Thursday, December 30, 2010

ALHAMDULILLAH

Setelah pahit getir penat lelah n resah gelisah selama 2 mggu lebey akhirnya, tepat jam 9.30 malam td telah pun berakhir....

rasa suka, hepi gembira seronok terharu n sedikit riak telah terpancar di lubuk hati ku.. (astaghfirlahalazim..)

Akan ku ingat tarikh keramat ini.... 30-12-2010

Harap2 segala hidupku akan dipermudahkan.. amin...

Nak tau sbb apa???
heh3...
teka la~~

(bajet org bc blog aku..)
sbnrnya ni mcm diari aku la...;p
nk igt tarikh ja tkt lupa...^_^

Monday, December 27, 2010

Take a Break...

.........

Kau tempatku mengadu hati
memberi segala hidup
dunia dan seisinya milik-Mu
mencintai-Mu sejati

ku manusia yang penuh dosa
berharap ampunan-Mu
lihat di langit kesempurnaan hati-Mu
Kau cinta pertama dalam hidup


Allahu Akbar Maha Besar
memuja-Mu begitu indah
selalu Kau berikan semua
kebesaran-Mu Tuhan

kebesaran-Mu Tuhan


(lirik lagu st12)
*Kebesaranmu

Mode: kosong, still pikir mcm2…
Smbil melayan lagu ST-12..
X sangka lak diorg ada wat lagu ni…
sblm ni terdengar2 ja..

Juga mnjadi OST utk cinta n anugerah.. yg smpai skng x habes2 lg.
(kalo x silap indon pnya style, diorg kalo drama dapat rating tggi, pengarah srh sambung lg.. 2 pasal la smpai beratus2 episod… smpai mengarut2 ending dia…sbb penulis skrip da abes idea dah..)

Oke.. dah cukup 5 mnt.. smbung keja balik
* x sabar lak menunggu jumaat ni….insyaAllah aku akan “dapat” bnda 2…

Saturday, December 25, 2010

Malu Siot!!!!

kisah ni berlaku smlm....
sblm kejadian ni ktorng (aku,amat,aju n ecah) mkn2 kt restoran putera aju ayu dkt2 PJ (padang jawa), Sebuah restoran yg berkonsepkan ala2 family sket...
suasana pn okey.. (tiba2 rndu lak nk makan2 ikan masak 3 rasa dgn fmly kt tmpt mcm 2).. selepas pekena chiken chop n air hrlick, perut pon tenyang,,. smpat tgk anugerah skrin sket...
then ajak lg geng ktorg, tuyah, diba n mira sbb diorg diet.. xnk mkn kat sana sblm 2...
kami pn plan nak ke Dataran S.a.. otw ke sana pon da tersesat2 kot.. da nk smpai up town da aju drive..haaha..
lupa lak, ktorg naik 2 kereta je dkt sana.. smpai sana suasana da mcm x elok..
so tukar plan, ktorg ke dataran yg lagi satu..dekat masjid, ada padang lg...
kmdian cari port lepak, 2 pn terkecoh2.. ada yg nak lepak2 tepi padang la.. tgh padang la...bwh padan pon ada...;p
kmdian ktorg lepak tgh padang, jauh sket dgn org... nak gosip pn org len x dgr..hiiihiii
sembang punya sembang punya sembang, tiba2 bunga api termeletup kat btol2 atas rumput.. apa lg terkezut la diorg... tp aku still coolll... heh3..

then, lg skali, diorg bakar bunga api.. kali ni btol2 ia terbang atas tgh2 padang @ atas kepala ktorg.. tp tyme ni x terkezut sbb da ready kan..(cbok je diorg nak smbut krismas jgk).. then batang buluh fire craker 2 terjatuh n tercacak dkt2 blakang ktorg.. naseb bek x kena kami.. kalo x mmg aku pukul dah mamat 2....

pas2 terdengar dum dam2.. ada se group keta berhias dgn lampu2 yg berkelipan (maybe pnjam kt tauke ICT kot) smbil bunyi yg agak memekakkan telinga aku...

pas2,,,,,,,

tyme ni la kejadian yg menyebabkan diorg gelak guling2 kat padang 2....

kan bunyi lagu dr keta diorg kuat kan,, pas2 aku pn  saja ja shuffle skit...(sbnrnya x reti shuffle pon).. 2 step ja aku buat... diorg cakap aku "tershuffle" n maybe diorg igt aku melatah...dah la gelak x hengat... tyme 2 malu gila kot aku....tp aku saja ja wat2 cool...
igtkan da xda apa2...n kejadian ni akn dilupakan mcm habuk atas lptop aku ja...tgk2 arini diorg cakap pasal bnda 2 lg dalam fesbuk,,, ciss cake punya budak...
br cadang nk bersara kejap dalam dunia fb ni....xpo2, biarkan dulu...aku dh azam xnk buka fb lg...
nnt aku on fb balik, siap la korg...haahaaha

* tp kejadian 2 mmg agak memalukan pn.. rasa mcm #@$*&#@ je aku...T_T

Wednesday, December 22, 2010

Impian nak menjejakkan kaki ke pasar mlm tercapai...kui3..

Lama dh kot x p pasar mlm dgn kawan2...
akhirnya td dapat gk kuar sama2 ke pasar mlm...
lupakan mall2 yg dingin, panggung2 wayang yg bising... gadis2 yg seksi..
slalunya ari rabu ktorg tgk mubie... tp skng hrga tiket da mahal la.. nk mogok smggu.. xnk tgk muvie..hihihih

td p pasar mlm dgn tuyah, dieba n mira...
diorg tuyah n diba dr semalam g excited nk p pasar mlm 2...naseb bek x termimpi2..haaahaahaa
smpai sana mcm biasa, wat pusingn 1 round survey kot nk beli apa.. then msk round ke-2 ,mcm2 ktorg beli.... bege la, murtabak, keropok lekor, popia basah, soya, air kepala, tengkuk ayam, n mcm2 lg.. ktorg mkn dekat dataran sebelah masjid yg ada padang 2.... smbil menadah muka merasai angin2 yg sepoi bahasa kt dataran serta melihat telatah anak2 kecil berlari2 di atas padang n melihat bintang2 berkelipan di waktu malam... owh, indahnya ciptaan tuhan...(melebih2 lak aku stori mori..) mknn yg kami beli 2 last2 x abih..hua3...

then dlm kul 11 lebey kotg pn balik... ^_^

* sok nk plan ape plak ea...

Monday, December 20, 2010

My Heart is empty

Hari ni rasa mcm jiwa aku kosong ja....
rasa mcm bosan lak kt rmh sesorang.. slalunya balik keja ada org..
ni kosong.. kak abg da blk kg.. so rasa mcm sunyi sgt.
tp rasanya bukan sbb 2...hmm..
xtau la sbb apa...mybe rindu dkt seseorng kot.. 


Pas2 asyik nak sedih ja,...pelik gk feeling mcm ni...kdg2 feeling mcm ni mmg ada...
but usually ada rakan2 tyme mcm ni..but now, i'm alone... T_T

Mlm nnt geng2 kilang ajak men futsal... rasa mcm mls la nk men.. ni kalo yg ke berapa dah aku tolak jemputan diorg.. mesti sok aku kna bahan ni..sbb aku ckp nk dtg... tp xpela....ada ramai g org..

Pas2 aku terpikir balik... btul ke nk pndah tempat keja ni..(pdahal pggil interbiu pon blum)
tp kalo aku dapat, mknanya duk sorg2 la... kalo gaji tggi pon, tp x hepy x guna gk kan..
dkt cni dkt dgn membe2 n membe pon ramai... tiap2 mggu ktorg  jumpa...
arghh.. x boleyla hidup tnpa membe2.. ktorg da rapat sgt dh.. mcm satu family da...

Fikir-fikir.....~~~

Saturday, December 11, 2010

Pening..dilemma

Argh... aku pening, dlm masa yg sama aku dilemma.....
keputusan utk jgka masa 9taun....

hmm... sbnrnya aku tgh pening memikirkan nk beli keta apa...
sbnrnya dlm perancangan aku xnk pakai keta lg.. tggu 5 taun br nk angkat civic trus...
tp...... br2 ni aku dapat offer dr abg aku......

abg aku da lama x guna keta myvi dia...6bln lebih kot x pakai...dia br beli dlm staun mcm 2...
so dia srh la aku guna keta dia dulu...
pas2 br2 ni dia nk guna balik..atas sbb2 tertentu..(anak dia br lahir so kena la guna keta lebih)... dia nak amik awal bln satu nnt...br cdg nak pakai 2,3 taun dulu...tp xpela..bkn kete aku pon..

tyme ada kete  2 phm2 jela... rasa mcm macho je..haha.. best plak 2..lgpn senang.. hujan, panas pon xpe.. da mcm jd 2nd wardrobe da.. ada kasut, baju, mknn, novel pon ada..br cdg nk letak tv n peti ais dlm tuh.. hihi..
lgpn bkn apa..senang.. nk menumpang rumah teman mmbe pn sng wlpn x rncang nk tdo rmh org len..

tp bila pikirkan balik kalo xdk kete mcm xbest la sbb slama ni (padahal br 2 bulan) da slalu ada keta kan..
smlm aku try usha2 viva.. rasa mcm nk order trus ja.. sbb skng ni kete tgh murah snn end of year.. rebet nk dkt 2k tuh... kalo x amik bln ni..tggu bln 12 taun dpn la..hiihii..
at da same tyme aku terpikir balik 9taun tuh.. nk keta besar skit.. pas2 terpikir saga lak.. suma yg bajet2 rndah la.. nak smpan duit..(padahal duit x brapa ada)..
 

tp aku rasa better pakai keta yg kecik2 dulu kan... 9taun ja... plg ramai pn mybe dapat 3org anak dlm jarak 2.. so still muat even keta kecik kn...
pas 2 kawin dlm umor 25-27... pas2 br beli rumah...
then last skali br beli keta idaman ..Bentley Civic...hihhiiii


tp tgh pening nk saga or viva.. or kelisa 2nd hand..arghhhh!!!!!
lek ar Leh..sabo2...^_^





                                                                     this is SAGA

                                                              this is VIVA..

Wednesday, December 1, 2010

Konvo

Selesai sudah konvo...
memang memenatkan kalau berkonvo ni...
arini x dapat p keja lg..hee...
best.. tp agak terkilan sbb x dapat tgkp gmba beramai2 dgn classmate...
masing2 bz dgn fmly..(aku pon sama)
xpela..nk wat mcm mana kan.. harap2 dapat g berkumpul ramai2..

Saturday, November 13, 2010

Kalo Ada Masa, bc2 dan Renung2kan...^_^

This is REALLY GOOD! Take ur time k... .
Untuk santapan rohani kita semua... renungkanlah... ... ..


1) Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun
hanya sekadar senyuman.

2) Dunia ini umpama lautan yg luas. Kita adalah kapal yg belayar di
Lautan telah ramai kapal karam didalamnya.. andai muatan kita adalah iman, dan
layarnya takwa, nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup
ini.

3) Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam
kenangan.

4) Setiap yang kita lakukan bia!rlah jujur kerana kejujuran itu telalu
penting dalam sebuah kehidupan. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi
mainan orang.

5) Hati yg terluka umpama besi bengkok walau diketuk sukar kembali
Kepada bentuk asalnya.

6) Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Dalam kemiskinan harta
ada kekayaan jiwa. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu.

7) Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan
dan keamanan. Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. Bila-bila masa
ia akan pecah.

8) Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam
kehinaan.
Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia! dari memberi dengan
banyak tapi diiringi dengan riak.

9) Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tidak ada
insan yang berdosa yang tidak mempunyai masa depan.

10) Kata-kata yang lembut dapat melembutkan hati yang lebih keras dari
batu. Tetapi kata-kata yang kasar dapat mengasarkan hati yang lunak seperti sutera.

11) Lidah yang panjangnya tiga inci boleh membunuh manusia yang
tingginya enam kaki.

12) Agama tidak pernah mengecewakan manusia. Tetapi manusia yang selalu
mengecewakan agama.

13) Nafsu mengatakan perempuan itu cantik atas dasar rupanya. Akal
mengatakan perempuan itu cantik atas dasar ilmu dan kepintarannya. Dan
hati
mengatakan perempuan itu cantik atas dasar akhlaknya.

14) Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di
malam yang amat kelam. Ianya wujud tapi amat sukar dilihat.

15) Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan.
Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan.
Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan.

16) Seseorang yang bijak melahirkan kata-kata selalunya disanjung
sehingga ia mula bercakap kosong

17) Harta akan habis digunakan tanpa ilmu tetapi sebaliknya ilmu akan
berkembang jika ianya digunakan.

18) Kekayaan bukanlah satu dosa dan kecantikan bukanlah satu kesalahan.
Oleh itu jika anda memiliki kedua-duanya janganlah anda lupa pada Yang
Maha Berkuasa.

19) Sahabat yang tidak jujur ibarat dapur yang berhampiran. Jikalau pun
kamu tidak terkena jelaganya sudah pasti akan terkena asapnya.

20) Mengapa manusia gemar mencetuskan pertelingkahan sedangkan manusia
itu sendiri dilahirkan dari sebuah kemesraan.

21) Kita sentiasa muda untuk melakukan dosa tetapi tidak pernah tua
untuk bertaubat.

22) Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan
rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan.

23) Setiap mata yang tertutup belum bererti ia tidur. Setiap mata
terbuka
belum bererti ia melihat.

24) Jadikan dirimu bagai pohon yang rendang di mana insan dapat
berteduh.
Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya
layak dibuat kayu api.

25) Menulis sepuluh jilid buku mengenai falsafah lebih mudah daripada
melaksanakan sepotong pesanan.

26) Jangan menghina barang yang kecil kerana jarum yang kecil itu
kadang-kadang menumpahkan darah.

27) Kegembiraan ibarat semburan pewangi, pabila kita me! makainya semua
akan dapat merasa keharumannya. Oleh itu berikanlah walau secebis
kegembiraan yang anda miliki itu kepada teman anda.

28)Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita.
Beringat-ingatlah
untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang.

29) Reaksi emosi jangan dituruti kerana implikasinya tidak seperti yang
diimaginasi .

30) Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Sahabat
yangsetia
bagai pewangi yang mengharumkan. Sahabat sejati menjadi pendorong
impian.
Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah.

31) Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk
membaca
kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana
tertawa
itu muziknya jiwa, menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu
pokok kemajuan, menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu
pangkal
kejayaan, menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan
membuat
muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah
ibu
dari segala ketenangan jiwa.

32) Penglihatan itu sebagai panah iblis yang berbisa, maka siapa yang
mengelakkannya kerana takut padaKu, maka Aku akan menggantikannya
dengan
iman yang dirasakan manisnya dalam hati...

33) "Wanita yang cantik tanpa peribadi yang mulia, umpama kaca mata
yang
bersinar-bersinar,
tetapi tidak melihat apa-apa"

34) "Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan. Teruskan perjuangan kita
walaupun terpaksa menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup"

35) Tanda Orang Bijaksana Ialah Hatinya Selalu Berniat Suci; Lidahnya
Selalu Basah Dengan Zikrullah; Matanya Menangis Kerana Penyesalan
(Terhadap
Dosa); Sabar Terhadap Perkara Yang Dihadapi Dan Mengutamakan Akhirat
Berbanding Dunia.

36) Jika kejahatan di balas kejahatan, maka itu adalah dendam. Jika
kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. Jika kebaikan
dibalas
kejahatan,itu adalah zalim. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan, itu
adalah mulia dan terpuji."

37)"Hidup umpama aiskrim. Nikmatilah ia sebelum cair"

38) "Kata-kata itu sebenarnya tidak mempunyai makna utk menjelaskan
perasaan. Manusia boleh membentuk seribu kata-kata, seribu bahasa. Tapi
kata-kata bukan bukti unggulnya perasaan"

39) "Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yg kadangkala boleh
menjahanamkan diri sendiri. Perkara utama harus kita fikirkan ialah
menerima sesuatu atau membuat sesuatu dgn baik berlandaskan kenyataan"

40) "Hidup adalah gabungan antara bahagia dan derita. Ia adalah menguji
keteguhan iman seseorang. Malangnya bagi mereka yg hanya mengikut
kehendak
hati tidak sanggup menerima penderitaan.

41) Hadiah Terbaik :
Kepada kawan - Kesetiaan
Kepada musuh - Kemaafan
Kepada ketua - Khidmat
Kepada yang muda - Contoh terbaik
Kepada yang tua - Hargai budi mereka dan kesetiaan.
Kepada pasangan - Cinta dan ketaatan
Kepada manusia - Kebebasan

42) "Berfikir secara rasional tanpa dipengaruhi oleh naluri atau emosi
merupakan satu cara menyelesaikan masalah yg paling berkesan"

43) "Hiduplah seperti lilin menerangi orang lain, janganlah hidup
Seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain."

44) "Dunia ini ibarat pentas. Kita adalah pelakonnya. Maka
berlumba-lumbalah beramal supaya hidup bahagia di dunia dan akhirat"

45) "Akal itu menteri yang menasihati, Hati itu ialah raja yang
menentukan,
Harta itu satu tamu yang akan berangkat, kesenangan itu satu masa yang
ditinggalkan".

46) "Selemah-lemah manusia ialah orang yg tak boleh mencari sahabat dan
orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yg mensia-siakan sahabat yg
telah dicari"

47) "Cakap sahabat yg jujur lebih besar harganya daripada harta benda
yg
diwarisi dari nenek moyang"

48) "Ingatlah, sabar ! itu iman, duit bukan kawan, dunia hanya pinjaman
dan
mati tak ber teman.."

49) "Lidahmu adalah bentengmu, jika e***** menjaganya maka ia akan
menjagamu, dan jika e***** membiarkannya maka ia tidak akan
mempedulikanmu"

50) "Orang yg paling berkuasa adalah orang yg dapat menguasai dirinya
sendiri"

51) "Seseorang menganggap sekatan sebagai batu penghalang, Sedangkan
orang
lain menganggapnya sebagai batu lonjatan."

52) "Kalau kita melakukan semua yang kita upaya lakukan, sesungguhnya
kita
akan terkejut dengan hasilnya."

53) "Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki, tetapi
kita
sering kali ingat apa yang ora ng lain ada."

54) "Apa yang diperolehi dalam hidup ini, adalah sepenuhnya daripada
apa
yang kita berikan padanya."

55) "Fikirkan hal-hal yang paling hebat, Dan e***** akan menjadi
terhebat.
Tetapkan akal pada hal tertinggi, Dan e***** akan mencapai yang
tertinggi."

56) "Dunia ini tiada jaminan melainkan satu peluang."

57)"Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang
berkekalan. Apa yang ada hanyalah percubaan, cabaran dan pelbagai
peluang.
Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui
apabila kita kembali semula ke pada Ilahi."

58) "Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan manusi!a untuk menyambut
kesempatan yang menjelma."

59) "Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal,tetapi ianya datang
dari
semangat yang tidak pernah mengalah."

60) "Mengetahui perkara yang betul tidak memadai dan bermakna jika
tidak
melakukan perkara yang betul."

61) "Kecemerlangan adalah hasil daripada sikap yang ingin sentiasa
melakukan yang terbaik."

62) "Jadikan sebagai aturan hidup untuk melakukan yang terbaik dalam
apa jua yang dilakukan, pasti akan menghasil kecemerlangan."

Thursday, November 11, 2010

NO More lepakss n tdo at weekends kt s.a~~

Hmm...aku br ja smpai tmpat keja aku..setelah 3 ari berturut2 aku tdo kt bilik kawan aku kt kolej perindu UITM Shah Alam...

Sume mmbe2 baik aku dh abis exam dah...pasni xtau la bila boley jumpa lg..
Utk pgetahuan korg, aku ari sabtu je pas keja trus datang shah alam.. kami berbual2,lepak2, jalan2,tgk wayang~~~...x penah miss kot stiap weekend..

Sebak gk..huhuu...pasni da xleh menunmpang kawan lg la kt s.a...huhu..
yg 2 ja aku nk cakap..ok..aku wat keja dulu...~~

Saturday, November 6, 2010

Pengalaman 6112010 n kenangan 2005 kembali!!

2Mggu lalu...
Rasa mcm x saba2 nk tggu ari khamis kul 10mlm..(4112010)
Sbbnya.. nak blk kg..huh.. rindu kot kt parent..

4112010
Owh.. tidak kusangka.. berita ttg bnjir mengejutkan aku.. igtkan biasa2 ja..
So mybe x dapat balik.. kawasan rmh aku da jd pulau.. letrik n air xda..
Kemudian aku sayik teringatkan kejadian yg penah berlaku taun 2005 dulu..
sgt2 susah.. letrik smggu xda....dgn panasnya...boringnya...air pon xda..Lg susah!!!
mmg sgt2 susah..nak cr mknn pon xbley..
khames 2 dh x fokus dah keja aku....tringat ja dkt rumah..d tnya mak.. tp mak ckp ok ja..phm2 jela mak aku.. xnk aku risau..

5112010
Smpai d rumah mertua abg..(pak su n mak su) dekat pengkalan hulu,perak...(stay cni jela coz xleh blk rumah).. ari 2 ada mjlis akikah anak sedara aku..Nurun Fathiah..br umor 40 ari lebih..

6112010
Still dekat rumah pak su n mak su..Ada majlis kperkahwinan biras aku kawin..(kak juli),,..pg2 2 aku da bgn awal... nak try balik rumah sbb member abg cakap boleyla kalo nk balik.. kul 7lebey da gerak...then suruh2 mak siap2 apa2 yg patut.. nk jemput dia dtg kenduri sekali..mak pon da rndu sgt nk jumpa nurin..
Tiba2..Sampai ja kt Alor Star, air still berada d paras yg mmbimbangkan..
ok.. try cari jalan laen lak..kemudian dgn berpandukan mklumat org2 kg area2 c2.. kami cari jalan alternatif laen utk melepasi bnjir d depan td.. then akhirnya dapat gk lepas kawasan air bertakung dkt jalan td..
pas2, tiba2, dekat depan pon bnjir lg...huh.. kami pon da give up..so bgtau mak ayah yg kami x dapat amik...Rupanya2 mak n ayah da siapkan beg besar dah... nk ikut n teman aku balik ke Klang..huhu.. ciannya...Tp x dapat la nk ikot...T_T
Kami patah balik ke Perak...kenduri berjalan dgn lancar..Alhamdulillah...

pkul 3lebih, aku da nk balik ke Klang..Dgn xda pengalaman drive jauh2..tp aku cuba jugak.. balik lak ikut laluan yg begitu asing bgku...1st tyme ikut jalan ni... takot gk...sesat ka..apa ka.. da la sunyi sket..Sorg2 katakan.. naseb baik laki..hihi...
Highway grik ni agak kecik la...ssh nk potong keta lain..tp yg bestnya xdaa tol hgga ke k.kangsar.. cuaca kurang elok...hujan renyai2 gelap jek.. pas2 tringat la ceta2 hantu yg slalu diorg cakap kt highway2 tuh..tyme ni la nk tringat kan...takot~~
da la radio pn xda siaran,..agak boring la..cd lak x smpat nk beli..
pas2 ada keta kt blakang lak..keta wira.. aku bwk laju, dia bwk laju, aku bwk slow, dia bwk slow,..aku potong keta depan..igtkan dia dh hilang..then pas2 dia ada balik kt blakang..ei..geram lak..Padahal keta 2 xwat salah pape pon..aku ja takot lebey2..
Pas2 sampai kt traffiq light..aku bwk slow2 skit tyme hijau, then oren, pas2 tyme merah aku lggar ja lmpu merah.... yess.. keta 2 dh hilang..hihi..biar silap asalkan selamat..hua3...(gelak kejam)..

Pas2 smpai gk highway besar..msk ikut higway kuala kanssar,, Cdg nk brenti jap kt RnR sg Perak.. Smpai tmpat nk parking, aku rasa berat sgt keta 2.. alamak...Sbnrnya kt hgway td pon aku ada trpikir cmna la kalo taya pncit kan..pas2 mcm nk nanges ja.. nk mnx tlg sapa plak kan.. mcm2 bnda la aku pikir..

lepas prking ja aku tgk tayar.. eh, xda apa2 pon.. hehe.. aku blushing sorg2..
Pas smyg n beli bekalan, aku truskan perjalanan...
hujan still x brenti.. jalan pon licin...so juz bwk below 100kmj ja...
pas2 smpai kt area2 Kl 2.. masyaAllah..hujan lebat giler... tyme 2 rasa mcm xtaw nk cakap..takot...keta pn da x seimbang.. xnmpk jalan lgsung..gelap...jalan lak mcm bnjir ja.. x terkawal aku...x brnti lak x bley..x nmpk lgsg kt depan..
berpandukan lampu keta depan ja.. naseb bek la alphard kt depan aku wat isyarat lmpu kecemasan...aku ikut jela dia slow2...hihi.. then smpai jugak akhirnya..Alhamdulillah...
Agak penat la..

Friday, October 29, 2010

Lelaki...kadang2 mmg mcm ni...KADANG2~

Entry kali ni aku ada terbaca satu cerita yg agak menyentuh diriku sbg lelaki..
kadang2 laki ni susah skit nk mengaku smthing... terutamanya mengenai perasaan..
mybe sbb ego?? hmm...mybe kot...
tp x suma la... tp bg aku... aku tergolong dlm kategori ni.." susah nak mengaku".. hihi...mybe aku ni pemalu kot...aiseh..

bg perempuan pula, harusla prihatin n amik perhatian ckit bab ni..jgn nk melenting2 lak ye..hihi..bukan nk salahkan sesapa...

"just be urself coz peeps luv u just the way u are"

cuba korg bc crita ni....( ni bukan kisah sedih yer)

Bila aku teringat balik cerita nih..aku mesti tergelak sorang-sorang…

Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.

Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…

Eiiiii…geramnya aku!!!

Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..

”Lah..awat tak tanya…”

Eiii..geramnya aku!!!

Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..

Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..

“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”

Eiiii..geramnya aku!!!!

Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..

Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..

Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…

Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..

“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”

Eiii…geramnya aku!!!

Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,

“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…

Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…

Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!

Eiii…geramnya aku!!!

Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..

Suratnya berbunyi begini:

Kehadapan isteriku (cewahhh..),

Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi

Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…

Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…

“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “

Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)

Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…

P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi

Love,

Sollehuddin

Thursday, October 28, 2010

AKU BUKAN KEDEKUT, TP JUZ BERJIMAT JE

Entri kalo ni juga ttg pengalaman aku, ceritera aku, semasa aku hidup..
Aku nk kongsi cerita aku mengenai perihal hidup aku…berkaitan dgn jimat (bukan kedekut)

Rasanya ibu bapaku juga x tahu ttg perkara ni… diulangi, tidak membunyai niat len, Cuma nkl kongsi kisah hidupku dgn org lain.. mybe nnt kalo aku dh tiada, bolehla entri2 aku ni menbuatkan kwn2 tringat kdpku..x kenal maka x cinta….

Mengimbas kembali kpd zaman kanak, zaman aku berada d tadika…. Tyme 2 cikgu suruh budak2 bawa tabung.. apa lg.. suma rakan2 pon bw la tabung ke sekolah..(majority bwk bekas air tin.. yg kecik 2…potong la atas sket bg muat duit)..sehari bwk seposen, 2 posen, da cukup da….

Tp aku, x bawak pon.. x bgtau pon dkt ayah aku…sebulan, 2 bulan, 3 bulan… br la ckgu gtau sndiri dkt ayah aku yg aku xda tabung….
Aku pn x dapat nk igt knp aku x gtau ayah aku pasal bnda ni…pas2 ayah aku bg la botol clorox utk buat tabung..botol besar 2…stat dr situ la aku mula menabung tyme skolah.. sblm ni duit2 raya ja…;p

Igt g tyme darjah 1…ayh aku bg 60sen je p skolah…nasi 20sen, air bekal..hihi.. murahnya zaman dulu2~~Kadang2 beli air 10sen or 20 sen.. nasi harga r20sen hgga rm1 rasanya…kalo sesapa beli nasi rm1 kira kaya gler la 2..kdg2 ja aku beli nasi 40sen..(lauk ikan)

Duit lebih,masuk tabung~~ jimat katakana…bila meningkat usia, duit pon meningkat…maximum duit blanja aku dapat rm2..ha pas2 da x naik2 da la….drjah 4 kot stat…boleyla smpan sehari singgit…darjah 6, duit simpanan pon smkin byk..heehe~~

Bab2 zaman kecik x mencabar sgt…
Bila ja stat form 1…mula la berpisah dgn family… kehidupan aku berda di asrama byk mengajar aku erti kehidupan..mcm mana nk manage ttg diri kita, nk jg kebersihan tmpt tggal kita,pakaian dan juga rohani..Kalo luar ja bersih, tp rohaniah x bersih x guna jgk kan…tp, xnk ckp jauh2 bab kebersihan ni..aku juz nk fokuskan pada tajuk ni ja…hmmm…

Utk pgetahuan korg, skolah dulu dapat biasiswa…alhamdulillah... …
Tp, ayah aku x bg guna, dia suruh aku smpan duit…yuran pa suma ayah aku bayaq..so duit biasiswa 2 aku juz gna utk suka2 ja,,, guna pon kadang2..smpai satu tahap, kawan aku pon terkezut..eh, aku dapat biasiswa gk….hihi

Ok..bab biasiswa ni bab len..duit blanja aku slalu ayah bg tyme blk kg ja …dk kt asrama ni paham2 jela.. mkn 5 ari sekali.. so, aku x guna sgt duit belanja aku..aku pon smpan…tyme rehat juz mkn makanan ringan ja…kadang2 ja mkn dekat kantin skolah..smggu aku smpan lebey krg seploh rggit kot..ada gk kawan2 x suka mkn dkt Dewan Makan (DM).. asal mlm ja beli nasik yg org jual 2…satu singgit…

Aku?? Haha..aku x beli pon..bg aku, makan utk hidup, bukan makan utk sedap.. so aku mkn jela kt DM 2…aku BUKAN KEDEKUT,nk BERJIMAT jer…bg aku, kalo sehari singgit, staun da 3oo rggit da utk mlm ja…nasi 2 jual tyme supper…kdg2 org x mkn malam, tyme lepas kelas persediaan (study @prep) ni la diorg beli nasi 2… mkn jela papa yg ada…
Tyme sebelum tdo lak?? Ada juga student2 cari duit lebih..jual twisties la….wafer stick la..megi la…aduh..menggugat keimanan aku ni..tp xpa, kawan2 pnya hal..kadang2 aku beli la..(support kwn2 katakan..)

Kemudian, bab pinjam duit lak biasala….kdg2 kawan xda duit la..tertinggal duit la….kita kena tlg… tp aku x suka sgt bg pnjam skit2 trutamanya bawah singgit…nnt ada la ayat ni..” ala…singgit ja pon..halalkan jela…memba2 pon”. so, kalo diorg nk pnjam ja…aku bg la lebey sket…5rggit ka…skit2 susah..nnt x berbayar..(taktik tuh)…dulu, 20sen pon berkira tuh..

Tp nk dijadikan cita, kes ni berlaku fom 4 kalo x silap… ada mmber nk pnjm kt aku lebey kurang 50rggit.. dia nk balik rmh dia ckp..so aku ckp ok la..pecaya mmber..aku nak amik duit, tiba2 br tringat trtggal kt kelas…so aku gtau la trtggal kt klas…malas aku nk p amik…tyme tgahari da..khamis lak 2…jumaat cuti..mmg malas habis la….mlm 2 br la aku p klas.. biasala skolah asrama..beg pon tggal ja kt klas…smpai ja kt beg aku… sedey ja….duit suma hilang.. duit seploh2 aku yg aku smpan tep2 mggu hilang…tggal juz 2rggit je..siot pnya bdk… pas2 aku tnya mmbe yg nk pnjm 2.. dia ckp bukan dia amik…hmm.. aku pn xtau la…smpai skng x tau sapa yg curik….

Ok.. pas2 masuk la zaman university..(skip zaman matrik)..
Zaman ni la yg agak mencabar sket 2….yela,..mana dapat biasiswa da….sedey ja.. x layak biasiswa tuh..terpksa la amik ptptn….
Kali ni aku la tggung diri aku …xnk mnx tlg sapa2…aku berazam, mmg xnk mnx tlg ayah aku lgsg la(kalo ada pon skit jela)…so aku
Wat belanjawan skit…aku bajet sehari blnja makan rm10 ja…”aku mkn utk hidup…bukan mkn utk sedap”..kata2 ni selalu terngiang2 di lubuk hatiku… Tp aku bukan KEDEKUT….aku nk BERJIMAT jer….. bajet ja seploh rggit.. padahal aku blnja mkn x smpai pon seploh rggit…so aku smpn la duit2 lebih 2…duit utk njoy2 da asing da….tp kadang2 duit utk jimat 2 termasuk dlm duit enjoy lak..eish3….truk2..
Asal free ja kami tgk wyg….tp dulu xla sekerap skng…skng 2x smggu tgk muvie….skng lain..dulu lain…

Org slalu igt ayah aku slalu bg duit tiap2 bulan… padahal x pon..saja xnk mnx…la~la~la… xnk sshkan diorg…aku ckp duit cukup jer kalo diorg tnya… kadang2 ja aku mnx duit utk seimbangkan akaun aku..hihi..tp x byk pon…ada la skit…xla sikit sgt…sedang2 la org cakap..hihi..

Tyme sem 1 n 2 mmg kaya la..dapat kolej free…mkn pon free sehari 4 rggit…so mmg guna sebaik2nya lah tyme 2…Tyme 2 la aku kumpul asset aku..lptop, moto..suma 2 guna duit ptptn aku sbnrnya….moto yg dekat rumah yg akak belikan 2 tggalkan ja kt rumah….bg org dkt rumah naik…papa hal sng…hmm…

Tp, duk rumah sewa ni mmg masalah skit…. Dala rumah mahal…so sabo jela dk kt s.a ni..tp Alhamdulillah…lepas gk…..da abis pon zaman university ni...(malas lak nk cita byk2 zaman u n…byk sgt)..
Nnt aku rjn cita g zaman u..bubye….miss u guys....

Wednesday, October 27, 2010

Hati Dan Perasaan

Benarkah hati dan perasaan saling berkait rapat?? Adakah saraf perasaan ada dekat hati??Hmm..aku pn xtau… apa yg aku tau, kawan aku la cakap, bila kita marah, hati kita akan terasa sakit..Tp, aku x perasan lak hati aku sakit kalo aku marah..aku jg ada terbaca komik, yg otak kita ni ada satu saraf/kelenjar.. bila buang ja bnda 2.,kita xkn rasa sedih rndu n mcm2 lg perasaan..
entry kali ni bukanla nk cita ttg jiwang or apa2…xda kaitan lgsung dgn cinta.. org yg single ni kurang sket la bab2 bnda 2… juz perasaan..aku juz nk luahkan, nk lepaskan perasaan aku.. pada wktu ni, aku rasa mcm sedih sgt..sedih…xnk cakap sbb apa…juz nk fokuskan sedih ja..
Kalo dulu aku slalu luahkan pd kawan2 baik aku, tp skng, jarak yg agak jauh drpd kawan2 terpaksa menggunakan medium teknologi ni… aku bersyukur.. dapat kawan2 yg betul2 memahami aku…
Kalo aku ada perasaan sebegini, mereka akan text msg aku, tnya keadaan aku.. ok ke x.. (xnk la sebut nama..nnt nama2 yg xda akan terasa hati lak) juz satu nama ja aku nk petik.. kawan baik aku yg paling aku rapat ialah amat… ada apa2 hal, dkt dia lah tempat aku ,mengadu n berkongsi cerita..
Aku ni mmg suka kongsi cerita, sedih, senang, susah, kalo boleh, suma bnda aku nk crita,,.sorila kalo korg da malas nk dgr ek kalo aku crita yg x bez… mgkin sbb 2 ktorg jadi lebey rapat kot…bg aku, susah n senang harus berkongsi sama2…x perlu berselindung…tp, ada sesetengah perkara jgk la x perlu cerita..
Apa yg aku nk bgtau, hati aku ni mudah tersinggung…mudah berkecil hati n mudah sedih.. aku xtau org len sama or x.. kalo aku rasa down sgt, aku lebih suka menagis.. (truk x?) bg aku, bila aku menangis ja..perasaan tersebut akan mengalir bersama2 dgn air mata aku.. aku penah, menagis depan kawan aku.. tyme aku sedih sgt la..skali dua ja….tp, bila kwn aku menagis dpn aku lak.. aku pon rasa mcm nk menagis sgt..br aku tau perasaan diorg tgk aku menagis.. sori ek kwn2..
Perkara ni x berlaku tyme muda2 dulu, mybe sbb peningkatan usia menyebabkan mudah tersinggung kot.. br aku tau kenapa org tua2 mudah tersinggung..Siyes lepas ni xmau lgsung guriskan perasaan parent aku….walaupn sekelumit kuman sekalipun….maafkan saya mak..ayah… cek da juah da..pasni ssh nk jaga mak, ayah….T_T
Ada satu ketika, aku bgn smyg tahajud.. tyme 2 aku terasa sebak sgt..menagis semahu2nya… tyme 2 terasa dekat sgt dgn Allah..Ya Allah, ampunkan la hamba Mu ini…Bila dalam kesusahan br teringat Allah, tyme senang mudah sgt lupakan Nya.. MasyaAllah…
Jadi rakan2 n sahabat n semua hamba Allah… aku nk pesan pada anda semua dan juga pada diri sendiri..Janganla kamu mudah lupa…kita dijadikan dr tanah, kemudian kepada tanah 2 juga kita akan kembali…So, selagi ada masa.. grab this oppurtinity, jgn sia2kan hidup anda.. buat la yg terbaik… semoga Berjaya di dunia dan di akhirat…Amin

Monday, October 25, 2010

Aku Anak Utara

Hihi…aku anak utara… Kedah, sebuah negeri yg aman damai dan permai..
Kes2 gejala sosial pon agak kurang d sini…
Org2 nya pon peraamah, sopan santun n berbudi bahasa…
“eleh, x maju mmg la kurang masalah”…
Eh,sapa cakap x maju ha?? Mcm2 kot ada kt kedah 2…menara, airport smpai 2,..sawah padi..stadium..langkawi….Dr rozmey pon ada…hua3….
Tujuan aku tulis bolg n ink kongsi skit bahasa2 kedah ni dgn korg suma…
Kira kamus la… ok…

Awat= kenapa
Gerek= basikal
Ketegaq=degil
Tengalong/punggai =membaling/mencampak laju2
Peghembang = aim/teropong
Hangpa= korang
Celuih=muat
Ceqemat=hati2
Menyerok=sarapan
Beletiaq= membebel
Tiqeh= bocor
Anak menakan=anak sedara
Belemoih= kotor
Ghalit=leka
Loq laq= pengotor
Pulun= berusaha keras

p/s; sorila kalo tersilap ye..hihii

Saturday, October 23, 2010

Cita2 & kehidupan...?? hmm...

Sudah hmpir dua bulan aku bekerja.... bekerja sbg process engineer di sebuah kilang dkt area2 Klang..
Cita2 aku?? hah... x penah terlintas pon di fikiran aku nk jd seorng engineer..dulu tyme kecik2 mmg nak sgt jd doc pakar....nk bedah2 org...selamatkan org...mencabar kot.....duit pon agak byk la masyuk kan..kalo dh nama doc pakar,keja lak kt ospital swasta, da cmfm la gaji 20k above...tmbah2 g kalo dapat buka klinik sndiri kan..fuh...mmg masyuk ar...tp, setelah meningkat remaja, mula terpikir balik.... nk ke jd doc ni... pegang ulat pon geli...suma bnda2 yg lembik suma geli..amfibia, reptilia....singa berani kot aku pgg sbb bukan dr kelas 2...hehe

kemudian,lepas spm aku wat la part time job kt sebuah restoran terkemuka kt aloq staq ni(feme konon)...masa bekerja 2 mcm2 pglaman aku dapat...basuh ayam, pesiang ikan.,ketam, udang,...so aku yg kurang pegang bnda2 ni pon mula jd berani...bos pn ajar aku mcm2.... rasa mcm comel lak kt c2..almaklumla plg muda keja kt c2..ehehehehe ROTFL..then .terpikir balik cita2 aku tuh...

 pas2 dapat tawaran msk matrik... sblm masuk matrik beberapa ari sblm dftar aku demam la pulak... so ayah kesayangan aku pon bwk la pegi klinik...masa doc chek aku 2, aku pon tnya pndapat dia ttg cita2 aku ni....pas2 apa lg..dh dia pon doc kan...mcm2 ceramah dia bg..kata2 smgat n mcm2 g... stengah jam lebih jugak la kami bersembang...cian pesakit2 lain...kena tggu..hihi

ok..aku da nekad nk amik sains hayat...lepas dftar mtrik..kami bdk2 sains disuruh mmbuat pilihan tyme mggu orentasi 2..nk amik hayat or fizik..aku pon tulis la nk amik sains hayat...sbb aku pon mmg minat bio...
esoknya diorg pon bg la jawapan..tup2 aku dapat sains fizik...mybe diorg tgk tyme spm fizik aku dapat A but bio aku dapat B kot...tp boley je jumpa pgwai atasan mnx tukar....tp, truskan la amik fizik di...aku pon melupakan cita2 aku nk jd doc bila smpai matrik....lgpn mmg susah kalo jd doc...4flat kot...x menyesal pon..

Kemudian abis matrik...aku keja balik kt restoran 2....tyme keja aku pon terpikir lak pasal cita2...aku nk jd bisnessman lak...( sbnrnya dulu tyme kecik2 pon ada terpikir nk meniaga gk)... aku tgk bos aku kaya kot...tiap2 taun tuka keta... merc, bmw, volkswagen, honda, toyota, celica, subaru,mini cooper...suma dia try beli...aku smbg dgn isteri bos, dia ckp xpala....kalo mnt keta xpa,..jgn mnt pompuan sudah..hehehe (pandai dia wat lawak)..bos aku ni lalu embang bab2 besnes dgn aku... mcm2 nasihat gk la dia bg.... pas2 mmg berminat la aku nk wat beness ni...tp la..modal pa suma 2 nak cari mana... muda g....

pas2 aku msk uitm shah alam..cita2 nk jd binesman, tp x amik kos besness pon...aku amik kos fizik industri..
(nk ceburi dlm bidang industri la konon)...cdg aku nk amik degree ja...bg ada skroll degree kan..kalo berpendidikan, org lebey pecaya sket dkt kita kan...hihi...saat  berada kt Shah alam ni la yg paling  best... mcm2 org aku jumpa...yg baik ada,jahat ada...kejam ada..tp yg paling byk baek la..org yg paling aku syg ialah kosmate aku...syg gler kot...tp skng masing2 da abis..rndu lak nk berkumpul ramai2...lari tajuk lak...apa yg aku tgk dekat cni..kalo bukak gerai pon da boley pakai bmw kot...hmm..mula berfikir~~

Ok, skng aku cdg nk wat bisness plak ar..tp aku xtau nk wat bisness apa.....ckp mmg sng,..tp nk wat 2 la yg ssh 2...skng aku cuba mengumpul seberapa byk modal yg boleh..kalo ada rezeki aku nk wat besness...insyaAllah.. xkn smpai tua aku nk keja dgn org ja kan...Nak jugak ada rumah yg selesa, keta yg selesa, hidup yg tenteram,,,isteri yg solehah...family  yg  bahagia n beriman... n yg plg pnting, nak jaga parents aku seelok mgkin....Amin...

pliiss bg cadangan..hihi...

Thursday, July 29, 2010

jalan2...penang n kedah

mggu lepas, 23 hb, mmber ak amat dt kedah..dtg dr sabah bah... tujuan dtg cni nk jumpa kwn2 sama...aku,pja n husna...hihi

dia tdo umah aku er...1st day aku bwk dia round2 jitra... kami p amik gmba kt tasik bndar darulaman guna kamera br usna..DSLR NIKON.. br nk stat belaja amik gmba,,hihi

pas2 2nd day kami p muzium padi n jalan2 ke penang..kt penang kami amik pja..dia smbung master kt usm...dia la yg tnjuk suma jalan area2 pnang tuh..

last day bwk dia round2 alor star n melawat rumah haja.. sekian....

(malas sbnrnya nk taip byk2..) hihi

                                           kt Feringgi....

Wednesday, July 7, 2010

Tidurlah Anda Selum anda ditidurkan..hihi

Adei,..mengganggur la aku skng... so kalo dah nama mengganggur 2 tau2 jela apa xtvt rutin kan... mestila tidur kan (kwn2 aku jela..aku x..) hihi... xkn tanam anggur lak kan......

ok la..ni ada sikit info pasal tidur n...apa yg x ptt korg wat tyme tdor..kira pantang larang la... so korg pikir2 la sendiri kan apa yg ptt n apa yg x ptt wat kan,,,.p


A man can go two weeks without eating. But if he doesn't rest at all,
he can
only survive for one week. Sleeping provides us the time to rest our
internal organs, eyes and brains. Poor sleep quality can cause internal
damage to our internal organs and brains. Therefore, sleeping is very
important to us. If you wish to have a long life and stay healthy,
please
take note of the advice below.

5 DON'TS when you are sleeping

DON'T SLEEP WITH WATCH (dasar pemalas nk buang jam)
Watches can emit a certain level of radioactivity. Though small, but if
you
wear your watch to bed for a long time, it might have adverse effects
on
your health.

DON'T SLEEP WITH PHONE (slalunya remaja la)
Putting the phone beside your bed or anywhere near you is not
encouraged.
Though
some of us will use phones as alarm clocks, but please put the phone as
far
as possible. Scientists have proved that electrical items including
mobile
phone and television sets emit magnetic waves when used. These waves
can
cause disruptions to our nervous system. Therefore if you need to put
your
mobile phone near you, switch it off first.

DON'T SLEEP WITH MAKE UP (untuk gegirl je)
People who sleep with make up might have skin problems in the long run.
Sleeping with make up will cause the skin to have difficulty in
breathing
and problem in perspiring. You will also need a much longer time to go
into
deep sleep.

DON'T SLEEP WITH BRA (ni pn utk pmpn gk..)
Scientists in America have discovered those that wear bras for more
than
12hours have a higher risk of getting breast cancer. So go to bed
without
it.

DON'T SLEEP WITH OTHERS' WIFE
You may never wake up again. ( yg ni jgn dok gatai2 cuba)

Wednesday, May 5, 2010

Aktiviti last kot dgn dak2 ip..:( (sedih siot)

Sedih lak aku memikirkan yg aku ni bakal berpisah dgn rakan2 baik aku dr keluarga industrial physic ni…
Mybe smlm (5.5.10) merupakan aktiviti terakhir kami tgk wayang bersama2… pasni da x tgk da dgn diorg…(kot)…Sedih gua ckp.. dgn diorg ni la tempat aku bermanja2 pon….nnt, xtau la nk bermanja dgn sapa dah…(fmly x kira arr)

Semangat ja aku bgn pg2 td p beli tiket wayang… kul 10 aku dh terpacak kt depan kaunter… nk tgk IRON MAN 2 katakana… arini ari rabu… so mmg ramai la org pakat2 nk tgk arini sbb hrga tiket utk TGV rm6 jer…

Alhamdulillah dapat jugak aku port baik…..centre dlm pggung wayang tuh.. hihi… view dia agak cntek la…kiki

Then tghari kitorg makan kt umah gurl. Diorg masak spagethi dan meat ball.. hmm… boley tahan gk sedapnya… mcm nk makan lg jer..hihi…
Pas2 tepat kul 3ptg.. stat la pengembaraan kami… tgk ceta iron man..tp ceta iron man 2 aku arapkan lebih best… juz ok la aku ckp… bukannya x best,.. tp aku hrpkan lebih dari 2….

Pas balik tgk movie., kami sggah pasar malam.. beli la apa2 yg ptt… geng2 gurl ada jugak yg beli tudung..hihi.. pantang tgk tdg cntik, suma nk beli…
Then, balik umah kejap… pas2 mlmnya ada lg aktiviti… melepak di tasek smbil main kad.. tepat kul 10 mlm… ktorg lepak2 kt tasek… smbil main kad n sembang2… main punya main punya main, smpai kul satu lebey, tup2, spotlight kt tasek 2 terpadam…. So mknanya kena chow la…. Ok.. kami chow la…
Then aktiviti seterusnya makan kt kedai mamak… aktiviti kemuncak la… kami mkn la apa2 yg ptt… pas2 bila agak2 dh boring, kami balik la rumah.. kul 3 lebey cm2 la… Sedih siot memikirkan terpaksa berpisah dgn kawan2 aku ni… 

Credit to:
Geng wayang: amat,aju,tuyah,kaber,diba,man, hajar, awin
Geng lepak : zahir, man, tuyah, aju, nashriq, diba, awin,nad, ana,amat



Monday, May 3, 2010

CHENTA...

Tiba2 ja terasa nk jiwang lak mlm ni.. hmm...
Apa itu cinta..??
cinta 2 ada byk mkna... stiap org ada tanggapan yg tersendiri...
bg aku, cinta adalah perasaan sayang pada seseorang atau ilmu ataupn barang kot.. ok cukup..

Aku wlpn x penah kapel or dlm erti kata laen single la.. tp aku rasa senang dgn keadaan diri aku.. biar la org cakap aku ni x laku ka.. hapa ka..
yg penting aku gumbira... tol x?? haha...

aku ada fmly n kawan2... syg sgt suma fmly n kawan2 baik aku... aku rasa ini kot cinta..

bg aku, cinta itu terlalu sofikated.. nk ckp x suka kt pmpn 2 tipu la.. aku ngaku, aku ada suka kt seseorng.. tp aku rasa biarlah masa n takdir yg menentukan hubungan persabatan kami... x perlulah nk berkepit sana sini.. wat perkara bukan2... kawan sudah... nnt kalo brcinta, takut keciwa lak.. so lebih selesa single..hah3...
( muda lg kot aku ni)....

ni ada sedikit aku survey ttg true love dr mat2 salleh... nah baca kalo rajin

1 I love you not because of who you are,
but because of who I am when I am with you.

2 No man is worth your tears,
and the one who is won't make you cry.

3 Just because someone doesn't love you the way you want
them to, doesn't mean they don't love you with all they
have.(dgr tuuu...)

4 They say love hides behind every corner,
then I must be walking in circles.(hide..padanla aku
tak nampak..ekekek)

5 A true friend is someone who reaches for your hand and
touches your heart.

6 The worst way to miss someone is to be sitting right
beside them, knowing you can't have them.(slalu ni)

7 Never frown, even when your are sad,
because you never know who is falling in love with your
smile.

8 To the world you may be one person,
but to one person you may be the world.

9 Don't waste your time on a someone,
who isn't willing to waste their time on you. *Easier
said than done, isn't it?*(hehehe..ye betul;..)

10 Maybe God wants us to meet a few wrong people before
meeting the right one,so that when we finally meet the
person, we will know how to be grateful!
(kene becinta banyak kali aa ni..)

11 Don't cry because it is over, smile because it happened.

12 There's always going to be people that hurt you,
so what you have to do is keep on trusting and
just be more careful about who you trust next time around.

13 Make yourself a better person and know who you are before you
try, and know someone else and expect them to know you.

14 Don't try so hard; the best things come when you least expect
them to.

"People are like stained glass windows. They sparkle and shine when
the sun is out, but when the darkness sets in, their true beauty is
revealed only if there is a light from within"

"Lucky is the man who is the first love of a woman but luckier is the
woman who is the last love of a man.

Sunday, May 2, 2010

Alkisah mat Bangla n Pak arab

Bermulalah satu cerita di station minyak atau lebih dikenali sebagai pam minyak. Di pam minyak ini ada dua orang pekerja bangla yang hanya tau cakap melayu sikit, omputih sikit dan bahasa bangla banyak yg dia tahu.

Seorang itu bernama Majid dan seorang itu lagi bernama
Hasan. Pada satu hari berhenti lah sebuah kereta mewah
adik-beradik Mercedes utk mengisi minyak.

Pemandu kereta itu seorang yg berbangsa arab. Kebetulan pula minyak di pam minyak itu dah abis dan ini mendatangkan masalah kepada hasan utk memberitau kepada org arab itu bahawa minyak dah abis.

Orang arab itu pula tidak tau berbahasa melayu cuma tau bahasa omputih sikit dan bahasa arab tentulah terror kan...

Hasan cuba memberitahu kepada org arab tu sambil menyebut "fuel" dan disusuli gerakan memusingkan tangan menandakan minyak abis, tetapi orang arab tu ternganga luas tanda tidak paham.

Hasan cuba lagi sekali lagi dengan menyebut "fuel" dan
disusuli gerakan memusingkan kepala, tetapi orang arab tu ternganga luas juga tanda tidak paham ler tu..memang bodo sikit org arab ini.

Hasan pun tak tau nak buat camner..dia pun pegi kat Majid utk menerangkan situasi dier sekarang. Mereka bercakap dalam bahasa bangla, dan ditranslatekan begini

Hasan: "Majid, tolong aku majid, org arab tu tak tau minyak kat sini dah abis"

Majid:" ala...ko cakap jer ler..minyak dah abis.. "

Hasan:"aku dah cakap dah, tapi dier tak paham...aku pulak, tak tau cakap omputih..Yes , No, Alright aku tau ler.. dan... I love u "

Majid:"Aku pun tak tau jugak cakap omputih... "

Hasan:"ala..ko tolong ler aku.. "

Majid:" ok tak per...aku tau sikit-sikit cakap arab"

Lalu pergi la..Majid dekat org Arab tu dan berkata;
"Fuel!, Sodoqallahulazimmmmm", dan baru ler..org arab tu paham dan dier pun blah...ler...

Saturday, April 24, 2010

Rahsia Bau ketiak Lelaki..hik3

Benarkah bau ketiak lelaki mampu menjadi penawar kepada gejala tekanan yang dialami oleh wanita? Kenyataan ini dikeluarkan oleh Bahagian Biologi Manusia di University Pensyvania beberapa tahun lalu.

Kajian dilakukan di sana membuktikan bahawa peluh lelaki membantu kaum wanita menurunkan tekanan melancarkan perjalanan haid.
Menurut laporan Jurnal Biology of Reproduction America. Sebelum ini,bau ketiak lelaki yang sengaja " diproses" daripada lelaki yang tidak memakai deodoran digunakan sebagai bahan ujikaji bagi mencari bukti bahawa hidung wanita boleh "digoda" dengan bau lawan sejenisnya.

Dalam uji kaji yang dilakukan, wangian semulajadi itu kemudian di sapukan ke atas bibir puluhan wanita berumur 25 dan 45 tahun tanpa memberitahu ia adalah bau peluh lelaki dan hanya diberitahu bahawa mereka sedang menguji satu aroma wangian tersebut. Enam jam pertama selepas itu, skala mood wanita yang di sapu wangian yang diperbuat daripada peluh ketiak lelaki tersebut diukur.

Hasilnya sungguh unik. Selain boleh mencerahkan mood, wangian ketiak lelaki ternyata dapat membuatkan wanita menjadi kurang tegang.... dipetik dari majalah PA&MA...Feb 2004...kalau tak caya...

So kengkawan kalau tengah stress tu .....bolehlah cium ketiak suami atau boyfriend.
Bagi kaum adam pulak,simpan bau ketiak tu utk orang tersayang.
Moral of the Story
So kalau isteri dok tention tu...lepas balik riadah..calit sikit bau ketiak suami anda..yang masam tu insyaallah mood anda akan ok ha..ha...ha.... selamat mencuba...
Kepada para isteri jangan dok tension sangat...nanti kena cium bau ketiak suami...:P

Monday, April 19, 2010

Perbezaan Lelaki dan Wanita.. cekidout~~

1. Rata-rata wanita tidur lebih lama 1 jam daripada lelaki pada waktu malam.

2. Sperma laki-laki yang menentukan jenis kelamin bayi.

3. Bayi perempuan cenderung lebih cepat berjalan dan berbicara, bayi
laki-laki 2 bulan lebih lambat.

4. Lebih banyak kehamilan dan kelahiran dengan komplikasi saat
mengandung bayi laki-laki daripada bayi perempuan.

5. Wanita mempunyai sel darah 1 juta lebih sedikit daripada laki-
laki dan rata-rata berat otak laki-laki + 1,4 Kg, wanita kurang dari itu.

6. Pergantian kelamin lebih banyak dilakukan lelaki.

7. Basikal laki-laki mempunyai setang/palang di tengah basikal.

8. Wanita sangat menimbang-nimbang masalah dan perubahan sehari-hari
( misal : penggunaan alat baru ).

9. Pada tulang punggung manusia, wanita lebih lebar dan besar,
mengikuti perkembangan tulang panggul untuk proses persalinan. Lebih
banyak timbunan lemak pada punggong, Laki-laki lebih banyak timbunan
lemak pada perut.

10. Wanita kurang mampu menahan dingin disebabkan permukaan kulit
yang lebih besar, sehingga lebih suka pada suhu ruang yang lebih
hangat.

11. Laki-laki lebih suka bicara langsung sesuai tujuannya, sementara
pembicaraan wanita terputus-putus dengan keraguan dan perasaan.
Disebabkan serabut penghubung antara belahan otak kanan ( intuisi )
dan kiri ( logika ) lebih sedikit pada wanita. Sehingga ekspresi
perasaan lebih mudah terjadi pada wanita.

12. Wanita lebih baik indra penciumannya disebabkan tingginya hormon
estrogen yang diketahui sebagai aktivator reseptor penciuman.

13. Wanita mempunyai 75 % lebih banyak kelenjar keringat/peluh (
yang menghasilkan bau badan ) daripada laki-laki.

14. Kemampuan indra lelaki untuk mengecap rasa masam, manis dan
masin lebih rendah pada wanita.

15. Hubungan yang rapat/intim diluar pernikahan, laki-laki dua kali
lebih banyak.

16. Lebih dari dua kali pada wanita cenderung homoseksual pada usia
45 tahun daripada laki-laki.

17. Pada saat usia tua wanita mengalami kerontokan rambut, pada usia
yang sama sebagian besar laki-laki mengalami kebotakan. Kebotakan
disebabkan produksi berlebihan dari hormon androgen ( hormon laki-
laki ).

18. Mata laki-laki rata-rata lebih besar daripada wanita, mata
wanita lebih banyak bahagian yang berwarna putih.

19. Lebih banyak wanita menggunakan kacamata dan lensa kontak,
antara usia 16 - 44 tahun.

20. Secara umum hidung laki-laki lebih besar daripada wanita.
Sedangkan wanita rata-rata mempunyai bibir lebih besar dibanding
laki-laki.

21. Rata-rata pendengaran laki-laki menurun sekitar usia 32, wanita
usia 37.

22. Lebih banyak wanita dapat bernyanyi tanpa suara sumbang
dibanding laki-laki. Pita suara laki-laki lebih panjang dan saluran
napasnya 30 % lebih besar.

23. Bagi Lelaki, jika berkomunikasi dengan sesama jenis saling
berjauhan dengan ada ruang antara diantara mereka dan bereaksi
negatif jika seseorang masuk di antara ruang jarak pembicaraan. Laki-
laki lebih mudah tertekan pada kerumunan yang membatasi ruang
geraknya.

24. Berpapasan dengan wanita pada jalanan ramai, laki-laki
menghadapkan tubuhnya menghadap wanita yang dilewatinya. Wanita
cenderung membalikkan badan, sering secara tidak sadar menempatkan
tangan di depan badannya untuk melindungi dada.

25. Wanita memproduk dua juta sel telur selama hidupnya mulai usia 4
bulan ketika masih dikandung, laki-laki terus memproduksi sperma
hingga usia tua.

26. Kekuatan meramas tangan laki-laki dua kali lebih kuat daripada
wanita.

27. Kira-kira 48 % laki-laki mendengkur ketika tidur, hanya 22 %
pada wanita.

28. Wanita rata-rata 153 detik berada di toilet, laki-laki 113
detik.

29. Hubungan keluarga yang baik meninggikan kualiti hidup: 62 %
wanita, 49 % lelaki.

30. Satu berbanding empat, wanita dibanding laki-laki yang berbicara
gagap.

31. 30 % wanita secara sexual lebih aktif pada saat bulan purnama.

32. Lebih banyak wanita menggunakan cincin kawin.

33. Ketika terjadi ketidak-sesuaian/tidak bertegur-sapa antara
sesama jenis, laki-laki langsung menemui, wanita menjauhi.

34. Rata-rata laki-laki membaca lebih lama daripada wanita, tetapi
lebih banyak dua kali wanita yang membaca daripada laki-laki.

35. Lebih dari dua kali ganda wanita yang hidup sendiri dibanding
laki-laki setelah usia 65 tahun.

36. Memilih warna Merah atau Biru: Lelaki lebih banyak memilih
merah, wanita warna biru.

37. Semua rekod Olimpik untuk kecepatan berenang, lari, lompat
tinggi, lompat jauh dipegang atlet laki-laki.

38. Wanita lebih banyak menggunakan kataganti diri "Saya" dibanding
laki-laki.

39. Laki-laki lebih baik dalam membaca peta dan dalam keahlian ukur
ruang. Laki-laki cenderung lebih mudah melakukan dua pekerjaan (
abstrak dan logika ) pada waktu bersamaan.

40. Dalam 99 % pereputan tulang terjadi pada wanita setelah
menopause, setelah hormon estrogen menurun. Tetapi wanita lebih
sedikit mengalami pengerasan pembuluh darah, karena estrogen menjaga
pembuluh darah lebih lentur dan menolong mencegah naiknya
kholestrerol.

41. Penelitian di Amerika, wanita menggunakan waktu hampir dua kali
lebih banyak untuk berbelanja dibanding lelaki.

42. Perkawinan yang memuaskan lebih banyak terjadi pada lelaki
dengan usia lebih tua, dibanding pada wanita pada usia sama.

43. Lebih banyak wanita yang menyatakan dirinya sakit kronik
daripada lelaki.

44. Penelitan di Australia, tiga kali ganda laki-laki dibanding
wanita yang meninggal karena kanker paru-paru dan penyakit jantung.

45. Tetapi 2446 wanita berbanding 16 lelaki yang meninggal karena
kanser payudara pada tahun 1990.

46. Dalam status perkawinan, lelaki meningkatkan usia harapan hidup.
Tetapi bagi wanita pula, usia harapan hidup lebih tinggi jika hidup
sendiri.

47. Penelitian di Australia, pembunuhan dilakukan 86 % oleh laki-
laki, 95 % penghuni penjara adalah pria.

48. Penelitian di England, anak laki-laki lebih mudah
dibohongi /dipedaya daripada anak perempuan.

49. Wanita lebih berani, lebih dari 55 % wanita memeriksakan giginya
secara rutin dibanding 40 % pada lelaki.

50. Wanita secara umum yang lebih menentukan corak dan gaya pakaian
yang dipakai.

So amacam?? setuju x?? kiki

Saturday, April 10, 2010

Dinner pre-graduation 1st batch

Dinner ni merupakan 1st tyme utk cost ktorg, industrial physics..agak lampi la kalo nk crita sknrg sbb ianya berlangsung pada 27 mac 2010.. tp xpe, aku nk kongsi ckit nih...
mmg best gler la tyme diner 2... utk pgetahuan korg, batch kami yg wat sndiri... berbaloi gk la penat lelah yg telah dibuat 2... aku sbg ajk transpot bersama2 dgn rakan2 ajk, tuyah n ain..heh3.. tp ktorg bekrjasama...ajk transpot bukan tempah bas je tau... keja len pon kami wat jugak...hoho.. ape yg penting?? kerjasama...
pada malam persembahan,..ktorg nyanyi 2 lagu...
> memori tercipta, Shila
> anyone of us, gareth gates
pas2 persembahan kemuncak ialah, kami menari lagu that thing you do.. the wonders...
mmg hapening abes ar... ktorg dapat no 1 bg persembahan terbaek... mmg best la gua ckp...!! luv u guys, ip student!!









I city at shah alam

Assalamualaikum.. haha.. lama gila kot aku x update blog ni... hmm.. so skng aku nk crita pasal i city kat shah alam ni... ha.. sapa yg x tau???
i city ni sebenarnya br wat ja... aku pn x tau sgt... yg aku tau tempat ni sgt cantik. especially tyme waktu mlm.. sbb apa?? sbb tempat ni suma benda nk wat na lampu.. drpd pokok, hgga lah ke binatang... pape pon tempat ni sgt best... aku dah p byk kali dah.. hihi.. ni nk kgsi gmba sket.. layan~~~