hehe..
mari kita selami wanita.. utk wanita saja ye..;p

a) Tanah - anak pertama, kelima, kesembilan.
b) Air - kedua, keenam, kesepuluh
c) Api - ketiga, ketujuh, kesebelas
d) Angin- keempat, kelapan, keduabelas

WANITA BERUNSUR TANAH
1) Merendah diri,serta hormat dan patuh, setia serta rela berkorban.
2) Tidak cerewet, tidak meninggi diri, tidak sombong dan bukan seorang pemarah.
3) Tenang diri, aman, dan memberi sokongan.
4) Tidak suka membantah atau membangkang
5) Berwatak manis, lemah lembut, bersih dan sentiasa menjaga kecantikan.

WANITA BERUNSUR AIR
1) Menghidupkan hati pasangan dan pemberi semangat.
2) Mengambil berat
3) Hatinya bersih dan boleh membahagiakan pasangan
4) Menenangkan pasangan.
5) Sangat romantis
6) Mudah menangis

WANITA BERUNSUR API
1) Cintanya sentiasa hangat dan memberahikan
2) Cergas, cepat dlm gerak geri dan tangkas menguruskan rumah tangga.
3) Penasihat yang baik
4) Pandai dan cekap mengurus rumahtangga
5) Pandai menghias diri agar kelihatan cantik selalu
6) Berwaspada selalu

WANITA BERUNSUR ANGIN
1) Lemah lembut dan menenangkan
2) Pandai bermain kata dan memujuk rayu
3) Sopan santun dan berbudi pekerti mulia
4) Bijak mewujudkan suasana selesa.
5) Hati yang cepat berubah ubah
 

Thursday, October 13, 2011

Mari Belajar Bahasa Utara

Mai2 pakai mai lekaih..
kita blajaq bahasa utagha sama2 noh...

1.Qhe-ngau = cakar
2. Se-qheyat = reda/ surut
.3. Hambat = kejar
4. Pe-qhembang = tengok dgn sesungguh hati
5. Contiang = lukis / tulis tah apa-apa
6. Ligan = kejar
7. Cemuih = bosan/jemu
8. Tokak = gigit besar
9. Gey-qhek = basikal
10. Gon/gaun = cerun (bukit kecil)
11. Belemoih = comot/ kotor
12. Tetomoih = tersungkor
13. Ku-tey = cubit
14. Tak dan = tak sempat
15 Hebiaq = celupar
16. Maneh melecaih = tersangat manis
17. Lencun = basah
18. Lokoih = basah kuyup
19. Kawaq = pencuri
20. Kanyaq = mentah (berhingus)
21. Ketegaq = degil
22. He-qhot petot = senget benget
23. Me-qhela = gatal
24. Log laq = cemekap/ cuai
25. Hawing = pusing
26. Punggai = baling/ lempar
27. Tengalong = tuju/ baling
28. Me-qhe-kah = Kupas/ koyak / merekah
29. Ayaq achaq = air longkang
30 . Ha-qhin = hancing
31. Kelepiaq = melibas
32. Kelolo = "tak berapa betoi" / suka buat jokes
33. Hemoi = "muka tak malu"
34. Me-qhe-nyeh = menggatal
35. Dak-aih = tak "matching" / tak mau
36. Hapak pera'e = bau hapak
37. Hijau me-qhe-ngak = telalu "hijau"
38. Celuih = muat
39. Me-qhelit me-qhelap = berkilau- kilau
40. Me-qhe-yup = jauh/ sayup / nak malam
41. Qhem-pang = "tergedik-gedik"
42. Kampoi = kumpul/ kaut
43. Je-qhang = rebus
44. Capoi = celupar
45. Te-qhe-bey = lastik
46. Melo-qhoih = lucut/ gelongsor
47. Me-qho-not = membongkok
48. Sene-qheh = selisih
49. Be-qha-chaq = comot/ kotor
50. Qhembang = gemuk / merembang
51. Pedo = hati-hati
52. Peqhusah = urus
53. Hapuih = tenggelam (lemas)
54. Qhan-dok = redah
55. Se-ghoh = kebah/ kurus
56. Qhen-jong = tinggi lampai
57. Pe-qho-ngoih = panas baran
58. Takek = ketuk/potong
59 Be-qhemba = bersaing/ lumba
60. Qhe-tiaq = ikhtiar/ fikir
61. Ge-qhet = gigit
62. Tahaq = tahan
63. Qha-gaih = panjat
64. Melewaq = merayau
65. Melahaq = kebulur
66. Qha-bat. = naik/panjat
67. Qhim-bok = belasah
68. Mengkelai = berkelahi
69. Cuak = seram / tak sedap hati
70. Juih = mulut muncung
71. Melilau = terhoyong hayang / berjalan-jalan
72. Qhodong = melulu
73. Qhedah = redah
74. Ayaq seqhebat = air sirap
75. Peqhasat = sangat dengki
76. Mandom = lembap / lambat
77. Ceqhoi = sangat cair / lekeh ( untuk anak muda )
78. Tepok = lumpuh / tampar
79. Qha-bit = terkoyak / pecah ( untuk kaca )
80. Kok-ko = dukung
81. Mai = mari
82. Terple'ot = terseliuh
83. Gomoi = bergaduh/ bergusti
84. Ketit = cubit / kena gigit serangga
85. Ga-qhet = gatal/ mengada-ada khas utk pompuan
86. Nala = tersangat / besar
87. Mang-kark = buah tak masak / perangai tak elok
88. Bergenuak = berduyun- duyun / ramai
89. Pediah = habuan
90. Polok = makan penuh mulut
91. Tey-liang = senget / memandang dgn pandangan sisi
92. Qhe-ling = jeling
93. Peng-kaq = kaki tempang
94. Me-qhe-nyut = serabut ( cacing @ semut )
95. Kesot = alih mengesot
96. Lanyau = bersihkan / sejenis binatang kecil
97. Cempong = angkat/ dukung
98. Lekaq = lapik periuk dibuat dari lidi
99. Conek = ekor
100. Depa = mereka
101. Qha-let = leka/cuai
102. Cey-mey = Mata bengkak dek kena pukul / free
103. Bakup = mata layu / mata bengkak
104. Katok = ketuk/pukul
105. Buah ce-qhe-mai = buah cermai
106. Buah qhe-yang-dot = buah keriang besar kat kampung2 dikedah!
107. Ikan ka-qhen. = ikan laga
108. Bijik qhe-mia = warna keunguan
109. Ikan temenung = ikan kembong
110. Sendai = ketatkan/ kemaskan / selak/lapet
111. Ketuat = kutil
112. Mengacom = mengadu
113. Mengkelan = tersangkut makanan
114. Kueh danga = kueh dari kelapa parut, gula dan dibakar
115. Kueh ka-qhas = kueh macam "bihun" / karas
116. Mot = bawak/ muat / bonceng
117. En-jos = exzos
118. Pedai ayam = kunci mangga/padlock
119. Pre-went = sprocket/ freewheel
120. Pe-diaq = rasa macam "colgate" / rasa durian yg tak manis
121. To-qheh = turis/ calar
122. Tungging buyung = "somersault"
123. Ponen = pondan/lembut, waria
124. Kesot = Injak / mengesot
125. Qhamaih = Ramas
126. Boroi = Berperut buncit
127. Kedeqhat = Kudrat
128. Biaq = Biar
129. Qhabat = Panjat
130. Ragaih = Panjat
131. Ghamei = Suka/gembira
132. Terebey = Lastik
133. Keciwi / ciwi = Belagak dgn barang baru beli / syok sendiri
134. Belengaih = Kotor
135. Contiang = Lukis
136. Mengkala = Kalau / seandainya
137. Katik / kemetot = Kecik / kiut miut
138. Celapak = Terkam / lompat
139. Se-gheyau = Takut- takut
140. Mengketedarah = Makan / makan dgn banyak
141. Melahaq = Lapar /Makan
142. Hampa = Mereka / kamu / awak
143. Depa = Mereka
144. Merenyam = Gatal (playgirl)
145. Tak dan = Tak sempat
146. Nyeh = Buang hingus
147. Ghe-nyeh = Senyum nampak gigi ( senyum kambing )
148. Singkiaq = Singkir
149. Keleboq = Selut hitam
150.pancoq= pili air

Sunday, October 2, 2011

Kisah Seram!!

Ni ada satu kisah seram untuk dikongsi bersama.. sbnrnya aku pn x brapa pasti kejadiaan ni betul2 berlaku atau rekaan semata2.. tp peristiwa ni berlak di sebuah hospital...di bilik ICU err.. xperlu kot aku mentionkan nama hospital tersebut..

Ceritanya begini....


Salah sebuah katil di wad ICU sebuah hospital swasta kerap kali mengalami kejadian yang amat pelik. Setiap pesakit yang ditempatkan di katil tersebut pasti akan meninggal pada waktu pagi setiap hari jumaat tidak kira umur, jantina mahu pun tahap kesihatan mereka.

Perkara ini membuatkan doktor di hospital tersebut menjadi binggung dan sungguh pelik. Lalu mereka memutuskan untuk memantau katil tersebut dengan meletakkan sebuah CCTV di dinding yang berhampiran dengan katil tersebut.

Hari yang di tunggu-tunggu pun tiba. Pada hari jumaat yang berikutnya, semua doktor yang terlibat sudah bersiap sedia untuk melihat dan mencari punca sebenar kejadian pelik yang berlaku di wad ICU hospital tersebut.

Tepat jam sembilan pagi, pintu bilik wad ICU tersebut di buka dan kelihatan makcik Halimah Jongang, seorang cleaner sambilan memasuki wad ICU tersebut untuk membersihkan wad seperti biasa.

Makcik Halimah Jongang adalah seorang cleaner sambilan yang bekerja di hospital tersebut pada setiap hari jumaat, sabtu dan juga ahad. Mengikut jadual yang telah di tetapkan, makcik Halimah Jongang akan membersihkan wad ICU tersebut pada setiap hari jumaat.

Seperti biasa, beliau memasuki wad tersebut dan menghampiri katil keramat yang sering kali meragut nyawa setiap kali hari jumaat menjelma. Lalu dia mencabut plug alat bantuan pernafasan pesakit tersebut dan menggantikannya dengan plug vakum cleanernya….

                                                           gambar sekadar hiasan

Seram x?? grrr...

Tuesday, September 27, 2011

Saturday, September 24, 2011

Rumah oh rumah

Kalo korg nk beli rumah??apa ygkorg pikirkan?? design?? lokasi? harga??

mesti byk bnda nk pikir kan.. bukan mcm girl beli kasut or hanbag..kalo rasa nk beli, beli je kan..xsuka beli baru..
tp kalo rumah ni.. fuu.. byk2 bnda kot kena fikir..especially facilities and amenities..
Since umor aku pn da 23 kan, kna la pikir2 pasal rumah nii..nnt bila da kawin, ada rumah sndiri pn best gk..;p
smlm aku ada g usha2 rumah kat shah alam ni.. then aku tertarik dgn kawasan perumahan baru, kat seksyen 7..kristal height.. aku tnya pak gad..saiz kondo tu brapa.. dia cakap ada 3 bilik, 2 bilik air.. ada gym, swimming pool, parking pn byk..bertingkat g..then dia bg aku masuk g.. aku pn amek peluang usha2 area tu.. boley tahan environment dia...byk kosong g.balik trus aku google.. chek2 harga dia 300K mcm tu.. 1000sq ft..boley tahan la harga dia tu..xpela.. aku cr rumah lain la..hihi

                                                                ni ha kondo tu

Before this aku terpikir nk beli flat pkns je.. harga dlm 80k - 110K kot.. x sure la..kalo aku beli, aku cdg nk duduk sana.. then lg 2 bilik aku sewakan kat mmbe2..byr bank around rm 500 to 600.. pastu aku beli perabot, katil double decker, internet, aku mskkan lg 5 org, sekepala rm150..dapat rm750.. boley cover loan bank tu..hihi
tp pikirkan long term plak, kna byr maintenance la..xdk tanah sndirila..hmm.. xtau la..kna pikir betul2 g ni..

Then, terasa mcm nk beli rumah teres pulak..tp kalo area2 shah alam ni..sori la ea.. harga mahal nk mmpus...
kalo nk murah, area2 meru or kapar jela... rumah 2 tgkat, around 200k mcm tu ja...x smpai 200k pn ada..
Tp masalahnya jauh giler ke tempat keje.. agagagaaa...
Smlm usha2 rumah area2 jalan platinum sek 7,tu..dekat2 taman cahaya alam tu.. ad sebijik rumah teres tu, aku tggu 3 taun dia renovate..br siap.. mula2 dia beli 2 bijik rumah..(padahal sebijik pon da besar giler da.)
then, dia pecahkan 2 bijik tu, dia buat baru..besar giler beb..aku rasa, kalo dia nk jual tu.. 5 juta kot..smlm dia wat open house, aku tgk dlm dia, perghhhh.. terkesima kot.. mewah gilerrr.. aku tgk dari tepi jalan jela..hihi

So, aku rasa, kalo nk beli pon..aku beli rumah kecik je..nk mula hidup..
then, nnt, aku resign, balik kedah.. buat ja rumah kat tanah ayah aku.kalo tanah sndiri, nk buat bglo pn around 100K da cukup da..hihi...pastu nk tanam getah byk2..upah orang toreh je since harga getah da melambung..

kesimpulannya..kena pikir btol2 ni...

Saturday, August 20, 2011

My Theme Song for this Month,,^_*

Unic - Hanya Tuhan Yang Tahu

Ku pendamkan perasaan ini
Ku rahsiakan rasa hati ini
Melindungkan kasih yang berputik
Tersembunyi di dasar hati

Ku pohonkan petunjuk Ilahi
Hadirkanlah insan yang sejati
Menemani kesepian ini
Mendamaikan sekeping hati

Oh Tuhanku
Berikanlah ketenangan abadi
Untukku menghadapi
Resahnya hati ini mendambakan kasih
Insan yang ku sayang

C/o:
Di hati ini
Hanya Tuhan yang tahu
Di hati ini
Aku rindu padamu
Tulus sanubari
Menantikan hadirmu
Hanyalah kau gadis pilihanku

Kerana batasan adat dan syariat
Menguji kekuatan keteguhan iman
insan yang berkasih..



Tuesday, August 9, 2011

Jadual weekdays sepanjang bulan puasa..hihi

Bulan ramadan~~

Sesungguhnya.. Jadual harian aku berubah ketika Ramadhan..;p

Pagi:
ok..ni wktu yg agak kritikal..hihi..stiap pg, aku bgn kul 4.45 utk sahur..on ja mata, automatiknya lptop pon on la..;p
pas2 sahur apa2 yg ptt.. then on9 smntara tggu azan, pas smyg tdo kejap..hihi..
tyme tdo kejap ni la yg pelik tu..stiap kali aku tdo wktu ni, stiap kali tu la aku bemimpi smthing.. then aku igt satu persatu mimpi aku tu.. mcm2 boley mimpi..mimpi pasal org2 sekeliling ja..kwn2, n rakan sekerja serta bos2..tp pg td, aku mimpi aku lewat g keja.. bgn2, masih awal rupanya.. hiihii.. then mimpi g klinik pg td,pastu terserempak dgn manager aku kt klinik (sorila, mmpi aku slalu berterabur skit)
after that 7.30 bgn, on lptop n mandi.. on fb jap, dgr2 lagu..pas2 dlm kul 8.05 pegi keja..hihiihiiii

Pastu, kul 10 am, ada rehat 15 minit.. (tapi biasanya aku genapkan smpai stengah jam je) tyme ni aku g tdo kat surau..
yg bestnya kat surau aku ni, GELAP SEGELAP GELAPNYA!! 1st tyme msk smpai x nmpk apa2 da..kena suruh pakai nset..tp skng ni x perlu da.. dh terbiasa.. mcm mata KELAWAR da..hihi..
10.30, msk keja mcm biasa la....^_^

TGH ARI & PTG..

12.30- ha..ok spttnya aku ckp 12.25.. tyme ni tyme rehat aku.. tyme ni gk aku g tdo.. sbnrnya bgs kalo tdo sblm zohor..kalo tyme ni kena cepat sbb slalunya surau aku fullhouse... assistant manager aku slalu busted kan ktorg..dia akn bukak lmpu surau, maka bergelimpangan la manusia2 dlm tu kantoi..tp xpe, dia sporting jew.. dia dtg tepat kul 12.30, tp suma dh penuh..haha..cian dia x dapat join..

3.00- ok..tyme ni pon rehat gk.. 15 minit, tp aku slalu genapkan jd stengah jam..heehee
tyme ni pon pegi surau gk.. tp lampu dibuka., ktorg smyg zohor, sembang2 benda ilmiah, merapu n adakan perbincangan skit..;p

5.30- OK.. tyme ni la bnda yg d tggu2..BALIK!! slalunya bunyi loceng, suma wat2 x tau, truskan keja, aku ja slalu jd top 7 balik awal..tp bln posa, suma berpusu2 nak balik, x mcm kilang jepon..

Mlm nya malas lak nk taip..heheee... ni jela jadual aku.. haha.. xda keja nk crita kan..
x sabar nk raya ni!!






Wednesday, July 27, 2011

Awet Muda.. ^_^

Apa maksud awet muda??

haahaa.. suma mesti tau kan..eh, eh.. awet bukan nya bermaksud ada awek (teman wanita) yg muda or kekasih muda or org sptt budak kt bawah ni..


Ni awek muda, bukan awet muda ye..

sbnrnya, ia sejenis sifat kot..
bukan apa, teringat pasal dialog aku dgn sorg kerani baru (x la baru sgt) ptg td.. dia tnya aku:

Miss Kerani: "eh, umor ko berapa??'
aku: Teka la..
Miss Kerani : aku tgk ko mcm muka budak ja pn..20 taun kot..
aku: "cissss!! kuang ajo la tu.." (dlm ati).. umor aku 23 taun la...hampeh

grr.. panasnya.. dia xtau.. aku lg tua pd dia kot.. wlpn tua setahun ja..hiihiii .. mentang2 dia msk awl lg pd aku.. awal 2,3 bulan ja kot.. aku br sebulan kt tempat keja baru aku ni..hhiihii..
Padahal, penah gk org teka umor 25 taun n mcm2 umor g..So tau kan apa tu aweksss muda... awek muda..hiihii

Org cakap byk cara utk nmpk lebih muda ni..ada org guna kaedah tradisional la, kaedah moden la..(cucuk2 botox tu)..n ada juga kaedah semulajadi..
aku suka guna kaedah semulajadi... iaitu bykkan tenyum2 bersenyum..Selalu gk kot tersenyum.. kdg2 sorg2 pon boley tersenyum.. ^_^..

tp kalo aku moody smcm tu, xla nk senyum kan.. sebulan skali dtg la moody aku tu..so jgn nk suruh aku senyum lak..nnt x pasal2 makan pelempang aku...

Pastu kalo nk lg berkesan, Selepas bangun tidur, amalkan minum air suam segelas dan selawat sebanyak tiga kali. Amalkan setiap hari akan membantu muka anda berseri-seri dan kekal awet muda... Pas2 mcm2 lg la...

So kesimpulannya, Awet muda ni depend on org kot.. Kalo dia nmpk kita mcm awet muda, muda la kot..kalo dia nmpk mcm tua, tua la kot..kui3

Saturday, July 23, 2011

Bila org x penah bercinta nk cakap pasal bercinta..

Assalamualaikum..hehehe.. ayat mcm lonely x..??

Yela.. bukan x penah suka kt org lngsung,suka aih~~ tp i mean x penah bercouple la..penah la jatuh cinta, sbb cinta tu byk.. dgn mak, Allah, fmly dan rasul..hehe..< ayat cover>

aku byk lakukan kesilapan sebelum2 ni.maaf la kalau aku ada sakitkan ati, kecewakan or annoyingkan sesapa..sori sgt2..

Actually, betulla.. pengalaman byk mengajar ttg kehidupan...termasukla percintaan..ehem2

Seperti yg aku mention entry yg lepas..Fall in luv when you are ready, but not fall in luv when you are lonely..hah3...

So skang ni lonely ka?? no komen.. dh menjadi lumrah manusia hidup berpasang-pasangan..

Penah x korg suka kat sesapa, then org tu xtau kita suka dkt dia(maybe) dan org tu asyik cerita yg dia suka kt org tu la, org ni la..apa perasaan korg.. (kes ni kes aku dgn lisa surihani..dia ckp kt fb dia dgn yusri.aku tgh on9 tyme tu.. huhu) .. mesti sedey skit2 kan..haahaa.. so apa korg buat???

aku tertarik dgn ayat ni..

“Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padany.. Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah. Allah maha tahu siapa jodoh kita.”

YUp, sebab kita x tahu sapa jodoh kita..kdg2 terpikir gk.. sapa la jodoh aku tu.. lawa kah?? baik kah?? hmm.. x payah nk pikir2.. Ajal, Jodoh, Rezeki suma di tangan Allah.. yg penting tu usaha..

Usaha kah?? yup..mmg usaha..kdg2 kapel 5,6 taun, tp terkandas di tengah jalan..bukan ke usaha tu??.. Ya, kalo usaha, tp x berdoa n x berlandas kan Islam..susah gk..btoi x?? < aku x pndai sgt bab2 ni xnk la ckp lebey2>

kawan aku ada cakap, kalo suka kat sapa2.. x perlu nk bgtau.. nnt dia dtg sendiri..yup, tggu n lihat ja..hiihii..ceta halimah jongang pon ada cakap..

" Cinta x perlu ungkap dgn kata2, ia lahir drpd sini (hati).." perghh..

Bg aku la.. kepercayaan pon penting gak.. skali dia tpu kita, susah la nk percaya lg.. pastu.. mesti apa yg dia cakap nnt susah nk percaya.. ye x.. mcm kertas, one it's crumpled, its can't be perfect AGAIN..hmm..

So kesimpulannya..err.. xdk kesimpulan.. aku pn pakai hentam ja menulis ni..saja ilangkan bosan..

Btw, I'm still single.. yeah..single is mingle...haahaa..
sebelum aku nk hepy dgn org lain, aku mesti belajar utk hepikan diri sendiri dulu..kalo diri sendiri x hepi, cmna nk hepykan org len..ye x?? heehee..

okey..hepy sunday~~ hepylah anda sebelum anda dihepykan..;p

Wednesday, July 20, 2011

Tuesday, July 12, 2011

mood

Sory coz can't hidden my mood..
don know why..:(

Friday, July 8, 2011

BERSIH MODE

hiihii..saja nk poyo...


poyo x??
k.la.. nk p karnival siti nurhaliza sat..jom3!!

Saturday, July 2, 2011

MyNewJob

Dh lama x update blog.. bukan ape.. xtahu nk tulis apa.hah3...

Actually, juz nk kongsi jer.. sbnrnya aku dh tukar keja dh.. dulu keja dekat Notion Venture Sdn. Bhd. Skng lak Nitto Denko Electronics (Malaysia) Sdn Bhd.
Position sama ja.. As prod engineer.. weweweee~~

Tujuan tukar keja?? haahaaa.. biasa la.. nk amek pengalaman baru.. banyak bnda gk aku blaja dkt notion tu.. so aku arap aku akn dapat tambahkan lg experience aku kat nitto ni.. last week ada gk dapat offer interview kali kedua kat sony.. tp aku dh tolak..aku mmg nk try sgt, tp xkan nk ponteng keja lak kan.. br ja masuk (biasala manusia xpenah puas dgn apa yg ada). tyme nk tolak tu, aduh.. rasa mcm rugi gila x try.. tp xpela...try cini dulu

Dah 2 mggu aku kt cni... environment sgt2 la lain.. dulu syarikat chinese, skng japan.. so apa yg aku tengok, mmg lain la style diorg.. klo cina, fuhh.. mmg keja kena struggle gila.. money comes 1st..kalo japan, discipline comes 1st..tp x disiplin sgt la... rehat 15 mnt jd stengah jam.. heeehee..disiplin bab safety tu la.. apa yg aku lihat stakat ni la..

Kat nitto ni suma pekerja local.. So kalo tnya diorg process2, mmg diorg boleh jawab la.. majority pon melayu.. dlm ofis aku, engineer2 pon muda2 g.. so boley la merapu2.. heehee,..

Kat kilang aku ni, kalo nk masuk production, kena pakai jaket, topi, mask, safety boot, n plg pntg topi kaler puteh tu..so aku terpikir gk, rasa mcm nk bwk balik topi, pastu letak kat dashboard blakang keta..ala.. mcm org slalu wat y tu..haahaa.. poyo kan..huah3.. tp xperlu la..simpan ja dalam loker.. kan senang...;p

Wednesday, June 15, 2011

Durian is duri an

Lama x update blog.. semenjak 2 menjak aku kt kg ni.. huh..bz memanjang.. bz dgn komitment dgn Family..1st day aku kt rumah, aku dikejutkan lg.. dpt sorg lg cucu..br berusia 3 ari tyme tu.. Her name is Marissa Khairani.. then akak dia Marsha Qistina.
Pastu sorg g cucu.. umor berapa bulan tah.. her name is Sofiena Zulaika kot.. ok.. tu kesah sedara mara..

Tp bnda yg agak terkejut ialah pasal pohon durian sebelah rumah aku..Waa.. 1st tyme ia berbuah dgn byknya n aku dapat menikmati buah tu.. aku rasa 1st day aku kt kg n 1st buah jugak la dia gugur.. mcm tau2 gk kan.. Sedap woo buah dia.. 1st durian dlm tu ada 18 Ulas..agak byk tu.. then, mlm tu luruh lg.. kenduri durian la jawabnya,..

Bkn apa, eksaited kot..aku igt g.. ayah aku tanam bijik durian tu tyme aku kecik2 g,..tyme aku skolah rendah or tadika kot.. taun 90-an.. tyme tu aku still lyn ceta gaban, atromen, tomato man, layan komik hong kong, power puff girl, power renjers n bermacam2 power n man lg..

Taun lepas jd gk buah..tp x dapat mkn.. Mr Squirrel yg mkn dulu..ok la.. x kesah pn..hiihii

ok la... nk g mkn durian sat..;p


Thursday, June 9, 2011

Pertemuan Dan Perpisahan..T_T

Tarikh: 10 Jun 2011
Cuaca : Hujan Lebat.. (dah lama x hujan)
Mode: Agak sedih but at the same time terharu
Aktiviti : rehat kejap smbil layan radio
Tempat : office
Masa: 10 pg

Ya, arini merupakan ari yg agak suram..
Smlm x rasa mcm ni pon.. I hope I did the right thing..
Kebetulan, byk lak lagu sedih2 kat Hot Fm pg ni.. menambahkan lg kesuraman aku..huuhuu

Wlpn agak berat, aku harus, bahkan mesti wat jugak..
Actually, I’d resign.. Today is my last day job..i didn’t tell others yet.. Hanya segroup ja tahu.. mybe jpg lepas smyg Jumaat aku bgtau suma.. Bos2 x menghalang.. mybe sbb reason2 yg aku bg, diorg accept.. yess.. this is for my future n my life.. FYI, bos aku (factory Manager) sbnrnya br ja msk.. aku pn br btol2 kenal dia smlm.. tp xpela..wish U good luck Bos..1 major reason is about the working day.. skng keja 6 ari smggu.. But my future company only 5 day/ week..mgkin sbb tu kot diorg mcm x boleh wat apa2..
So rasa mcm ok la.. tenang la skit..

Rasa sedih lak nk tggalkan kawan2… Bila dh mula berbaik2 dgn suma org..then dapat tahu ati budi masing2..Tp terpaksa lak tgglkan suma rakan..Setiap yg bertemu pasti akan berpisah.huhu,.. nnt aku wat entry pasal korg..

But pg ni.. Assistant Manager dept lain pggil aku..dia br tau pg td.. then dia ckp la..mcm2 lg la.. mcm menghalang utk aku tgglkan keja aku..Aku tyme dgr yg dia ckp dia ska performance aku, aku rasa terharu sgt.. Kalo bos sndiri ckp, mcm biasa la.. Then dia ckp dia sggup Fight utk aku.. dia nk naikkan gaji aku lg.. Pastu aku ckp xpela.. sbnrnya, aku suka gk dgn dia.. dia kdg2 bg aku tlg utk dept dia.. kdg2 dia srh aku design smthing gna autoCAD.. then wat Bills of Material (BOM)..yess..byk bnda br yg aku blajar dgn beliau.tp Aku dh buat kptsan.. I’m still young.. so xkan nk keja, keja n trus keja.. aku pon ada life aku sndiri..

Ok la.. stakat ni jela yg dapat aku ckp..Nk smbung keja.. byk keja perlu disiapkan before aku tggalkan Kilang ni..huhu (konon nk bg good impression la)

Tuesday, June 7, 2011

Khas Utk mu My Best Fren..

ok.. entry kali ni khas buat sahabat baik aku, Ahmad Syarifuddin.. People juz call him amat or ahmad..

Actually ada byk lg kwn2 baik aku.. tp kali ni utk amat saja..ktorg stat kenal tyme sem 1 lg di sebuah universiti yg terkemuka skali kat Shah Alam.. but now we already grad 1 years ago.. tyme kat U dulu, ktorg agak jarang berpisah la.. anywhere we go, mesti dlm group tu ada gk amat ngan aku..kalo x g by group..aku mesti ajak amat p mana2..

Then, after grad.. we start working.. then what a coincident!! we working at the same place,, same office, but different Department.. hmm.. memang ajaib..kikiki..

Ok this song is for You Ahmad..;p
(terdengar dlm radio last month.. but dipopularkan semula arini by my collegues,, cian amat terkena arini..kwang3)

Ni lagu dia..

Ahmad - Arrora Salwa

Pertama kali si aku malu-malu,
Saat ku dekat ku ragu2
Mungkinkah dia suka padaku
Ah Ah Ahmad…

Ternyata tanpa ku duga-duga,
Aku terima salam darinya
Bergetar saatku membalasnya,
Ah Ah Ahmad…

Dialah idola,
Dialah superstar,
Mampu menggetarkan ranah jiwa

Dia yg ku nanti,
Selalu terpuji,
Ingin ku dekat, selalu ku dekat..

Ahmad…
Kau selalu dihatiku
Ahmad…
Luluhkan keangkuhanku,
Ahmad…
Ingin aku cepat-cepat,
Bercinta dengan lelaki paling hebat..

Ahmad…
Peribadinya sederhana,
Ahmad…
Tiada banyak bicara,
Ahmad…
Ku tak mahu lama-lama,
Mendekat kepadaku dengan segera..

Ah Ah Ahmad….
Ah Ah Ahmad….
Ah Ah Ahmad….
Ah Ah Ahmad


ni dia amat


Amat, jgn marah k...hah3.... cmna dia tukar drpd ahmad ke LEH.. lg sedap kan

Sunday, May 29, 2011

This Weekend... Suka dan duka

Weekend kali ni agak penuh pancaroba...ada suka, dan ada duka nya...
Mcm novel plak kan..Apa yg sukanya,Jeng3.. Tanggal ari jumaat mlm sabtunya.. (sbnrnya xla weekend sgt.. aku kna keja esoknya),.. Geng2 ktorg,"SaSha's geng" plan utk main smthing.. main dkt dataran bawah Shah Alam.. aku x penah kot seumor idup main benda tu..Main apa?? Main 'zero point'.. ala.. yg slalu bdk2 gegirl main tyme kecik2 dulu.. bdk2 zaman skng dh x main dah..yg lahir taun 80-an ja tahu..;pala.. main guna getah tu..Ktorg min smpai 4 point ja.. stat dr zero point smpai 4th point..pas2 penat.. brenti kejap smbl maen baling2 frisbee...then balik.. soknya aku nk keja...

Pagi keesokannya.. phm2 jela.. cuti skolah.. so aku yg tggl dgn family ni.. terpksa la jeles tgk org balik kg, tp kita x balik kan.. so aku tggu akak,adik n abg ipar aku blk kg.., br aku g keja.. ari 2 p keja lewat skit la..huhu..

Pas je balik keja ari sabtunya, Aku dgn officemate aku plan nk tgk kung Fu panda.. ktorg tgk la mlm tu.. Ktorg tgk versi 3D tuh..Sbnrnya tu la 1st tyme aku tgk 3D..(malu lak bgtau nih).. Overal Ok la ceta tu.. best...Yg x bestnya aku duduk seat depan.. so agak sakit la tgkuk aku skit..kiki..

Ok.. Bab nak berduka ni la yg x best sgt ni,, tp dh nk jadi, nk wat mcm mana...
Tyme tghari tu, ari ahad.. ktorg g makan tghari la kan...xkan nk dinner plak..agak dah kenyang, ktorg gerak la g tmpat len.. tp tetiba mengidam tart Telur.. so ktorg gerak la p seksyen 7.. cr kdai feveret ktorg..kat pusat kosersial tuh phm2 jela..byk keta.. so smpai ja bab aku reverse keta, keta yg lagi satu pon reverse gk..dia kuar drparking..aku lak reverse sbb terlajak skit dr kedai tu.. Reverse nya reverse, x nmpk lak keta dr arah kanan kuar..so apa lg..DUM!!! terlggar bumper blakang dia.. hmm...
Pas2 kitorg settlekan la kat situ gk.. Lepas2 Nego suma.. aku byr la 200 rggit kt dia.. malas nk gaduh2,,pada pendapat saya, aku rasa aku salah 65%, dia lak bersalah 30%..lg 5% mgkin salah pihak pemaju kawasan tu kot..jalan sempit n x byk parking..malas nk gaduh dh.. pas2 aku byr, trus blah,,.mls nk tggu bengkel tu siapkan baiki keta mamat td.."Duit boleh cari,asalkan ktorg xda apa2, Alhamdulillah"....bnda tu ja aku slalu ckp dlm ati..saja nk sedapkan ati..

Then ktorg g tesco.. beli2 barang..Pas2 smpat berbual dgn abg pakej pelancongn.. Pegi balik ke bali, berserta mkn,mnm, n tmpat tggl juz 669 ja,, tingin gk nk p..heehee... Arap2 tercapai..huuhuu.. k.la.. nk smyg mgrib.. Doakan kebahagiaan aku..heehee..Wassalam..

Tuesday, May 24, 2011

MINYAK!!!!

Harga myk naik?? ya.. mmg reality, so pemilihan kenderaan mmg memainkan peranan yg penting sbb kalo kete yg guna myk byk, kos pon mestilah byk kan.. so kalo keje biasa2 mcm kita ni kna amek kira gk pasal bnda tu..heh3..btw,
Haha3.. lawak pulak bila pikirkan pasal hrga petrol yg semakin naik ni.. tringat plak sesi pergaduhan td.. kes x puas ati pasal myk...
ni aku qoute sket apa yg mmbe aku bengang sgt td.. maaf la kalo bahaya kasar sikit..

"die naik kan tax haram pny tinggi, tax kreta pon tggi gile babi, suroh kite 'bersederhana' pki brg m'sia 'proton'. sbb nnt die dpt byk duit, harge kreta tggi cm merce adepehal la klu gaji cm haram pny tggi, mmg diorg je la yg mampu, konco2. cina rmi bergaye pki kreta cantek sbb bisnes, mly menteri je la byk, nak usaha sendri je la, x pyh related ngn govern-f-ment"

"minyak lg la tak tau nak kate ape, 'bandingkan harge dgn negara2 jiran, negara kita ni murah lg', m'sia is listed in 'world oil exporters' la mangkok, compare la dgn ngr pengeluar nak compre ngn singpore pe jadah, pas tu ckp indon still mur...ah, indon tu haram pny corrupt, tak kan nak samekan kite ngn dorg plak? bodo mmg same korap. nak makan fast food pon skrg ni dah sesak, tax haram j pny tggi, apesal kite nak suap bg knyang badan pon still kne byr duit kt gvromen? camon la wey this gvrnment is no longer logic relative to brain"

Actually this is the fact

Malaysia
Harga Petrol : RM 2.90

Malaysia pengeluar ke-27 di dunia.

...Qatar
Harga Petrol : RM 0.75
Qatar pengeluar ke-22 di dunia.

Oman
Harga Petrol : RM1.00
Oman pengeluar ke-28 di dunia.

Egypt @ Mesir
Harga Petrol : RM 1.06
Egypt pengeluar ke-29 di dunia.

Iran
Harga Petrol : RM 0.35
Iran pengeluar ke-8 di dunia.

So pikir la sndiri la ye... *mata ke atas, tgn ke bahu*

Sunday, May 15, 2011

My Best Friend's Convocation Day!!

Mode: Happy Santai
Tarikh: 14 May 2011
Tempat: UiTM Shah Alam, Intekma Resort, Putrayaja, Bangi
Gengs: Aku, Amat, Aju, Tuyah, Diba, Husna n Family2 Amat

Pagi tu, aku bgn awal pg..kul 6am dh bgn.. lebih awal dr biasa..hehe.. slalu kalo keja pn pas subuh tdo balik, tp ari 2, pas subuh xleh tdo dh.. eksaited kot.. Buka FB kejap.. Then pukul 9.04 m, dpt msg from HR dept.. pasal kna attend something..sori, arini I'm on leave..hihii..awal2 g dh amek cuti, sebarang hal2 keja2 temporary not in mind..heehee

Then lepas siap2, sarapan apa yg ptt, trus gerak ke Shah Alam.. Agak2 dlm Kul 11am cm2,Kitorg, Aku,aju,tuyah n diba gerak bersama2 ke Dewan Konvo ( nama apa ntah dewan baru tu)... dewan tu agak besar.. tp panas sket kawasan sekitar.huuhuu..sesampainya di sana, ktorg trus mncari2 sejambak bunga utk amat.. setelah berpusing2, tawar menawar, akhirnya kitorg dapat beli sejambak bunga orkid berserta patung beruang kt dalam tu ( x igat beruang apa).. Pas2 dlm 15 mnt, amat pon kuar.. pas2 sempat bergambar2 sikit.. sophie pon ada.. so cute la sophie..heehe..

Then dpt msg dr Husna.. dtg dr UKM..srh amek kt Stesen komuter..Cian husna sbb smpai agak lewat skit.. tp xpe..ada byk g aktiviti..heh3..

After amek usna, ktorg trus g makan..perut diorg dh bergendang2 dr td g...amat lak makan dgn fmly dia.. then ktorng Jumpa dkt intekma ja.. Pas2 sempat bergambar2 kt intekma tu..FYI, kt intekma ada pakej photograpy utk budak2 konvo...after suma sesi photograpy abes, ktorg g minum2 kt Sacc Mall ptg tu..thanks Mak Amat blnja kitorg suma..heehee.. (sedap la mocha blended dia)

After that, ktorg balik kejap..rehat2 mandi2 prepare for da next xtvt at nite..'
Dlm Kul 8.30,ktorg gerak ke Putrajaya.. saja mkn2 angin... kitorg p dua bijik kereta...
Sampai ja jambatan putrajaya, apa lg..kitorg terus bergambar gambur kt atas jambatan tuh..mcm2 aksi ktorg posing..hah3...

Bila dh letih memosing atas jambatan,ktorg menuju ke destinasi seterusnya.. Posing kt atas jalanraya lak..dkt area2 masjid besi..kat sana xda org, so ktorg assume jela yg jalan 2 kami yg punya..hah3..upacara menggedik kt pic la jwbnya..

Pas2 gerak kt padang putrajaya.. kt cni ada ramai org.. ada function apa ntah.. mamat dr Jambu maharaja lawak jd pengacara... tp kitorg x kesah pon.. sibuk dgn amek gmba lg..hiihiii..
Then smpai ja part Nubhan wat persembahan, sifat x kesah kami td jd kesah lak..aju, diba n tuyah yg sememangnya suka dgn Nubhan trus berlari2 anak ke tempat nubhan td.. amek port depan skali..heehee..dapat gk korg snap gmba Nubhan ea..xpe2.. yg penting korg hepi..bila korg hepy, aku pon hepi gk..hehee.. suwet x??

Pas amek2 gmbo, lapo plak rasa.. so kitorg makan kt Area2 bangi sana..pas2 trus anta Usna balik kolej dia..Senang gila nk msk dlm Ukm ni..beza sgt dgn uitm.. kalo uitm ssh nk masuk dalam..nnt kena soal selidikdgn gad dulu kalo uitm..xpala.. lain tmpat lain ragam..sabo jela~~

Pas transfer2 suma gmba korg pon balik..tyme nk balik tu dah kul 2 pg dah..xpe2 skali skala balik lewat mlm...(skali skala la sgt kan..;p)
tyme balik ni terlajak skit..sesat2 skit..tp xpe.. ktorg mmg dah sinonim sgt dh dgn sesat ni..tp smpai gk last skali..hmm.. Overal ari 2 mmg best lah..thanks korg..

Ni ada sikit pic yg telah ditapis dh..heeheee.. tergelak sorg2 lak tgk pic korg tu..hiihiii




Jambatan Putrajaya




Padang~~


Mereka dan Nubhan